Az év végéhez közeledve ezúttal nem folyamatban lévő pályázatokról, projektekről, közmű és infrastruktúra fejlesztésről szeretnék írni. Nem érzem, hogy ezek az ünnepi időszakhoz illő témák lennének. Pedig lenne mire kitérni, de ezekről a témákról több szó esett a közmeghallgatásokon, a heti videójegyzetben, a második év eseményeire visszatekintő Hírmondó cikkben.

Jó most egy kicsit lelassítani, végiggondolni az életünk alakulását. Nemcsak a saját és családom körében történt változásokra gondolok, hanem azokra a sokszor hihetetlen, furcsa sorsú, különleges élethelyzetben lévő falubeliekre, akikkel év közben fogadóórán vagy éppen a falut járva találkoztam, és megtapasztaltam, hogy milyen összetett, sokféle is a falu népe.

Annak ellenére, hogy tapasztalataim szerint sokan azt gondolják, hogy falunkban leginkább jól szituált, megélhetési gondokkal nem küzdő emberek élnek, sajnos ez nem teljesen így van. Jelentős a száma azoknak, akik vagy magányosan, vagy családi körben ugyan, de olyan nehéz élethelyzetben vannak, vagy olyan problémával küzdenek, amelyben jól jön a külső segítség, tanács, odafigyelés.

Nagy szükség van hivatalunk családsegítő szolgálatára, minden jószándékú civil, lakossági kezdeményezésre – legyen az tartós élelmiszergyűjtés, ünnepi cipősdobozos célzott ajándékozás, adventi és karácsonyi közösségi kulturális- és sportesemények. Nagyon örülök, hogy Klinger Magdi visszatért, és látom, hogy Rafai Erzsivel, Petromán Anikóval kiegészülve tényleg mindent megtettek, hogy minden nehézsorsúnak is jobb Karácsonya legyen! Jó látni a sok civil kezdeményezést, akik változatos módon, sokféle eszközzel segítettek, ahol tudnak! Köszönöm, hogy az ünnepi készülődés mellett, önkéntes munkában megvalósuló adománygyűjtő kampányok szervezésére és lebonyolítására is jutott idejük!

Így év végén mindig több lehetőség van, hogy a rohanásból kilépve megálljunk, elbeszélgessünk akár olyanokkal is, akikkel év közben ritkán sikerült. Korábban elképzelhetetlen folyamatok történnek, egészségünk, munkahelyek is veszélybe kerülnek a koronavírus miatt, emberi sorsok hirtelen másként alakulnak – van mit átbeszélni, átgondolni.

Miért ne lehetne az az elhatározásunk, hogy a fizikai távolságtartást lelki közelebb kerüléssel ellensúlyozzuk, s megismerjük egymás problémáit is?

Ilyenkor döbbenünk rá arra is, hogy milyen nagyon jó nekünk, hogy mindezt akár úgy is megtehetjük, hogy közben a Kevély körüli körözésen, a falunkat körülvevő csodálatos természeti környezetben, jó levegőn mozogva még egészségünkért is teszünk, ledolgozzuk a beigli-szezon következményeit!

Kívánok minden Falubelinek áldott, békés Karácsonyt és legfőképpen jó egészséget, boldogságot, sikereket és szerencsét az új esztendőre a hivatal és az önkormányzati intézmények dolgozói, valamint a képviselő testület nevében!

Együtt a Falukarácsonyon, 2021