Nyitott Műhely

Köszönjük Németh Ilonána bábtervező művésznek és Fodor Tamás színésznek, hogy hónapokon keresztül minden vasárnap délután megnyitották otthonukat az érdeklődő látogatók előtt, hogy megtekinthessék Ilona csodás bábjait! Szerető vendéglátásukkal jobb hellyé tették a falut! 

 

Útkarbantartás civil összefogással

Az Önkormányzat költségvállalása mellett, mi itt a Napsugár lakókert legkritikusabb részén túl vagyunk az idei nagy útkarbantartáson. Lesepertük, martaszfaltoztuk, lapvibráltuk, emulzióztuk, zúzott köveztünk, megint lapvibrátoroztunk. Reméljük tartós lesz. Nehezen indult. A korábbi évek önkénteseinek lendülete megtörni látszik. De szerencsére a maradék férfiak segítségére siettek a hölgyek, öten. Akik sepertek, talicskáztak, cipeltek, locsoltak a tűző napon. Gyaníthatóan ritkán kapcsoljuk össze kátyúzást a megható jelzővel. De nekik ez is sikerült. Itt is szeretnék köszönetet mondani nekik, persze a többi részvevőnek és természetesen falunk Önkormányzatának. Van még remény!

Gál Attila

 

A Nyugdíjas Klub életéből

A nyugdíjasok „háza táján” zajlik az élet. Közös kirándulások, programok, összejövetelek tarkítják életünket. Aktívan veszünk részt a falu életében is. Nagy sikerrel házi süteményeket, palacsintát kínáltunk a rendezvényeken. A Faluház kertjének parkosításában és a buszmegálló környékének virágosításában is „benne van a kezünk”. Klubunkat számon tartják, igy meghívást kaptunk Pomázra a „Pilis kapuja” fesztiválra is. Remek programokon vettünk részt, mint a Nemzetközi kőfaragó fesztivál és a színház látogatások, aminek keretében a Mosoly országa,az István a király, a Monte Cristo grófja ,és az Öreglányok című darabokat láttuk. Közös zsíros kenyerezős és szalonna sütős, beszélgetős összejöveteleket tartottunk. Pár napos kiránduláson voltunk Miskolctapolcán is. Fürdőzős kirándulást szerveztünk Komáromba. A strandolás után Komárnóban fagyiztunk. 

A nyári időszakban a klub összejövetelek szünetelnek ugyan, de azért nem maradunk program nélkül. Augusztus 20-án unokástól a schönbrunni állatkertbe vesszük az irányt. Ha valaki szeretne velünk tartani, van még pár szabad hely, szívesen látjuk! Szeptemberben közös gulyás főzéssel indul újra a klubélet. Hagyományainkhoz híven, szeretnénk cirkuszba menni. Az ősszel tervezünk még kirándulást Várpalotára, ahol a váron kívül a Trianon múzeumot is meglátogatjuk. Folytatódik a tánc is szerdánként. Aki kedvet érez, azt szeretettel várjuk köreinkben!

Mihályi Zsuzsa

 

Önkéntes tűzoltók hírei

Kedves Lakosok, Támogatóink! Belevágva a közepébe, büszkén jelentem, hogy néhány tagunk a múlt hónapban kitüntetésben részesült. Heves László, egyesületünk elnöke és Király Dávid, egyesületünk megbízott parancsnoka Szent Flórián emlékérmet kaptak a mögöttük álló sok-sok év áldozatos tűzoltási és tűzmegelőzési munkájáért. Soltész Zoltán önkéntes tűzoltó 30 éves, míg Katona Péter önkéntes tűzoltó 10 éves szolgálati érmeiket vehették át. Köszönjük mindannyiuk fáradhatatlan munkáját. Továbbá jelentem, hogy a Bethlen Gábor Alapítvány NEAO/2024-es pályázatán 1 millió forint támogatást nyertünk, amelyet a gépparkunk bővítésére, 1 db Makita nagynyomású mosóra, 1 db Makita akkumulátoros láncfűrészre, 1 db Makita akkumulátoros flexre, 4 db nagyteljesítményű akkumulátorra és a hozzájuk tartozó gyorstöltő állomásra költöttünk. Mindezek mellett a tavaly befolyt, számunkra rekord mennyiségű adó 1%-os támogatásokból sikerült új gyakorló ruhákat beszereznünk, amelyeket gyakorlatok és hivatalos események során viselünk. Ezúton is köszönjük minden támogatónknak!

Végül egy kiemelt beavatkozásunkról röviden. Június 18-án füstölő elektromos autóhoz kapott riasztást egyesületünk. A beavatkozás minden részlete bejárta már a sajtót, de azt kiemelten fontosnak tartom megemlíteni, hogy az eset sajnálatos voltán felül, önkénteseinknek ez nagyon jó lehetőség volt, amit kihasználva rengeteg tudással lettünk gazdagabbak az elektromos autóknál történő beavatkozás terén. Valamint vannak az ügy talaján szárba szökkenő történések, amikről remélhetőleg a következő számban már be is számolhatok!

