2022. évi változások esetén az építményeket érintő adatbejelentést az érintetteknek 2023. január 15-ig kell megtenni az önkormányzati adóhatóság felé! (az adózók számára javasoljuk az adatbejelentés elektronikus úton történő benyújtását)

 

Fontos adatbejelentési határidő közeledik az építmény-, és telekadót érintően, ugyanis 2023. január 1-jei állapotnak megfelelően azon adóalanyok/tulajdonosok/haszonélvezőknek számára, akiknek az építményükkel kapcsolatosan bármilyen adóztatást érintő változás történt a 2022. évben, arról 2023. január 15-ig adatbejelentést kell teljesíteniük az önkormányzati adóhatóság felé.

 

Az elektronikus ügyintézés az igazgatási szünet időtartama alatt teljes egészében elérhető, így, az adózók zavartalanul tudják ügyeiket elektronikusan indítani.

 

A Pilisborosjenő Polgármesteri Hivatal Adóhatósága az Elektronikus Önkormányzat Portálon https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap /(továbbiakban: E-Portál) keresztül biztosítja ügyfelei/adózói számára az elektronikus ügyintézéshez szükséges szolgáltatásokat.

 

A gazdálkodó szervezeteknek és az egyéni vállalkozóknak kötelező az elektronikus ügyintézés, a magánszemélyek pedig szabadon dönthetnek, hogy élnek-e az elektronikus ügyintézés lehetőségével. Javasoljuk minden adózónknak, hogy válassza az elektronikus utat az ügyintézésben. (Bővebben erről honlapunkon olvashatnak.)

 

Az E-Portálon lévő adóügyi nyomtatványok esetében Bejelentkezéssel kell belépni az adózóknak a felületre és az űrlapok első oldalán az „Elektronikus kapcsolattartást engedélyezi?” kérdésre az „Engedélyezve” jelölésre kattintani! Ha Ön így nyújtja be kérelmét, elektronikus úton kap megadott tárhelyére választ, vagy értesül a döntésről.

 

Az „ÜGYINDÍTÁS” menüpontban van arra lehetőség, hogy az adózó építmény-, és telekadó adatbejelentését elkészítse és megtegye. Erre az „Adatbejelentés az épület, épületrész utáni építményadóról„, illetve az „Adatbejelentés telekadóról” nevű nyomtatvány szolgál.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy önmagában az ingatlan nyilvántartásban történő változás átvezetés nem elegendő és nem helyettesíti az adatbejelentést.

 

Köszönjük szíves közreműködését.

 

Pilisborosjenő, 2023. 01. 04.

 

Pilisborosjenő Polgármesteri Hivatal Adóhatósága