A nyári időszak közeledtével – az élethosszig tartó tanulás jegyében – több falutársunk is éppen talán vizsgákra készül. Nyelvvizsgák, érettségik, felvételik, egyetemi vizsgák… elengedhetetlen, de időnként kellemetlen részei életünknek. Általános iskolás korunktól kezdve szokjuk a helyzetet, hogy számot kell adnunk tudásunkról. Ezek a kihívást jelentő helyzetek stresszorként hatnak a szervezetünkre és elindítják bennünk a stresszreakciók széles skáláját. Van, aki lefagy, kiszárad a szája, nehezen találja a szavakat. Más esetleg azt érzi, legszívesebben világgá rohanna, és inkább most visszaadja a tételt csak legyen vége ennek a szenvedésnek.

A kihívást jelentő szituációkat, azaz a stresszorokat nem tudjuk kiiktatni az életünkből – nem is lenne tanácsos otthagyni a vizsgát – az viszont rajtunk múlik, hogyan reagálunk rájuk, és mit kezdünk az érzéseinkkel, szorongásunkkal. 

Fontos szempont, hogy nem csak a megbetegítő, “rossz stresszt”, azaz a distresszt ismerjük, hanem létezik “jó stressz” is, amit eustressznek hívunk. Selye János, világhírű magyar kutató ezzel kapcsolatban arra mutat rá, hogy “a stressz az élet sója!” Bizonyos mértékben szükségünk van rá, hogy elérjük saját teljesítményünk maximumát. Ilyen, amikor a színpadi produkció a nézők előtt még jobban sikerül, mint a főpróbán az üres nézőtér előtt. A felkészülési időszakban sokat tehetünk saját mentális jóllétünkért. Fordítsuk át a distresszt eustresszbe!

Ehhez nagyon fontos, hogy legyen egy jó időbeosztási tervünk. Ebbe bele kell kalkulálnunk, hogy nem tudunk folyamatosan koncentrálni, szükségünk van pihenésre, az idő előrehaladtával fáradunk is, és egy-egy váratlan esemény is félbe szakíthatja a készülést. A népszerű pomodoro technika azt javasolja, hogy 20-25 percig koncentráljunk intenzíven a feladatra, utána tartsunk 5-15 perces szünet, amelyet követ az ismételt munkafázis. Ezt a két szakaszt ismételjük ameddig csak tudjuk! Figyeljük meg, hogy az izmainkhoz hasonlóan a figyelmünk és a kitartásunk is tud fejlődni. A rövid szünet lehetőséget ad, hogy szellőztessünk, szívjunk egy kis friss levegőt, tornáztassuk meg magunkat, hallgassunk valami inspiráló zenét. A neten rengeteg relaxációs videó van, érdemes kipróbálni és megfigyelni a hatásokat. Sokszor pár perc is elég, hogy egy kicsit feltöltődjünk. 

Előfordul, hogy mindent megtettünk a felküszélés során, mégis megbénít minket a szorongás. Ilyenkor arra kell koncentrálnunk, hogy negatív érzéseinket, és ezek hatásait csökkentsük. Ebben nagy segítségünkre van a sport és az alkotás.  Az intenzív érzések ellen intenzív mozgással vehetjük fel a harcot. A futás, biciklizés vagy egy bokszzsák püfölése sokat segíthet. Nagyon népszerűek mostanában a felnőttek körében a színezők is. A mozgás mellett érdemes kipróbálni.  

Végezetül fontos, hogy ebben a nehéz helyzetben is próbáljunk meg a pozitív végkimenetelre gondolni, ne azt mondogassuk magunknak, hogy „úgysem fog sikerülni”. Vegyük számba, hogy mennyi mindent tettünk eddig is azért, hogy sikeres vizsgát tegyünk. Bátorít, ha elképzeljük magunkat abban a vágyott helyzetben, hogy éppen sikeres vizsgát teszünk.