Pilisborosjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Lassan, de biztosan magunk mögött hagyjuk a telet, és ezzel együtt az első negyedév is lezárul. A cikk írásakor, március 13-ig kilenc esetben volt szükség önkénteseink beavatkozására. Az előző számban bemutatott két tűzeseten kívül egyszer riasztottak tűzesethez, egy esetben autóbalesethez és öt alkalommal valamilyen elemi csapáshoz, amelyből négy a márciusi szélvihar okozta károk felszámolása volt. Sok esetben tapasztaljuk, hogy a pilisborosjenői szolgálat gyakran nemmindennapi kihívásokat jelent, így ezeket figyelembe véve fejlesztjük állományunk tudását és technikai felszereltségét. Örömmel jelentem, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő által szervezett Magyar Falu Program keretein belül ezúttal Mercedes gépjárműfecskendőnk kerekeit cserélhettük le, ami már nem fiatal, mégis verhetetlennek számít a szűk utcákban vagy a Kevélyhegy útjain kis mérete és páratlan terepjáró képességei miatt. E mellé sikerült beszereznünk néhány kereső reflektort és robbanásbiztos lámpát is.

Czöndör Ádám 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pilisborosjenői Csoport 2022 évi beszámolójából

Működési helyünk: Pilisborosjenő, Iskola u. 2., ahol adományboltot működtetünk. A bevételből a nagy gyógyszerköltségűeket támogattunk 180 000 Ft értékben. Iskolakezdési támogatást (280 000 Ft) és karácsonyi segítséget is nyújtottunk (280 000 Ft).

2022 áprilisában sikeres pályázatot nyújtottunk be a Magyar Élelmiszerbank Egyesülethez, melyben az ürömi Lidl áruházat jelöltük meg. 2022. május 3-tól heti öt alkalommal hozzuk el az előző esti pékárut, valamint ha van fogyasztható zöldség, gyümölcs. Sok egyedülálló idős embernek az adományt házhoz szállítjuk. A létrejött szerződés 2024. március 31-ig hatályos. 

Júliusban egyhetes ismeretterjesztő gyermektábort tartottunk, melynek nagyobb költségei az élelmezés, az állatkerti és a margitszigeti kirándulás volt.

A csoporttagok az önkéntesekkel részt vettek a Spar áruház iskolakezdő akcióján, ahol tanszereket gyűjtöttünk. Ezeket Fodor Alice tanárnő segítségével osztottuk ki a tanszerbörzén.

Havi rendszerességgel kapunk adományt a központból. Előre soha nem tudjuk, mit kapunk, hiszen azt osztják szét a régióban, amit a Málta adományként kap. Élelmiszer, ruházat, cipők, tisztasági szerek, használati eszközök, játékok. Lehetőségeinkhez mérten a kapott – főként tisztasági – szerekből támogatjuk falunk öt intézményét, óvodát, iskolát, önkormányzatot, Faluházat, bölcsödét.

Egy helyi vállalkozó felszámolta a budapesti üzletét, melynek tartalmát a helyi Máltai csoportnak adta szétosztás céljából, mely meghaladta a kétmillió forintot. Ennek a szétosztása ma is tart.

A fent felsoroltakon kívül közvetítünk (raktár hiányában) felajánlásokat: bútorokat, hűtőszekrényt, automata mosógépet stb. A felhalmozódott ruhaneműt, egyéb eszközöket a központtól kapott teherautón vidéki rászorulókhoz juttatjuk.

Számításaink szerint az önkéntesek és tagok havi munkával töltött ideje 190-200 óra, amelyért semmilyen fizetséget nem kapnak.

 Heves Ilona csoportvezető

Egészségtudatos lakosság a tűdőszűrésen

501 pilisborosjenői lakos jelent meg a vizsgálaton, aminek nagyon örülünk. Hálásan köszönjük a Pilisborosjenői Nyugdíjas Klub önkénteseinek a vizsgálatra érkezők fogadását a tüdőszűrés két napja alatt!

Nyugdíjas Klub

Farsangi mulatsággal indítottuk az évet. Jó zene, mókás jelmezek tették még vidámabbá a hangulatot. Nagy örömünkre velünk együtt bolondoztak az ürömi „Hagyományőrző” nyugdíjasok is. Köszönjük nekik, hogy itt voltak és a finom sütiket, amiket hoztak. Köszönjük polgármester úrnak is, hogy megtisztelt bennünket a jelenlétével és együtt ropta velünk a táncokat.

A Nyugdíjas Klub is megemlékezett a nemzetközi nőnapról. Klubtársunk, Komlós Tibi verssel köszöntötte a nőket, utána finom házi süteményekkel kedveskedtünk egymásnak. Összejövetelünket Tömöri Balázs polgármester úr, Dr. Horti  István jegyző úr, Komlós Tibor alpolgármester úr személyes jelenléte, megtisztelő köszöntése, valamint Jávor Csaba, a művelődési ház vezetőjének kedves éneke tette teljessé.

Komlós Erzsébet