Szavazzon december 1. és 31. között a pilisborosjeno.hu-n (ugyanitt már pilisborosjenői hírlevélre is feliratkozhat). A képviselő testület a kapott eredmény  – és az 5 millió forintos keret – figyelembevételével fogja döntését meghozni!

1.PIKNIK MOZI A HATÁRBAN

ZÁDOR ISTVÁN ÖTLETE

Projekt közösségünk fejlődésére, bevételszerzésre: PiknikMozi a falu végén
A falu határában lévő szántóföld tulajdonosaival egyeztetve lehetne havonta (betakarítások előtt/után) Piknik Mozifilm vetítés az egyik lankán. A földútra betolatna egy kamion, amire fel van építve egy ledfal hangosítással. http://ledberles.com/led-fal-berles.html Közösségi élmény lenne, és várhatóan a városból is sokan jönnének mozi előtt megnézni a naplementét, majd mozi után a csillagokat. A helyi gyerekek nézhetnének a film előtt egy mesét. Kellemes esti program lehetne.
Az elsőt megcsinálhatnánk önkormányzati forrásból, és megnéznénk, hogy mennyi folyna be jegyeladásokból.

Becsült költség: 400.000 Ft

2. PATAK UTCAI KÚT TISZTÍTÁSA ÉS A KÚT KÖRNYÉKÉNEK PARKOSÍTÁSA

MADARAS ZOLTÁN ÖTLETE

A Patak utcában, a Szent István utcai sarok közelében van egy kis tér, a közepén egy régóta elhagyatott ásott kúttal. Érdemes lenne ezt a kutat kitisztítani, vízvételre alkalmassá tenni (nem ivóvíz, hanem locsolás céljából). A kút mellett elférne egy pad, és a környéket parkosítani lehetne. Ezáltal egy rendezett, szép és hasznos tér jönne létre ott, ahol most csak gaz és szemét látható.

Becsült költségek:

– kút tisztítása és javítása 500,000 Ft

– parkosítás anyag és gépi munka költsége 1,500,000 Ft

Becsült költség: 2.000.000 Ft

A munkálatok egy részét civilek végeznék, társadalmi munkában.

3. RÓZSA UTCA ÉS ISKOLA UTCA SARKÁN LÉVŐ KÚT TISZTÍTÁSA ÉS KÖRNYÉKÉNEK PARKOSÍTÁSA

MADARAS ZOLTÁN ÖTLETE

Érdemes lenne ezt a kutat kitisztítani, vízvételre alkalmassá tenni (nem ivóvíz, hanem locsolás céljából). A kút mellett elférne egy pad és a környéket parkosítani lehetne. Ezáltal egy rendezett, szép és hasznos tér jönne létre ott.

– kút tisztítása és javítása 500,000 Ft

– parkosítás anyag és gépi munka költsége 1,500,000 Ft

Becsült költség: 2.000.000 Ft

A munkálatok egy részét civilek végeznék, társadalmi munkában.

4. JENŐ KÖR – INSTANT TÚRA A PILISBOROSJENŐ KÖRNYÉKI ERDŐKBEN  

VISZKOCSIL VERA ÉS KAMARÁS MARCELL ÖTLETE

Mi az az instant túra?

Az instant túrák előre megadott útvonalon mennek végig és megadott szintidőn belül kell teljesíteni, futva vagy gyalog. Olyasmi, mint egy teljesítménytúra, csak nem szervezett keretek között zajlik, hanem bárki, bármikor teljesítheti. Többnyire egyedül, vagy kis csoportok szerveződésében szokták teljesíteni, tehát maximálisan beleillik a fenntartható turizmus kereteibe. Az instant túrákra a nevezés általában egy weboldalon keresztül, online történik, az ellenőrzőpontok érintését pedig QR kódok beolvasásával lehet igazolni és a weboldalon nyomon követni. A teljesítés után a futó/túrázó egy adott helyen átveheti a nyereménycsomagját, ami általában egy érmet és valamilyen frissítőt tartalmaz. Az oklevelet online letölthető formában kapja a teljesítő.

Alábbiakban megtekinthető két mintaként szolgáló weboldal:

Főoldal › Szénás Kör (szenaskor.hu)

Főoldal › Bükkös Kör (bukkoskor.hu)

Mit kell tudni a Jenő Körről?

