ELSŐ fokú vízkorlátozás elrendelése

Településünk lakosainak egy része tegnap már gyakorolta a víztakarékos megoldásokat, mert hőségben vízzel szakososan ellátott területekről kaptunk pozitív jelzést, de a jelek szerint ez mégsem volt elég, ugyanis a DMRV Zrt. 9 település önkormányzatától kérte, hogy rendeljen el az I. fokú vízkorlátozást az elmúlt hét rendkívül magas hőmérsékletű, csapadék nélküli napjai ellátási problémákat okoztak az ívóvíz szolgáltatásban. Az előrejelzés szerint a hőség tovább folytatódik és ennek okán az ívóvízfogyasztási igény további növekedésére lehet számítani. A Katasztrófavédelem az üzemeltetési területre vészjelzést adott ki.

A DMRV Zrt. minden személyi és technikai eszközét maximális kapacitással működteti a folyamatos vízellátás biztosítása érdekében. Mindezek ellenére a fogyasztási igények további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás esetén fennakadások fordulhatnak elő, illetve tapasztalatunk szerint, már most is akadozik az ellátás. Telefonon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a szolgáltató rendelkezik műszaki koncepcióval a kapacitásnövelésre, de a beruházás megvalósítása meghaladja anyagi lehetőségeiket, de a helyzetről folyamatosan tájékoztatják az illetékes minisztériumot.

A hatályos törvények értelmében a települési önkormányzatok feladata a közműves vízellátás körében a települési közműves vízszolgáltatás korlátozására vonatkozó terv jóváhagyásáról és a vízfogyasztás rendjének megállapításáról való gondoskodás. Ha a közműves ivóvízellátásra rendelkezésre álló vízmennyiség természeti vagy egyéb elháríthatatlan okból csökken, a vízfogyasztás korlátozható. A vízkorlátozás időszakában foganatosítandó közigazgatási intézkedéseket a jóváhagyott tervnek és a megállapított fogyasztási rendnek megfelelően a polgármester rendeli el. A vízkorlátozás közzétételéről, a végrehajtás ellenőrzéséről a jegyző gondoskodik.

A törvény szerint a DMRV levelében kérte a 9 önkormányzattól, hogy rendeljék el a vízkorlátozást a kánikula időtartamára. A vízmű bízik benne, hogy a most életbe lépő korlátozások elégségesek lesznek, és elkerülhetőek lesznek további korlátozások bevezetése, illetve megelőzhető lesz a kiterjedt, nagyobb térséget érintő vízhiány.

A fentiek alapján 2022. június 30. napjától az alábbi korlátozások lépnek életbe a visszavonásig:

Az I. fokozatú vízkorlátozás időtartama alatt a vízfogyasztók kötelesek a takarékos ivóvíz-felhasználásra, továbbá

 

tilos

ivóvízzel a kertek öntözése, locsolása, az úttisztítás, a gépjárművek tömlős mosása,

az ivóvíz gazdálkodó szervezetek által permetezésre, öntözésre történő felhasználása.

az ivóvíz más célú felhasználása különösen kerti medencék feltöltése, tűzcsapokról történő locsolás stb.

 

Pilisborosjenő, 2022. június 30.

 

Tömöri Balázs

polgármester sk.