A Tücsök utca környéke összefogott

A Tücsök utca a helyi Hernandez Kft. és a lakosok segítségével kapott mart aszfaltot az elmúlt napokban. Köszönjük a példamutató hozzáállást és a munkát! 

Lakossági összefogással nő a zöldterület a Temető utcai téren

A szintén közösségi összefogással épült Júlia lépcsőtől karnyújtásnyira, a Temető utcai tér körül élők azzal keresték meg az önkormányzatot, hogy szeretnének gátat vetni a zöldterület folyamatos csökkenésének, amit az oda parkoló autók okoznak. A tervek egyeztetése után a falugondnokság gépi földmunkával és termőföld szállításával, a lakók kézi földmunkával, a szegély megépítésével és a gyep elvetésével szálltak be a közös munkába. 

Az önkormányzat örömmel támogatja a hasonló lakossági kezdeményezéseket, hiszen közösen többet tehetünk falunk szépségéért!

1. Pilisborosjenői Tuk-tuk fesztivál

Bár nem a Pilisborosjenő Mesevölgy Óvoda szervezése, de mégis az óvodai ételszállító tuk-tukja hozta az ötletet, hogy megszervezzük az első pilisborosjenői tuk-tuk találkozót.

Az idő nem volt hozzánk kegyes, reggel még az eső is csepergett, már-már úgy tűnt, kudarcba is fullad, de később megkegyelmezett a rendezvénynek, és 10 óra 10 perckor feltűnt az első tuk-tuk a Fő úton. Ezután legnagyobb örömünkre sorban szállingóztak a különféle háromkerekű járművek. Volt köztük billencseses teherautó, krómozott csillogó-villogó bőrhuzatos személyszállító, kávézóvá alakítható mozgó jármű, és voltak olyanok, mint a mi óvodai járművünk.

11 óra körül elkezdődött a program. Először az ügyességi szlalom versenyt tartottuk meg. Elsőnek az 1-es rajtszámmal induló Marosi Péter által vezetett „Villámnudli” vette az akadályokat. Azt hittük, hogy ezt a remek időt senki sem tudja túlszárnyalni, de tévedtünk, mert Péter ezzel a harmadik helyre szorult, mivel a 4-es rajtszámú, személyszállító, jóval nagyobb tuk-tuk – a kissé könnyített terepen – legyőzte Péterünket.

Utána a gyorsulási verseny következett. Rendkívüli izgalmak között, hatalmas féknyomokkal és tényleg komolyan vehető sebeséggel száguldoztak a kis járművek. Ezt a versenyt a 2-es rajtszámú versenyző nyerte. Villámnudli kénytelen volt vigasztalódni a szépségdíj győzelmének, mely köszönhető a helyi szavazók elfogultságának.

Sajnos a rossz idő és némi szervezési hiányosságok miatt (hogy önkritikát is gyakoroljanak a szervezők) viszonylag kevés számú néző szeme előtt zajlott a nagyon vidám és szórakoztató verseny. A díjazottak pezsgőt nyertek, de senki sem távozott üres kézzel a Hajnali Sörfőzők által felajánlott sörválogatás jóvoltából. 

Az esemény felvonulással zárult a rendőrök és a polgárőrök segítségével. A gyerekek megtekinthették a személyszállító tuk-tukot, a szerencsések még utazhattak is vele.

A mini találkozó sikerén felbuzdulva a szervezők úgy gondolják, hogy jövőre komolyabb és szervezettek fesztivált fognak rendezni.

Elnézést kérünk azoktól, akik a plakát helytelen tájékoztatása miatt az eseményről lemaradtak.

Takáts Árpád és Marosi Péter

Az önkéntes tűzoltók életéből

Túl a tavasz derekán közeleg a nyár, de egyesületünk számára ebben az időszakban még a természet okozta károk felszámolása adja a legtöbb feladatot. Az elmúlt időszakban öt esetben volt szükség az önkénteseink beavatkozására. Három esetben ismét fákat döntött és ágakat tört a szél, amely veszélyhelyzeteket minden esetben önállóan beavatkozva, az ingó és ingatlan tulajdonok maximális védelme mellett sikerült elhárítanunk. Egy esetben vonultunk árokba csúszott autóhoz, egy esetben pedig magára hagyott tűzrakáshoz.

Szeretném továbbá felhívni a lakosság figyelmét, hogy a folyamatosan bővülő település egyre több és nagyobb kihívással állít szembe bennünket is. Az alacsony aktív taglétszám pedig utánpótlásra szorul. A cikk mellett található QR-kóddal, illetve a helyi önkormányzat honlapján olvashatnak egy rövid írást arról, hogyan zajlik az önkéntesség nálunk. Amennyiben kedvet kapnak, várjuk jelentkezésüket, de köszönettel vesszük megosztásaikat is. Őrizzük a lángot!

