Pilisborosjenő Község Önkormányzata elkötelezett abban, hogy rendezett zöldfelületeket és közösségi tereket hozzon létre községszerte, ahol és amikor erre lehetőség adódik. Ehhez a törekvéshez járul hozzá az a koncepcióterv amit – az önkormányzat megrendelésére – az LPD tájépítész stúdió készített a Faluház mögötti kert közparkká alakításához. A cél, hogy az évek óta kihasználatlan, 600 m2-es kertből a  Kossuth térhez, a Faluházhoz és a könyvtárhoz szervesen kapcsolódó park jöjjön létre, hozzáféréssel a Borosjenői patakhoz. A közpark találkozó pont, pihenőhely és  rendezvénytér lesz a helyi lakosok számára, szabadtéri folytatása a könyvtárnak és a Faluháznak. A Kossuth tér szomszédságából adodóan érkező pontként is szolgál a  falunkba tömegközlekedéssel érkezők számára. A jelenlegi koncepciótervből a lakossági vélemények megismerése után folytatódik a részletes terv elkészítése és véglegesítése.

 

Antonovits Bence zöld és kékügyi tanácsnok, projektgazda felhívása:

A részletes koncepció tervben bővebben is olvashatunk az elképzelésről:

“A tervezési koncepciót a megrendelői igények alapozták meg, miszerint a park köz hozzáférhetőségének biztosítása, a könyvtár kert, valamint a patakpart kialakítása volt az elsődleges szempont. Emellett egy olyan multifunkcionális rendezvénytér kialakítása a cél, mely egyaránt kiszolgálja a Faluház programjait, a táboroztatási lehetőségeket, valamint a község éves rendezvényeit, programjait. Emellett elengedhetetlen a turisztikai szemléletű

elemek kialakítása is, hisz fogadó pozícióban helyezkedik el a park, köszönhetően az autóbusz fordulónak és megállónak egyaránt. Így a téralakítás során a pihenő és megálló pontok is fókuszba kerültek. Így kialakításra került több pihenő pont is, valamint egy mini játszópark, mely több korosztály igényeit is kielégíti. A tervezés során az Ilona Malom Műhely egyedi, natúr fa elemeivel számoltunk, valamint egy egyedi élő fűzfa sátorral, mely egy igazán különleges térélményt nyújtana a gyermekek és szüleik számára egyaránt.”

“A szomszédos területek felől növényfoltokkal határolt belső kertben helyet kapott egy játszópont, egy multifunkcionális rendezvénytér, egy burkolt rendezvénytér, melyhez közvetlenül kapcsolódik egy újonnan távlati beépítésként megvalósuló féltető, mely szerves részét képezi a térnek. A Faluház homlokzatához közvetlenül kapcsolódóan egy kültéri olvasótér került kialakításra, mely a község könyvtárának szabadtéri használatát hivatott kiszolgálni. Ehhez közvetlenül kapcsolódik egy stégszerű pihenőpont, mely a vízfolyásra néz. A tervezett teraszról, a tipegővel kijelölt szakasz, ösvény az, ami elvezet a vízfolyás partjára közvetlenül. A tervezési terület közterület felőli bejáratához közeledve egy díszes kiültetésű fogadótér került kialakításra. A bejáratokon új kapuk kerültek kialakításra, melyek automatizálhatóak, távvezérelhetőek igény szerint.”

A Faluház külső rendezvény helyszíne

Könyvtár patakra néző pihenő és olvasó sarka

Ösvény a patak partján

Az önkormányzat saját anyagi forrásaiból meg lehetett valósítani a tervezést, a kivitelezési költség azonban olyan nagyságrend, amihez pályázati pénzek bevonása szükséges. Ez összhangban van a jelen képviselő testület azon stratégiájával, hogy minél több jól előkészített projekt legyen a fiókban, amikkel sikeresen lehet pályázni az esetlegesen megnyíló pályázatokon, amiknek a monitorozása folyamatosan történik.

A Faluház park tervének ismertetéséhez kapcsolódóan a testület ki szeretné kérni a lakosság véleményét a 2097 Csoport Egyesület “Nekem sem mindegy!” szavazó felületén, ezért arra kérünk minden érdeklődő helyi lakost, hogy ennek a kérdőívnek a kitöltésével segítse az önkormányzat munkáját. Pilisborosjenő Község Önkormányzata a 2097 Csoport Egyesület segítségével ismét Önhöz fordul, hogy a tervezett beruházás minél jobban kielégítse az Ön igényét. Ismerje meg az elkészült terveket és ossza meg véleményét!

A kérdőívhez itt iratkozzon fel: pilisborosjeno.hu/feliratkozas

Ha már korábban feliratkozott, akkor automatikusan meg fogja kapni mailben, nem szükséges újra megtennie.

Beküldési határidő : 2023. július 9.

További, a parkkal kapcsolatos kérdéseket írásban az antonovits.bence@pilisborosjeno.hu email címre várjuk.  

A teljes koncepció terv és műszaki leírás.