Tájékoztató a jegybanki alapkamat változásáról /2022.07.13./

 

jegybanki alapkamat az MNB Monetáris Tanács döntése alapján 2022.07.13-tól 7,75%-ról 9,75%-ra változott. Tájékoztatjuk Önöket, hogy a változás az ASP Adó szakrendszerben átvezetésre került, így a pótlékszámítás ennek megfelelően történik.

 

Art

  1. § [A késedelmi pótlék fizetési kötelezettség]

(1) Az adó késedelmes megfizetése esetén az esedékesség napját követő naptól, mint kezdőnaptól, a költségvetési támogatásnak az esedékesség előtt történő igénybevétele esetén az esedékesség napjáig késedelmi pótlékot kell fizetni. A késedelmi pótlék – az adóhatósági megállapítás kivételével – a késedelem napján végrehajtható.

  1. § [A késedelmi pótlék felszámítása és előírása]
  • (1) Az adóhatóság külön döntés meghozatala nélkül, illetve az adóhiányt megállapító határozatban felszámítja, és az adószámlán előírja a késedelmi pótlékot.
  1. § [A késedelmi pótlék alapja]
  • (1) A késedelmi pótlék alapját adónként és költségvetési támogatásonként külön-külön kell figyelembe venni, kivéve, ha azokat egy számlán tartják nyilván.
  1. § [A késedelmi pótlék mértéke]
  • (1) A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a késedelem, illetve az esedékesség előtti igénybevétel (felszámítás) időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékének háromszázhatvanötöd része.
    (2) A késedelmi pótlék napi mértékét három tizedesjegy pontossággal, a további tizedeseket elhagyva kell megállapítani.

 

Pilisborosjenő, 2022. július 14.

Pilisborosjenő Polgármesteri Hivatal Adóhatósága