Nemsokára fordul a naptár, de nem fekszem úgy le, hogy egy fontos mai jeles napról meg ne emlékezzem. Az Önkéntesek világnapján szeretnénk köszönetet mondani annak rengeteg önkéntesnek, akikre számíthattunk és számíthatunk az év során!

Talán nem közismert, de a Pilisborosjenői Hírmondót helyi civilek lektorálják és hozzák el nyomdából. Név szerint: Erdélyi Zsuzsa, Várkonyi Ágota, Nevelős Zoltán és Forgó Szilárd.

Név szerint viszont hosszú lenne felsorolni, de az önkéntes tűzoltók, polgárőrök, a Máltai Szeretetszolgálat helyi tagjai egész évben dolgoznak értünk. A Nyugdíjas Klub tagjai is igen aktívak: sütemény sütés, közterület díszítés ünnepek alkalmából, alsó buszmegálló környékének gondozása vagy az adminisztráció segítése tüdőszűrés alkalmával mind hozzájuk köthető. De önkéntesek szervezik a Jazzfesztet, Kevély körzést, néha a bolhapiacot, Halloweeni gyerekprogramot, Fesztivárt, Tuk-Tuk fesztivált, jótékonysági focikupát, cipősdoboz akciót, Jenői Adventet, Baba-mama Klubot, népzenei hétvégét vagy szerveznek erdei Mikulásozást vagy készítik a Zsákfalvi Riportert, szedik a szemetet, tisztítanak vízelvezető árkot, éltetik a jó szomszédi kapcsolatokat a komatállal, segítik a könyvtárat, a családsegítőt. Helyi és budapesti közösségi költségvetéshez ötleteket gondolnak ki és valósítanak meg, legyen az kerékpárút, Telekocsi vagy mezítlábas gyalogösvény. De vannak tanácsadó barátaink központi államigazgatási szerveknél is. Sőt, önkéntesen dolgoznak a településkép-védelmi (aka Tervtanács) tanács tagjai. Önkénteseknek köszönhetünk több hasznos Facebook csoportot is, például a csere csoportot, a 2097 Falufórumot vagy a helyi témájú fényképek megosztását segítő csoportokat. Cégek adományoznak önkéntes alapon akár nagy összegeket is szociális célra, téli sportolási lehetőségek megteremtéséért. Vagy családok fogadnak be az ország minden részéről érkező itt táborozó gyerekeket. Önkéntesek szüretelik a tájképvédelmi szőlő termését is több táblán. Önkéntesek szerveznek településrészek között barátkozó délutánt vagy éppen útkarbantartást. De bizony olyan is volt, aki megmentette egy helyi lakos életét vagy aki rendszeresen vért ad. És vannak sokan, akik veszik a fáradságot és adójuk 1%‐át a helyi civileknek ajánlják fel.

Egészen biztos, hogy sokan vannak, akik kimaradtak. Elnézést kérek tőlük, de olyan sokan segítik a falut, hogy szinte képtelenség nem kihagyni valakit. Hálás köszönet mindenkinek, mert együtt formáljuk ezt a falut!

Legyünk mi mind a változás, amit a világban látni szeretnénk! Tettünk és a jövőben is tegyünk érte!

Tömöri Balázs

polgármester