Leírás

Az egri vár másolata a Pilisben, a Nagy-Kevély délnyugati lejtőjén, Pilisborosjenő határában fekszik, közel a Teve-sziklához és az Országos Kéktúra útvonalához. A várat az Egri csillagok című film forgatásához építették az 1960-as években. Várkonyi Zoltán filmrendező a látványos, több ezer statisztát felvonultató csatajelenetekhez választotta a Pilisborosjenő és Csobánka között húzódó völgyet a film egyik helyszínéül. A forgatások alatt a nagyrészt fából készült vár egy része leégett, de rögtön újjá is építették. A film elkészülte óta magára hagyatva pusztul. A forgatás 40. évfordulójára 2008 nyarán a vár környékét a Pilisborosjenői Önkormányzat rendbe hozatta.

Paksi Erzsi: „Az Egri vár” – ami tulajdonképpen „nem-egri”…

(helytörténeti érdekességek)

Mondhatjuk azt is, hogy ‘csak egy makett’ – ám ahhoz képest a fél világ ismeri ezeket a falakat és bástyákat a Pilisi parkerdő ölelésében. A Kéktúrát taposó kirándulók és geoládázók régi zarándokhelyéről van szó: nem csoda, hogy az ország legelső játékos kincsesdoboza is ide került 2001.06.24-én! Az ezredik pedig a Teve-sziklánál található: „az ezredik geoláda legyen Magyarország első geoládától ezer méterre”…

Ám a filmkedvelők is egyre sűrűbben látogatnak az Egri Csillagok és a Magyar Vándor kulcsjeleneteinek helyszínére.  Először is az 1968-as Gárdonyi-regény adaptációról essen pár szó: Minden idők legnézettebb magyar filmjét Várkonyi Zoltánnak köszönhetjük. 2018 óta 4K minőségben is látható a felújított történelmi kalandfilm, mely akkor egetverő összegből – 45 millió forintból, Kovács István, Sinkovits Imre és a 2021 októberében elhunyt Venczel Vera főszereplésével készült. Vera egyébként az Ifjúsági magazin szavazásán nyerte el a szerepet: Vicuska lehetett volna Torday Teri vagy Halász Jutka is. A Heves megyében 1552-ben lezajló heves harcokat mutatja meg a mozi: a falakon belül 1500 védő készült az ostromra: „ez a vár most az ország”. A mára már romossá vált kőmasszívumok közt volt reneszánsz gipszköves épület is; emellett több fatornyot is felhúzott a Mafilm. Egyszer az ideiglenes díszlet egy része kigyulladt – Sinkovitsnak ekkor rögtönöznie kellett, ami felvételek belekerültek a filmbe.

Nem ragaszkodtak az eredeti egri alaprajzhoz, sőt: egy eredetileg dombtetőre épült várat adaptálni kellett a hegyoldalhoz. Szász Endre és Vayer Tamás díszlettervező műve valósult meg a Kevélyek lábánál. Katonák és szakipari tanulók, illetve tiszai kubikusok is építettek, földtöltéses sáncok mellett lett főkapu toronnyal, rondella, pár kisebb kapu, sok lőrés és fal.  „Milyen jó, hogy építtette azt a két tornyot Szent István király: látni lehet róla, hogyan állít ágyút a török” – Nemeskürty István forgatókönyve pár karaktert átvariált, ám a kisebb szerepekben így is csupa ikonikus művészt vehetünk észre – Ruttkai Éva, Márkus László, Bujtor István és Pécsi Ildikó… Kovács István pedig állítólag 27 ezer szerelmeslevelet kapott.

A titkos alagút kicsit odébb van (Teve-szikla), és szemben a „törökdomb” emlékeztet a támadó sereg táborhelyére.  A karórás baki tényleg csak legenda; military-nadrágos kiskatonák azonban feltűnnek a janicsárok közt, a néphadsereg vezérkara is szemlét tartott a helyszínen. Közben a magyar sereg részt vett a Csehszlovákia elleni intervencióban, ami a prágai tavasz nevű demokratizációs folyamatra volt megtorlás.

Strucctól nem volt, ezt egyéb madártollak összeragasztásával pótolták. A tevék igaziak voltak: egyikük vizet keresve egészen a Csillaghegyi strandig bóklászott le. Majd a Budapesti Állatkertbe kerültek.

Jenői szál még, hogy Bornemissza Gergő lett a később Isztambulba hurcolt Török Bálint (Bessenyei Ferenc) apródja – Dobó szerepére is esélyes volt Bessenyei. A színészlegenda annyira beleszeretett a faluba, hogy először albérlőként a Sereg-házban (ahol én élek), majd saját építésű, lovardás házban lelt jó ideig otthonra. Ez utóbbit idefelé, a játszótér melletti épületen emléktábla is jelzi. A Teve-szikla spontán formáció – ez is előbukkan több magyar moziban. Gyula vitéz télen-nyáron, Sztrogoff Mihály, Magyar vándor, Rab ember fiai, Angyalbőrben, Magyar Vándor, videóklipek.

Külföldi alkotások is forogtak erre: még George Clooney „annyira ciki, hogy már kultgyanús” mozis debütje szintén itt készült, még 1983-ban… Az Oscar- és Golden Globe-díjas sztár a Grizzly II: Bosszú c. akcióthriller horrorban domborít – Laura Dern, John Rhys-Davies és Charlie Sheen oldalán.  A zsenge korú hírességekkel operáló mozi el sem tudott készülni akkor – ugyanis az executive producer eltűnt, a költségvetéssel együtt. Az utólag 2020-ban, CGI segítségével befejezett André Szöts -alkotásban egy magyar szabadtéri rendezvény, a Fenevad Fesztivál (1983. augusztus 13.) közönségére fáj a mackó foga.

Az HBO Besúgójának 3. epizódjában a szemközt lévő murvabánya bukkan fel, mint ami útba esik Aszód felé. Eragon – a szerény sikert arató fantasy sárkány-eposz John Malkovich és Jeremy Irons részvételével a Teve-szikláig merészkedett 2006-ban, méghozzá az első részben. A Netflix gyártotta itt 2014-ben, majd 2016-ban a Marco Polo sorozatot. Sajnos csak két szezont ért meg a népszerű videostreaming-szolgáltatónál a velencei felfedező ázsiai kalandja. A nem Móricz-regényből készült, Barbárok című, szintén Netflixes történelmi fantasy 2020 őszén forgott itt: vad germánok és római legionáriusok bőrszandálban feszültek itt egymásnak. Kr. u. 9-ben, a teutoburgi csatában fogtak össze először a civilizálatlan törzsek, így késztették megtorpanásra a Római Birodalmat.

Legutóbb a misztikus szláv regényfolyamból készülő Vaják révén csodálkoztak rá a Netflix külföldi nézői is a magyar tájakra. A tatai vár és a szentendrei skanzen után az első évad 6. részében bukkan fel a Teve-szikla környékén Henry Cavill és csapata (ismét egy sárkányos szál. Majd a szezonzáró, monumentális csata ezen a festői helyszínen zajlott, igaz, ebben a számítógépes grafikával felnyomott Witcher-jelenetben nehéz beazonosítani a mi egri várunkat, főleg hogy a lengyelországi Ogrodzieniec erőd elemeivel vegyítették.

Térkép

Képek