Délután 4 óra. Pakolás és indulás haza a munkából. Út közben gyors bevásárlás, ahogyan a legtöbben csinálják. 1-1,5 órával később itthon. Cipő le, indul a vásárolt cuccok elpakolása. Gyors gondolkodás, kell e még mennem ma valahova? Nem. Telefon elő és gyors üzenet a közös csoportba. „Vagyok”. 6 óra. Ati vagy Peti, aki előbb hazaért, megnézi meg van e, a minimum 4 fő. 1 sofőr, 1 tűzoltásvezető, 2 beosztott tűzoltó. Bejelentkezünk. Nálunk az ügyelet, hétköznap 18:00-tól 22:00-ig és hétvégén, péntek 18:00-tól vasárnap 22:00-ig tart átlagosan. A bejelentkezésnél a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Irányítási központjában a kijelzőn a Borosjenő ÖTE/1 ikonja ekkor szürkéről sárgára vált, azaz rádión riasztható. Eközben otthon mindenki teszi a dolgát. Nálam éppen forr a víz a másnapi ebédhez, máshol a garázsban folyik a bütykölés vagy készülnek a családok vacsorázni. Mindenkinél más. 19:27, a 112-es telefonszámon bejelentés érkezik. Pilisborosjenőn a Tevesziklánál valaki tüzet rakott és magára hagyta. A központi segélyhívó ekkor kapcsolja a fővárosi műveletirányítást, aki rövid kikérdezés után kiadja a riasztást. SMS és email is érkezik mindenki telefonjára. Ebben a pillanatban elindul a visszaszámlálás 12 percről. Ennyi időnk van a riasztás beérkezésétől addig, hogy a gépjárműfecskendő közismert nevén tűzoltó autó hátsó tengelye elhagyja a tűzoltó szertár kapuját. Ahányan vagyunk, annyi kéz nyúl most a telefonért, nyitja meg az üzenetet és gyors visszaigazolásként egyre több rövid üzenet érkezik az előbb említett közös üzenet csoportba „megyek”! Indul fejben a csekklista. Telefon, pénztárca, szertárkulcs. A tűzhelyen a rózsa elzár, papucs, cipő, ami éppen elől van és már hallom, ahogy Dávid indítja a kocsit a ház előtt. Sietek. Közel lakunk, így aki előbb kiér, annak a kocsijával megyünk. A kapuban gyors pacsi. Ahogy jobbra nézek, látom, hogy Ati is indul. Nyílik a kapu nála is. Ahogy bevágódunk, az autóba már nézem is az emailt. Amíg a szertárba érünk, látom a címet, az eset jellegét, elindul a felkészülés már akkor, ott, fejben. Eközben az SMS érkezésével egyidőben a rádió ügyeletes rádiója is megszólal:


-Borosjenő ÖTE, Borosjenő ÖTE a Kun keresi, jelentkezzen vétel.
A fővárosi irányítás régen még a Kun utcában volt innen a hívónév.
-Borosjenő ÖTE jelntkezik a Kunnak, vétel. Hangzik a válasz.
-Kun érdeklődik, hogy Borosjenő ÖTE megkapta e a riasztást? Vétel.
-Borosjenő ÖTE a Kunnak jelenti, a riasztást megkapta, megkezdi a felkészülést a vonulásra. Vétel.
Ekkor a Kun még nyugtázza, azaz visszamondja a rádióba, amit hallott, megbizonyosodva arról, hogy jól értett mindent a közlendőnkből.
Eközben mi is megérkezünk a szertárba, az ajtó már nyitva, a hangár előtt álló autók alapján Szandi vagy Zoli érkezhetett meg elsőként. Ők egy család, felváltva vannak ügyeletben, míg az egyikük vonul, addig a másikuk vigyáz otthon a gyerekre. Rohanás és öltözés. Gatya le és gatya fel, kabát, sisak, mászóöv, közben pacsi, ha éppen elszalad mellettünk valaki. Mindenhol hangok, aki már olvasta a riasztási lapot igyekszik hangosan elmondani, hova és miért megyünk. Aki elsőként elkészül, nyitja a kaput. Közben a sofőr már indítja a Steyr-t, ez a márkája az első számú fecskendőnknek. Kigurul a szertár elé, míg az utolsó bezárja mögötte a kaput.
-Kun, Kun a Borosjenő ÖTE-nek jelentkezzen. Vétel. Hangzik el ekkor az újabb rádióforgalmazás.
-Jelentkezik a Kun Borosjenő ÖTE-nek. Vétel.
-Borosjenő ÖTE a Kunnak jelenti, hogy a vonulást a pilisborosjenői Tevesziklához 4 fővel megkezdte. Vétel.
-Kun nyugtázza Borosjenő ÖTE adását, a vonulást 4 fővel megkezdi a pilisborosjenői Tevesziklához. Vétel.

Ebben a pillanatban, meglódul velünk a gép, elindulnak a szirénák és a vonulás, azaz a káresethez vezető út a kezdetét veszi.

Ha a történet elolvasása után kedvet érez magában, elmúlt 18 éves és megtetszett szervezetünk munkája, jelentkezzen közénk és legyen tagja a pilisborosjenői önkéntes tűzoltóság csapatának.

Jelentkezését várjuk a pbjote@gmail.com e-mail címen. A tárgyba pedig tüntesse fel: „JELENTKEZEM”!

Őrizzük együtt a lángot!

Segítsen hogy segíthessünk, támogassák egyesületünk munkáját!

Szervezetünk hivatalos neve:

Pilisborosjenő Weindorf Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Szervezetünk Adószáma:

19184661-1-13

Szervezetünk számlaszáma:

11703006-20032032-00000000 OTP Bank

 

Czöndör Ádám