…és ezért ti kaptok pénzt? Munka után haza se mentek, hanem ott ültök egész este a szertárban riasztásra várva? Egyáltalán mikor dolgoztok vagy vagytok otthon? A válaszokat a QR kód beolvasásával kapják meg vagy itt: pilisborosjeno.hu/civilek

Czöndör Ádám

A Napsugár lakópark közösségi kertje újra életre kelt

A Napsugár lakókertnek hívott területen élünk, ahol egy, az önkormányzat tulajdonában lévő, általunk használt közösségi rétet igyekszünk megtölteni tartalommal. Van már gyerekhinta, egy speciális mászóka, kiskert, két kapuval lehetőség a focizásra, tűzrakóhely, ahol hétvégente egyre gyakrabban ég a tűz, kis közösségi kert. 

Önkéntes által készített vállalkozói adatbázis

A „Pilisborosjenői szolgáltatások weboldala” (pilisborosjenoinfo.hu) 2020 óta díjmentesen áll a helyi vállalkozók, szolgáltatók rendelkezésére. Ha szeretné, hogy szolgáltatását a falu jobban megismerje, könnyebben elérje, regisztráljon a weboldalra. A regisztráció feltételeiről az „Ismertető” oldalon olvashat, a regisztrációval egy saját kis weboldalhoz jut, amelynek tartalmát maga kezelheti, de ebben – ha szükséges – segítünk is. Eddig 87 vállalkozás regisztrált. 2023-ban regisztráltak:

Kevély-hegyi kifőzde

RTM Ágival

Centron futómű és gumiszervíz

Soli-konti sitt, hulladék, ömlesztett építőanyag fuvarozás

Pilis Kapuja Termelői Piac – Pilisborosjenő

Dániel Mihály

Nyugdíjas klub hírei

A Nyugdíjas klubban zajlik az élet. Idén tavasszal 2 alkalommal színházban voltunk, megnéztük a Koldusopera és a La Mancha lovagja című darabokat. Jártunk a Terror házában, húsvétoltunk Bécsben, Schönnbrunnban, megnéztük a Csontváry-kiállítást. Részt vettünk a 48-as szabadságharc és a kitelepítettek tiszteletére rendezett megemlékezéseken és koszorúzáson. A költészet napjára adaptáció készítettünk József Attila Altató című versére.

Falunk, klubunk adott helyet az „Életet az éveknek” Pest vármegyei szervezete klubvezetői összejövetelének, ennek lebonyolításához Jávor Csabának, a Mandelbrot pékségnek, Csató Richárdnak köszönjük a segítséget.

A klub tagjaiból alakult Szélrózsa táncegyüttes bemutatkozott a „Pilis kapuja” fesztiválon Pomázon.

A falumajálison is előadta a tánckar a műsorát. Itt kaptunk lehetőséget, melyet köszönünk, hogy házi süteményeket árusítsunk az eseményen résztvevőknek. A sütemények az utolsó morzsáig elfogytak.

A Szélrózsa tánckar meghívást kapott Csobánkára és a tápiószecsői fesztiválra is.

Akinek tetszik klubunk tevékenysége és kedvet érez csatlakozni közénk, azt szívesen látjuk!

Mihályi Zsuzsa

Pilisborosjenői Polgárőr Egyesület felhívása

Tisztelt Pilisborosjenőiek!

A Pilisborosjenői Polgárőr Egyesület szeretettel várja tagjai közé azokat, akik részt vennének a falu és ezáltal közvetlen környezetük rendjének és közbiztonságának fenntartásában,

– rendezvények biztosításában

– a nyári időszakban parkoltatásban

– eltűnt személyek keresésében és még számos feladat ellátásában. 

Jelentkezni a személyesen minden hónap utolsó szerdáján a polgárőrség irodáján lehetséges 18 órától vagy az alábbi telefonszámokon:

06703871720  Varga István Csaba 

06306211044  Gliva Ernő

Parkolással kapcsolatos kérés pilisborosjenői lakosokhoz: kérjük, hogy tartsák be a parkolásra vonatkozó szabályokat, segítsék ezzel a munkákat, melynek során próbáljuk elérni a játszótér környékén a szabályok betartását. Kérjük, hogy ne álljanak meg szabálytalanul, miközben levest vásárolnak a Falónál, vagy amikor a gyereket hozzák focizni. És amikor emiatt kérést fogalmazunk meg Önökhöz a helyszínen, kérjük, hogy legyenek megértőek. Köszönjük az együttműködést!

Zsákfalvi Tv közérdekű témákat dolgoz fel

A 2097 Csoport Egyesület által működtetett Zsákfalvi Tv kampányt kezdett a helyi állatmérgezéses esetek megismertetésére, a probléma megoldására. A kisfilmet a Zsákfalvi Riporter Facebook-oldalon tekinthetik meg. 

A Polgármesteri Hivatalba is eljutnak az állatvédelmi problémák, tájekoztatásul:

  • Hogyha gazda nélkül kóborló kutyát látnak, akkor hívják bizalommal a menhely vezetőjét, Szűcsné Mércse Adriennt, akivel ebrendészeti, gyepmesteri feladatok ellátására kötött szerződést a hivatal.
  • Ha póráz nélkül sétáltatott kutyát látnak, akkor vagy a közterület felügyelőt vagy a rendőrt hívhatják, de kérjük, hogy adjanak meg minden fontos adatot, mert nincs ebben a témában nyomozati lehetőségük (tehát hogy ki és hol sétáltat póráz nélkül.)
  • Az állatmérgezés büntetőjogi téma, ott már csak a rendőrséghez fordulhatnak, mert ez már az ő hatáskörük. A jegyző tehát egyik témában sem érintett, kérjük, hogy ne őt keressék.

