Így szeretünk együtt élni

 

Ahogy sok más település, Pilisborosjenő is megalkotta az együttélésről szóló szabályait, amelyeknek betartása mindenki számára kötelező. Ezek a szabályok azt szolgálják, hogy kölcsönösen bízhassunk ezek betartásában és ne kelljen az együttélés kérdéseiről vitatkoznunk.

Háztulajdonosoknak

Nálunk mindenki ügyel a ház és a háza előtti járda tisztán tartására. A parlagfüvet idejében lekaszáljuk, ha szükséges, a rágcsálók irtásáról is gondoskodunk. A háztartási hulladékot kukában helyezzük ki a ház elé. A papírt, műanyagot, fémhulladékot és üveget szelektíven gyűjtjük és a hulladékszállítási naptár szerint, előző este helyezzük ki a házunk elé. Illegálisan nem helyezünk el sehol hulladékot. Télen gondoskodunk a házunk előtt, a járdán a hó eltakarításáról is.

Kutyatulajdonosoknak, állattartóknak

Felelős állattartóként mindannyian gondoskodunk arról, hogy háziállatunknak megfelelő méretű, tiszta helyet biztosítsunk a házban és a kertben. A kertünkben nem tartjuk kutyánkat láncra kötve és igyekszünk megakadályozni, hogy kutyánk a kertből kiszökjön. Gondoskodunk a háziállat megfelelő mozgásáról, táplálékáról és a kötelező oltásokról.

Az utcán, közterületen kutyát csak pórázon sétáltatunk.

Építkezőknek

Tisztában vagyunk vele, hogy a járda és az úttest közterület, melynek használata engedélyhez kötött. Konténer elhelyezése vagy építőanyag közterületen történő tárolása esetén arra előzetes engedélyt kérünk a közterületfelügyelőtől. A közterüet használatát csak a közterülethasználati dj megfizetése után kezdjük meg.

Ügyelünk arra, hogy az építkezés zajával ne zavarjuk a szomszédokat, ezért betartjuk a rendeletben meghatározott időpontokat: hétköznap és szombaton csak reggel 7:00 és este 19:00 között végzünk építési tevékenységet. Vasárnap és ünnepnapokon nem végzünk semmilyen építési tevékenységet, sem a házon, sem a kertben.

Amennyiben korlátozás alá eső járművel szeretnénk behajtani Pilisborosjenő területére, előtte mindenképpen behajtási engedélyt kérünk a közterületfelügyelőtől. Csak a behajtási engedély díjának megfizetése után hajtunk be a falu területére.

Égetés

Tudjuk, hogy az égetés veszélyes tevékenység. Száraz, meleg és szeles időben nem gyújtunk tüzet. Ha lehet, a zöld hulladékot komposztáljuk. Amennyiben mégis szükségessé válik a kerti zöldhulladék elégetése, figyelünk arra, hogy csak kiszáradt zöldhulladékot és csak minden hónap első péntekén égetünk kizárólag előzetes írásos önkormányzati engedély beszerzését követően 10-20 óra között. Szemetet nem égetünk el semmilyen körülmények között! Nem égetünk műanyagot, gumit, olajat, vegyszerrel kezelt, festett fát, gyógyszert, elemet.

Kerti munkát végzőknek

Ügyelünk arra, hogy a sövények, örökzöldek, magasra növő fák kellő távolságra legyenek szomszédainktól. Mindig figyelünk az ültetési távolságok betartására. Az 1-3 méter magasra növő fákat és cserjéket a kerítéstől 2 méterre, a 3 méternél magasabbra növő cserjéket, oszlopos fenyőféléket 3 méterre, a 3 méternél magasabbra növő fákat pedig a kerítéstől legalább 5 méter távolságra ültetjük. Az egy méternél nem magasabb, vagy ilyen magasra nyírt sövények esetében elegendő a fél méteres ültetési távolság betartása. Amennyiben a szomszédunk háza oldalhatárra épült, vigyázunk arra, hogy növényeink a kerítéshez és az épülethez ne érjenek hozzá, a fák lombkoronája pedig ne nyúljon a szomszéd ház teteje fölé.

Amennyiben a kerti munkavégzés zajos géphasználattal jár, betartjuk az előírásokat, és hétfőtől péntekig reggel 7:00-től este 19:00 óráig, szombaton reggel 9:00-től du 17:00 óráig végezzük ezeket a feladatokat. (robbanómotoros fűnyírás, motoros fakivágás, faaprítás, kerti traktor működtetése). Vasárnap és ünnepnapokon nem végzünk hangos géppel kerti munkát.