Az egyesület nevében jó nyaralást kívánok mindenkinek, figyeljenek magukra és egymásra, és kérjük, tartsák be a tűzgyújtásra vonatkozó érvényes előírásokat. Mi addig is őrizzük a lángot!

Czöndör Ádám

 

Falut szépítő civilek

Révész Marikának és minden nyugdíjasnak köszönjük, akik örökbe fogadtak egy-egy virágládát a faluban és mindannyiunkat megörvendeztetnek a csodaszép látvánnyal!

 

pilisborosjenoinfo.hu

A weboldalt Dániel Mihály lakótárs hozta létre és ajánlotta fel Pilisborosjenő lakossága számára: „A weboldal a pilisborosjenői lakossági szolgáltatókról (ha egy szolgáltatás/termék helyben nem érhető el, akkor a környező települések kisvállalkozóiról) igyekszik naprakész, hiteles tájékoztatást adni. A weboldal használata a szolgáltatók számára ingyenes. Létrehozásának kettős célja volt. Az egyik az, hogy a lakosság könnyebben érje el a helyi szolgáltatókat, a másik az, hogy a szolgáltatók lehetőséget kapjanak arra, hogy bemutassák szolgáltatásaikat a lakosság számára egy helyen, rendszerezett formában.”

Erősítsük a helyi gazdaságot és közös munkával gyűjtsük össze a faluban elérhető vállalkozókat, szolgáltatókat, termelőket!

Legutóbbi regisztráció:

Klíma és légtechika – KH-produkt Kft, ügyvezető Horváth Gábor

Pilisborosjenő, Ezüsthegyi út 4.

+36 70 452 8992

khproduct2023@gmail.com

https://khklima.hu/

 

Játszótér rendbetétele civil összefogással

Az elmúlt 10 napban Marczis Dávid, Szent Donát utcai lakos meghirdetett egy játszótér szépítő akciót, majd végigvitte apró segítségekkel tulajdonképpen egymaga! Lenyírták a füvet és sövényt, lefestették a fa játszótéri játékelemeket, hoztak homokot, kikerültek a napvitorlák, az eltűnt kilincset pótolták. Hivatalunk festékkel, ecsettel, a Falugondnokság háttér támogatásával tudta segíteni az akciót és ivókutat helyeztünk el. Köszönöm az alulról jövő kezdeményezést! Együtt könnyebb, köszönjük szépen a munkát!

Tömöri Balázs polgármester 

B52

A 2024. június 8-án megrendezett Pilisborosjenői B52 Jazzfesztivál ismét hatalmas sikert aratott. A 2097 Csoport Egyesület civil önkéntesei immár hatodik alkalommal szervezték meg az eseményt, amely csodás hangulatban zajlott. Több mint 300 résztvevő élvezhette a jazz zenét és a nagyszerű kiegészítő programokat, mint például a sakk szimultánt Gara Anita nagymesterrel és a Goalfinger üveggolyós taktikai játékot. A Kevélyhegyi Kifőzde remek rántotthúsos szendvicsekkel, a Mandelbrot Pékség magas minőségű termékeivel, az Apák és Cupák pedig burgundi marhával készült. A helyi Dorfwein MGTSZ borait közvetlenül a pincéjükből lehetett kóstolni, és természetesen a Hajnali Sörfőzők sörei sem maradtak el. A jó zenéről a Weisz testvérek, Fekete-Kovács Kornél és társai, valamint a Frankie Látó Quartet gondoskodott. A fesztivál a szokásos nyárünnepként, ismét csodás hangulatban telt. Köszönet a segítőknek és szponzoroknak!

 

Tisztújítás és faluszépítés

2097 Csoport Egyesület a kampány és a választások lezárultával – a kevésbé kívánt – jelölő szervezeti státuszából végre visszatérhetett a klasszikus civil szervezeti működéséhez. Tisztújító taggyűlésünk során négy új elnökségi tag, Nevelős-Forgács Ildima, Kiss Ildikó, Buzás István és Dömötörfy Zsolt lépett a leköszönő Köles Gabriella, Nagy Ernő, Wittmann Imre és Kádár Viktor helyére, akiknek a tagság megköszönte eddigi munkájukat. Wittmann Imre elnök visszatérő alapító elnökünknek, Dömötörfy Zsoltnak adta át a stafétát. Az új elnökség – a korábbi megbízásukat megtartó Madaras Zoltánnal és Molnár András Miklóssal kiegészülve – elsődleges célként továbbra is a faluszépítést és a közösségépítést tűzte ki, előbbibe pedig minden korábbinál nagyobb lendülettel fogott bele: Faluszépítő Munkacsoportunk júniusban a pékség kertjének nagy diófája alatt már három alkalommal találkozott, és még mielőtt egy hosszú teendő lista kidolgozásába fogott volna, elsőként egy nagylelkű felajánlásból fakadó projektbe fogott.

