Pilisborosjenői Máltai Facebook-csoport 

Változott az adománybolt nyitvatartási ideje.

Lakosság részére:

szerda 17.00–19.00 és szombat 8.00–10.00

Rászorulók részére:

kedd: 10.00–12.00

kedd: 14.30–16.00 + élelmiszerosztás

csütörtök: 14.30–16.00 + élelmiszerosztás

 

Nyugdíjas Klub

Készültünk az adventre. Pályázaton pénzt nyertünk, melyet kreatív célra kell fordítani, ennek értelmében klubnapokon karácsonyi dekorációkat készítettünk. Az adventi hétvégeken, a vásáronárusítottuk az elkészített karácsonyi cserépfigurákat, koszorúkat, egyéb dekorációs tárgyakat. Az így befolyt összegből fedeztük a műsoros évvégi záró rendezvényünket, illetve tagjainkat megajándékoztuk karácsonyi ajtókoszorúkkal. Idén is felállítottuk a gyerekek örömére a karácsonyi minifalu terepasztalt és karácsonyi díszbe öltöztettük az Újtelep buszmegállót és környezetét. A falukarácsonyon a Szélrózsa táncegyüttes is bemutatta gyertyatáncát. Elmondhatjuk, hogy ez az év is  programokban, élményekben gazdagon, tartalmasan telt. 

Komlós Erzsébet 

Pilisborosjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Újév és új kihívások, ez az, ami előre visz bennünket is, de mielőtt az idei év első hónapjának eseményeiről írnék, jöjjön egy kis összefoglaló a tavalyi évről. 2022-ben egyesületünk önkénteseit 19 alkalommal riasztották. Tíz alkalommal kellett tűzesethez és kilenc alkalommal műszaki mentéshez vonulniuk. Ebből nyolc alkalommal Ürömre és tíz alkalommal Pilisborosjenőre, valamint egy alkalommal Pilisszántóra. Ezek a számok a 2021-es év 26 káreseményéhez képest csökkenést mutatnak. Tapasztalataink alapján ez összefüggésben lehet a lakosok egyre tudatosabb, a tüzek megelőzésére fordított fokozott figyelmével, amit örömmel látunk. Sikerként könyvelhetjük el továbbá, hogy a mi működésünket is néha fenyegető pénzügyi nehézségeket sikerrel vészeltük át, amiben hatalmas segítséget nyújtott településünk önkormányzata, valamint a vezetőségünk által benyújtott pályázatokon elnyert támogatások. Ilyen volt többek között a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. civil szervezetek működésére és fejlődésére kiírt pályázata, amelyen az elmúlt két évben, évi közel 2 millió forint támogatást sikerült elnyernünk, amely nagyban hozzájárult eszközparkunk fejlesztéséhez.

Örömmel jelentem továbbá, hogy december folyamán nagy sikerrel zajlott le a Élessze újra velünk elsősegélynyújtási tudását! elnevezésű, nyitott kapus eseményünk, ahol a lelkes betérőkkel együtt gyakorolhattuk az újraélesztés lépéseit. Egyúttal pedig bemutatattuk új félautomata defibrillátorunkat is.

2023. január 5-én érkezett az év első riasztása. A jelzés alapján Pöttöm ABC-hez vonultunk, ahol az éjszaka folyamán tűz ütött ki. Rögtön másnap, január 6-án pedig egy Budai úti lakóház tüzéhez kértek segítséget. Mindkét eset a körülményekhez képest szerencsésen végződött, a tüzek eloltása a kiérkezés előtt megtörtént. Mindkét alkalommal annak volt köszönhető, hogy sikerült a jelentősebb tüzet elkerülni, hogy a helyszínen lévő személyek megfelelően tudtak mérlegelni és az eset bejelentése közben a saját biztonságuk szem előtt tartása mellett, a rendelkezésre álló eszközeikkel megkezdték a tűzoltást.

Végezetül néhány mondat az idei év terveiről. Tömöri Balázs polgármester úrral konzultálva, úgy látjuk, szükség lehet olyan irányú fejlesztésekre, amelyek az aszályos, vízhiányos időszakban mind a tűzoltáshoz szükséges tűzivíz, mind pedig a lakosok ivóvízellátását elősegíti. Ebben az Önök segítségére is számítunk. Jelenleg keressük azt a megoldást, amely mind a két célnak meg tud felelni, és a következő számokban, illetve Facebook-oldalunkon hírt adunk majd a helyzet állásáról. Addig is őrizzük együtt a lángot!

Czöndör Ádám

A Kevély vallomása

Ady, egy tavaszi estén a Margitszigeten faggatta a csacska-részeg Dunát. Valamiért „A Duna vallomása” jutott eszembe, mikor egy estén a füstölgő felhők között vörös szemekkel meredt rám a Kevély, ahogy a sötét ködben helyzetjelző állapotba kapcsoltuk a fejlámpáinkat, és már csak ezek a piros fények pislákoltak.

Nem idézhetem, hogy mit mondott akkor. De mindenki maga is utánajárhat. 

A január 7-i Kevély Körözésen Süvöltős Lajos barátom 11-szer futott fel és le a hegy lankáin, míg az adventi időszak óta a falunkbéli Jász László gyűjtötte a legtöbb kört (64-et!), minden helybélit összeszámolva pedig, jó 1000-szer jártunk a ,,szent hegyünkön”.

Ha a világvevő rádiónkat a helyi jereváni rádió adása helyett kicsit nyugatabbra tekerjük, akkor mást sem hallunk, mint hogy az emberiség sorsdöntő évtized, évtizedek elé néz. Hogyan tudjuk a gazdaságunkat, energiafelhasználásunkat, életünket átalakítani egy zöld, fenntartható formára, amivel civilizációnk túlélheti ezt a századot és hosszú távon is fennmaradhat. Bizonyos, hogy nekünk is van ebben személyes feladatunk. 

A hegy, az erdő nem csak a természet szeretetére, csodálatára tanít (bár ezek is fontosak). ,,Sár és köd, nem kell több”, aki követte az elmúlt évek rigmusait a Kevély-kör közösségi csoportunkban, ilyeneket is olvashatott. Igen, a nap nem akkor süt, amikor szeretnénk, szerencsére. Nagyon kevés is elég, hogy jól érezzük magunkat. A megvásárolható, szerzett dolgok nem tesznek boldoggá, legfeljebb egy pillanatra, a valódi boldogság máshonnan jön. Ha sokat járunk és befogadjuk a hegyet, a természetet, meghalljuk néma üzeneteit. Egy egésznapos kimerítő futás, vagy túra után megérthetjük, mekkora érték egy pohár tiszta víz, vagy egy szelet finom kenyér. A lemondás arról, amire valójában nincs is szükségünk, megvilágosít. Sokunk életében régóta álmodott új világként köszöntött be a nagyarányú távoli, otthoni munkavégzés lehetősége. Ebben a csodás borosjenői környezetben, jó levegőben, nyugalomban tölthetjük a dolgos hétköznapokat. De itthon is meg kell tudnunk állni, meg kell mozdulnunk.

,,Avarkanapémon vígan elnyújtózom

Mészkőpadlóm és ködlakásom melenget

Ha lenyugszik végre a hómofiszdéj

és bezárom az online meetinget”

A hegy itt, Pilisborosjenőn mindenki számára elérhető. Nem kell hozzá sehová utaznunk, autóznunk, csak a felismerésünk és szándékunk kell. Az erdőben megtalálhatjuk a nyugalmunkat, boldogságunkat, utunkat, rengeteget tehetünk a testi és lelki egészségünkért.

Medveczki György