A 2021. április havi idegenforgalmi adóbevallás benyújtásának határideje 2021. május 15-i nappal lejár!

A vírus elleni védekezés a 4 millió beoltott elérésével új szakaszába lépett, új szabályok és intézkedések léptek életbe. Az új szabályok a szálláshelyek működésével kapcsolatban könnyítéseket vezettek be, ugyanakkor egyes könnyítések, jogosultságok csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekre vonatkoznak, amennyiben igazolják a védettségüket. Fontos azonban, hogy a vírus még velünk van. Az alábbiakban a Magyar Turisztikai Ügynökség összegyűjtötte a biztonságos újra induláshoz szükséges szabályokat és ajánlásokat a „Jogértelmezés a turizmus újraindításához” c. összefoglaló dokumentum címmel.

Pilisborosjenői Polgármester Hivatal Adóhatósága tájékoztatja a szálláshely üzemeltetőket, hogy a Kormány döntése értelmében 2021. január 1-étől a veszélyhelyzet végéig továbbra sem kell a szálláshely üzemeltetőknek, szolgáltatóknak idegenforgalmi adót fizetniük.

2021. január 1-étől a veszélyhelyzet megszűnéséig nem kell a szolgáltatóknak idegenforgalmi adót fizetni ebben a rendkívüli időszakban, ám a megállapított, de be nem szedett adót – kivéve, ha annak összege nulla – a vállalkozásoknak be kell vallaniuk az önkormányzati adóhatósághoz.

Az adóbeszedésre kötelezettnek az idegenforgalmi adóról a tárgyhónapot követő hónap tizenötödik napjáig kell adóbevallást benyújtani.

A szálláshely üzemeltető az Elektronikus Önkormányzati Portálról https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap tudja az idegenforgalmi havi adóbevallás megtételét indítani.

2021. évtől a havi idegenforgalmi adóbevallás megtételére – a Portálra belépve az „ÁGAZAT” (Adóügy) „ÜGYTÍPUS” (Idegenforgalmi adó) lehetőség kiválasztását követően – az „ADÓBEVALLÁS AZ IDEGENFORGALMI ADÓRÓL (2021.01.01-től)” nyomtatvány szolgál.

A bevallás elektronikus beküldésre és papír alapú nyomtatásra is alkalmas.

Az elektronikus ügyintézésre kötelezett adózó, adóbeszedő (gazdálkodók, egyéni vállalkozók) az adóbevallást köteles elektronikus úton benyújtani. Papír alapú bevallási nyomtatványt csak olyan magánszemélyek nyújthatják be, akik nem minősülnek egyéni vállalkozónak.

Elektronikus benyújtásra nem kötelezett szálláshelyek igényelhetnek bevallás nyomtatványt e-mailen, illetve papír alapon, továbbá előzetes időpont foglalás alapján is.

Ha információt szeretne, hívhatja központi telefonszámunkat +36 (26) 336-028 és munkaidőben kollégáink készséggel állnak az Önök rendelkezésére!

Pilisborosjenő, 2021. május 3.

Pilisborosjenői Polgármesteri Hivatal Adóhatósága