Rövidesen változnak a kisadózó vállalkozók tételes adójának szabályai az iparűzési adóban is (az egyébként jogvesztő bejelentést, 2022. október 15-ig kell majd megtenni az önkormányzati adóhatóság számára)

 

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az új kata törvényt /2012. évi CXLVIII. törvény a kisadózó vállalkozók tételes adójáról/, amely továbbra is alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, egyszerű adózási formát kínál a legkisebb vállalkozásoknak. A törvényjavaslat indokolása értelmében az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították. Az új kata megszünteti a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak.

 

Az új kata, a kisadózó vállalkozók tételes adója az eddiginél magasabb, évi 18 millió forint bevételi értékhatárig kínál egyszerű és kedvezményes adózási módot a legkisebb egyéni vállalkozóknak. Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint.

 

Az új kata szabályai egyértelmű viszonyokat teremtenek a színlelt munkaviszony kizárása érdekében is: az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne.

 

Az új kata szabályai 2022. szeptember 1-én hatályba lépnek, a választásról szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz.

 

Azok, akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is, amely 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

 

Rövidesen majd újabb információkat fogunk közölni az adózóknak és könyvelőiknek, hiszen közös érdekünk, hogy Önök időben értesüljenek adókötelezettségeikről.

 

Köszönjük az érintettek szíves közreműködését.

 

Pilisborosjenő, 2022. július 14.

 

Pilisborosjenő Polgármesteri Hivatal Adócsoportja