Adótartozás esetében előnyös lehet a 2020. évi helyi iparűzési adóbevallás 2021. május 31-e előtti benyújtása.

Javasoljuk egyéni vállalkozóknak, hogy amennyiben ismertek az iparűzési bevallás elkészítéshez szükséges adatok, úgy azt mielőbb nyújtsák be, hiszen így ismerté válhatnak az esetleges túlfizetéseik, amik csökkenthetik idei már esedékes iparűzési előlegfizetési kötelezettségeiket!

A NAV felé a KATA bevallások határideje lejárt, így amennyiben a vállalkozó a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) szerinti tételes átalányadóra a helyi iparűzési adó tekintetében nem jelentkeztek be, helyi iparűzési adóbevallást is minden évben be kell nyújtani az önkormányzatunk felé.

Egyéni vállalkozóknak a 2020. évi HIPA esetleges adóelőleg különbözet megfizetési határideje – a bevallás benyújtásától függetlenül – 2021. május 31-ig esedékes, így ha az iparűzési adóbevallást határidő előtt benyújtják (pl.: 2021. április 15-én) az esetleges adóelőleg különbözetet, akkor is elegendő 2021. május 31-ig megfizetni.

2021. évtől az iparűzési adóalanyok kizárólag az állami adóhatóságon keresztül kötelesek benyújtani helyi iparűzésiadó-bevallásukat. Ez évtől az állandó jellegű iparűzési tevékenységhez kapcsolódó, helyi iparűzési adóról szóló bevallást /20HIPA/ a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kell benyújtani elektronikusan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az aktuális napi adószámla egyenlegeiket az Elektronikus Önkormányzati Portálról belépve
https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap
a nap 24 órájában az arra jogosultak lekérdezhetik és ellenőrizhetik esedékes tartozásuk vagy túlfizetésük nagyságát.

Pilisborosjenő, 2021. április 19.

Pilisborosjenői Polgármesteri Hivatal Adóhatósága