 

Szobrokat a közterekre

A több mint 50 éve Pilisborosjenőn élő Léderer Tamás szobrászművész azzal kereste meg a 2097 Csoport Egyesületet, hogy három korábbi szobrát a falunak ajándékozná, ha a közösség igényt tart ezekre, és finanszírozni tudja a köztérre helyezés költségeit. A felajánlást a Faluszépítő Munkacsoport nagy lelkesedéssel fogadta, a szobrok köztérre helyezésének lehetséges helyszíneiről a művésszel (akit az Egyesület a taggyűlés során napirenden kívül tagjává fogadott) közös ötletelésbe fogott, majd a felmerült helyszínekkel és az azokat bemutató látványtervekkel Schönstein Vanda főépítészhez és a Településképvédelmi Tervtanácshoz fordult. Az így kiegészült projektcsapat már nemcsak az az első bejárásokon, de az első szobor talapzatának betonalapozásán is túl van. Ugyanis ennek a szobornak (amely jelenleg “Üdvözlet” munkacímen fut) a köztérre helyezése a legegyszerűbb feladat, mivel helyét – az orvosi rendelő alsó parkolójának bejáratát – maga az alkotó jelölte ki, és ezt a főépítész, valamint a Tervtanács is jóváhagyta. 

A másik két szobor kihelyezéséhez még további munkálatok és egyesületünk jelenlegi költségvetését meghaladó források szükségesek. Ezért ezek finanszírozására adománygyűjtést indítunk. Az alkotások megvalósítását a legkönnyebben az alábbi weblapon, kártyás fizetéssel tudja támogatni:

2097.hu/adomanygyujtes/

A második mű egy kőből faragott kút, a Sótartó, amely a tervek szerint ivókútként funkcionálna. A Tervtanács által javasolt helyszíne a játszótér előtti parkocska. Ennek felállításához vízszerelési munkákra is szükség lenne.

A harmadik, Sáskakirálynő munkacímen futó alkotás egy kb. fél méter magas bronz szobor, amely egy nagyjából 1 méter magas mészkő hasábra lenne elhelyezve. Ennek javasolt helyszíne a Faluház közelmúltban felújított parkja lenne. Ennél az alkotásnál még megvalósítandó az öntés, a talapzat beszerzése és a mű felállítása.

 

Gyerekek csendben? Egy táborban?

Cikkem címe talán egy kicsit ellentmondó, kicsit hihetetlen és meghökkentő. Hiszen egy táborozás és pláne egy gyerektábor nem a csendről híres. Talán olyan dologra vállalkoztunk segítőtársaimmal, ami lehetetlen küldetésnek tűnt. Ám bíztunk Istenben és csodálatos titkaiban, illetve hittanosainkban is.

Bizalmunk nem volt alaptalan, hiszen a 6 éves gyerektől egészen a 14 éves kamaszkorú táborozóig csendben tudtak lenni hittanosaink. Idei táborunk témája a Szentatya felhívására – hogy legyen ez az év az imádság éve – kértük Jézust, hogy minket is tanítson imádkozni, mint annak idején az apostolokat.

Tanított is. Hittanosaink, megtapasztalva a szokottabb imádságformákat (pl. szentségimádás, elmélkedés szentírási részekről, zsolozsma, kötött imádságok), illetve a szokatlanabbakat (pl. tánccal dicsőítés, saját szavakkal való imádság) eljutottak a csend értékének megtapasztalásához. Isten válaszolt nekik, valóban Istennel való párbeszéd, vagyis imádság jött létre, egy igazi személyes találkozás.

Persze kihagyhatatlan volt a jókedv, a sok játék (pl. foci, társasozás, sorverseny, kvízverseny), különböző kreatív kézműveskedés (pl. saját kezűleg rózsafüzér-csomózás, mécsestartó-készítés só-liszt gyurmából, karkötőfonás), ám mindezt a tikkasztó hőség ellenére is szeretetben, néha Isten csendjében éltük meg.

Lehet tehát csendben lenni gyerekekkel is. Lehet, merész vállalkozás volt, ám mindenképpen megérte, hiszen ők is vágyódták a csendre.

A csend így talán baráttá, ám biztosan barátságosabbá vált táborozóinknak. A nyári időszak kiváló lehetőséget nyújt visszahúzódva figyelni, és Istennel együtt magunkban lenni, töltődni.

Áldott nyarat kívánok minden kedves olvasónak!

Wilheim Péter

esperes, plébános