A közlekedésbiztonsági fejlesztésekre elnyert 299 millió forint – melyek a “VEKOP 5.3.2-15 – Fenntartható Közlekedésfejlesztés Pest megyében” pályázat keretében valósulnak meg – lehetőséget biztosítanak arra is, hogy szemléletformáló kampány valósuljon meg. Ennek keretében 3 kisfilm készült és egy szórólap készült, és próbálják azt az üzenetet közvetíteni, hogy beérkezve a faluba próbáljunk mindannyian lelassulni és egymásra figyelni közlekedés közben.

A beruházások is mind a biztonságos közlekedést próbálják elősegíteni az alábbi helyszíneken:

▶️ Közlekedésbiztonság a Bécsi út mentén

Régóta várt biztonságos, középszigettel ellátott gyalogátkelőhelyet alakítunk ki a Kövesbérci utca–Bécsi út és a Téglagyári út–Bécsi út találkozásánál. Sor kerül a közvilágítás kiépítésére is. A fejlesztésnek köszönhetően megszűnik a jelenlegi balesetveszélyes helyzet, ami az elmúlt években több emberéletet követelt.

▶️ Járdaépítés és a buszvárók cseréje

Jó hír a tömegközlekedők számára, hogy valamennyi buszmegálló megújul és új utasvárót is kap. Ezzel párhuzamosan kiépítjük a buszmegállók megközelítését szolgáló akadálymentes járdát is, ezzel is fokozva a Bécsi út menti gyalogosközlekedés biztonságosságát.

▶️ Úthelyreállítás és parkolóépítés a Kövesbérci úton

A Kövesbérci út megrongálódott alsó szakaszát szintén felújíttatjuk. Az aszfaltburkolat helyrehozása mellett a gyalogátkelőhelyhez vezető új járda is épül. A Panoráma utcai kereszteződés felett az úttal párhuzamos, 150 méter hosszú parkoló megépítésétől azt reméljük, hogy megszűnnek a Panoráma utcában jelentkező parkolási problémák, és a hétvégén ide érkező turisták autói sem okoznak majd fennakadást.

▶️ Parkoló építése a falu elején

Mindannyiunkat érintő, égető probléma, hogy hétvégenként tavasztól-őszig akár több száz autóval érkeznek ide kirándulók, a levendulaszezonban még ennél is többen látogatnak a településre. Az autók elhelyezésére jelenleg csupán ideiglenes megoldások vannak. A jelentős gépjárműforgalom fogadására P+R parkolót tervezünk az ófalu elején, megelőzve ezzel az ófaluban a tömeges gépjárműforgalom által okozott, balesetveszélyes helyzeteket.

▶️ Járdafejlesztés az ófaluban

60 férőhelyes óvodabővítés megvalósítását is tervezi az önkormányzat. Ezen ingatlanfejlesztéshez azonban infrastruktúrafejlesztésekre is szükség van, mind járda, mind parkolók kiépítése vonatkozásában. Ennek megfelelően a Kossuth tér–Prohászka Ottokár utcai kereszteződéstől hiányzó járdaszakasz kiépítése is megvalósul a jelen beruházás során, mivel a tervezett ingatlanfejlesztéshez, a parkolók megközelítéséhez, a játszótérre tartó kisgyerekesek, babakocsisok biztonságos közlekedéséhez nagyon fontos a megfelelő minőségű járda kiépítése. Az Ilona utca–Fő út kereszteződésétől a Fő út 13. számig a buszmegállóhoz vezető gyalogos járda teljes mértékben hiányzik, a gyalogosok az útpályán közelítik meg a buszmegállót. A megálló megközelítése biztonságos járdán elengedhetetlen, tekintettel a közelben lévő közszolgáltatási létesítményekre is, melyek megközelítése közlekedésbiztonsági szempontból jelenleg nem megfelelő. Az Ilona utca–Fő utca kereszteződésétől az iskolához vezető gyalogos járda annak idején alap és műszaki koncepció nélkül épült, ebből adódóan állapota máris jelentősen romlott. Tekintettel arra, hogy ezen szakaszon a gyalogosforgalom jelentős az általános iskola miatt, felújíttatjuk a járdát is.

A most megvalósuló fejlesztések nem oldják meg a település összes gondját, arra az elnyert összeg nem elégséges. Természetesen továbbra is folyamatosan figyeljük a pályázati lehetőségeket.

Fogadják szeretettel a kisfilmeket és a kiadványt – postaládákba is bedobjuk – hátha kedvet kapunk általuk jobban egymásra figyelni közlekedés közben és megfogadni üzenetét:

#lassuljleitthonvagy

 

lassulj_le_KIADVANY_jav