Május 15-én debütált a helyi fiatalok által készített önálló műsor, a Zsákfalvi Siheder első adása, melyben Antonovits Bence képviselőt faggatták. Az adások a Zsákfalvi Tv azonos nevű Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán tekinthetőek meg.

A 2097 Csoport Egyesület minifesztiválja 

Idén ötödik alkalommal rendezik meg Pilisborosjenőn a B52 Jazzfeszt-et. A rendezvény a megszokott és jól bevált helyszínen, a Budai út 52-ben, a Mandelbrot pékség udvarán, június 3-án szombaton délután. A szokásokhoz híven a három nagyszerű koncert mellett gyerekprogramok és sakkszimultán is lesz. Enni-, innivalót a helyi vendéglátósok, pékek, borászok és sörfőzők biztosítanak.

 

Pilisborosjenő képekben Facebook-csoport képeiből

Búcsú június közepén 1941-ben – beküldte Brunner Györgyi.

Mezítlábas ösvény megvalósulására gyűjt a 2097 Csoport Egyesület

Egy nyolcadikos tanuló, Sárosi Dorottya arra gondolt, hogy a pilisborosjenői közösség számára mezítlábas ösvényt hoz létre. Az önkormányzat engedélyezte a projektet és területet is biztosít a játszótér mellett.

A mezítlábas ösvény egy olyan utacska, ahol a gyerekek és felnőttek különböző anyagokon – kavicson, mulcson, homokon, farönkön stb. – tudnak végigsétálni mezítláb, hogy megtapasztalják az érzeteket, amit ezek az anyagok keltenek bennük. Ezen kívül még nagyon jó hatással van a szervezetünkre, jótékonyan hat az egészségünkre és hozzájárul a lúdtalp gyógyulásához is.

A 2097 Egyesület is az ügy mellé állt, és támogatások gyűjtésével segítette a projekt megvalósulását, mely a falu apraja-nagyjának és az ide látogatóknak is örömére szolgálhat.

Újabb falut támogató adományt kaptunk

Nagy Gábor és családja három köztéri kukát ajándékozott falunknak. Keressük a helyüket, hamarosan kihelyezésre kerülnek. Köszönjük!

Civilek szervezésében garázsvásár fesztivál volt

Az újrahasznosítás és az ismerkedés jegyében évről egyre több porta kapcsolódik be a Bognár Péter szervezte eseménybe, melynek kerettében idén már 15 garázs között sétálva lehetett kincseket vadászni.

Családok az Iskoláért Pilisborosjenőn csoport

A csoport tagjai a helyi pedagógusokat támogatják pártállástól függetlenül. Május 18-án filmvetítést rendeztek a helyi pedagógusok és szülők közreműködésével készített fiktív fogadóóráról a státusztörvény életbelépése után fél évvel.

A Nebuló Alapítvány 2022. évi beszámolója

Bevételek: három nyertes pályázatunk volt, a Humusz pályázattal 3 millió forintot nyertünk ÖKO programok megvalósítására (ennek felét már 2021-ben átutalták), a Magyar Falu programnak köszönhetően 6 millió forintot kaptunk kültéri színpad megvalósítására és 100 000 forintot nyertünk virágládákra.

Adományként a K5-nek, az iskolagálának, az ÖKO caféknak és a karácsonyi vásárnak köszönhetően 1.395.000 forinttal lett gazdagabb a kassza. Az adó 1%-ából 1.344.643 forint jött össze. Pilisborosjenő Község Önkormányzatának civil szervezetnek járó támogatásaként 1.500.000 ft került a számlánkra. 

Kétszer tartottunk idén jótékonysági koncertet, egyrészt az ukrán menekültek segítésére (160.000 ft), másrészt az „Otthon melege” programhoz kapcsolódva (102.000 ft). Mindkét összeget továbbutaltuk. 

Kiadások, beszerzések: Új csengőrendszert építettünk ki, ez egyben egy megvalósítandó iskolarádió. Tanulmányi kirándulásokat támogattunk, jutalomkönyveket vásároltunk, a Nebuló Alapítvány három díja mellé alapítottunk egy Lajtorja-díjat is. Támogattuk a versenyeket, új csúszdatestet vásároltunk, az autómentes napra trükkös kerékpárokat rendeltünk, a gyermeknapra csúszdát béreltünk, kültéri padokat szereztünk be, gyarapítottuk a tanuláshoz szükséges eszközeinket, sok meglepetés került az iskola karácsonyfája alá, ütők, labdák, csocsóasztalok. Teljes kiadásunk az év során: 10.946.469 ft. A három pályázati összegelszámolása megtörtént. Számlák és részletes elszámolás megtalálható az iskola irodájában. 

Dienes Dóra, az alapítvány elnöke