A szervezés során a fent leírt metódust adaptálnánk.

Az általunk tervezett távok:

 • Nagy Jenő (20,97 km)
 • Kis Jenő (10,5 km)
 • Jenci (5,25 km – a kisgyerekes családokra gondolva)
 • Maraton/Kemény Jenő (42 km)

 Miért jó ez Pilisborosjenőnek?

A pályázatot a 2097 Csoport Egyesület nevében nyújtjuk be az Elnökség tagjaival egyeztetve. Pályázatunk a túra kezdeti költségeinek finanszírozására irányul, ezt követően azonban a túra önfenntartóvá válik, sőt bevételszerző forrássá válhat Egyesületünk számára. Példaként megnéztük a Szénás Kör létrejötte óta eltelt 4 év eredményeit:

1571 családi kör teljesítő (1000 Ft-os nevezési díj)

4894 kis kör teljesítő (3000 Ft-os nevezési díj)

501 fél kör teljesítő (4000 Ft-os nevezési díj)

406 nagy kör teljesítő (5000 Ft-os nevezési díj)

Összesen: 20 287 000 Ft 4 év alatt (csak teljesítők, a regisztrálók=befizetők száma magasabb!)

A Jenő Körből származó bevételek kérésünkre címkézett összegként jelennének meg a 2097 Csoport Egyesület számláján. Ennek egy részét a jövőben az érmek gyártására, a honlap üzemeltetés és karbantartás költségeire, a QR kódok karbantartására, frissítők kifizetésére, postaköltségre fordítanánk, a fennmaradó összeget pedig a helyi turizmus fejlesztésére, illetve zöldítési projektekre fordítanánk. Ez alatt olyanokra gondolunk, mint pl. kukák kihelyezése az egri vár felé vezető út mellett, vízvételi lehetőség kialakítása, pihenő asztalok/padok/esőbeálló létesítése, parkoló jobb kitáblázása, nagy térkép kihelyezése túraútvonal lehetőségekkel, Mózer-árok rendbetételének befejezése, távlati lehetőségként pl. tanösvény vagy meseösvény kialakítása, toalett, tájékoztató táblák, meditációs hely, helyi termelői árukat értékesítő automata stb.

A férjem, Kamarás Marcell hosszútávú terepfutó és túravezető, így minden felületet ismer, ahol egy ilyen túrát népszerűsíteni lehet, amit én marketingesként meg is tudok oldani. Budapest közeli településként minden esélyünk megvan arra, hogy ez a túra népszerű legyen, viszonylag sok bevételt generáljon, és ezáltal falunk szebb és élhetőbb legyen, továbbá támogassa a fenntartható turizmus fejlesztését.

A projekt kivitelezésének lépései:

 • Weboldal készítése
 • Túraútvonal kijelölése
 • Érmek gyártása
 • Frissítő kuponok gyártása
 • QR kódok generálása, gyártása, kihelyezése
 • Tárgyalás frissítő ponttal, amely egyúttal a nyereménycsomag átadó hely is
 • Nyereménycsomagok összeállítása
 • Tájékoztató plakát készítése és kihelyezése
 • Meghirdetés

A projekt indításának várható költsége:

 • Weboldal készítés:                                      200.000 Ft
 • Érmegyártás (200 db):                              420.000 Ft (ez egy érmegyártó ajánlata, de szeretnénk majd helyi kézművessel/kivitelezővel megoldani)
 • QR kódok gyártása:                                    20.000 Ft
 • Plakát gyártás:                                              10.000 Ft
 • Egyéb (pl. domain, frissítő kupon gyártása stb.)  50.000 Ft

Becsült költség összesen:                                                                   700.000 Ft

Bízunk benne, hogy a Hivatal és a lakosság egyaránt támogatja majd az ötletünk megvalósítását.

5. KACSKARINGÓZÁS TERMÉSZETI ÉRTÉKEINKÉRT

BALÁZS NELLI ÖTLETE

A projekt célja az, hogy fontos kérdéseket feszegessen és gondolatokat ébresszen az emberekben a saját szerepüket illetően, amikor a természeti javaink megőrzéséről van szó. A projekt különlegessége az, hogy nem a direkt párbeszédekre helyezné a hangsúlyt, hanem felhasználva a művészeteket, szimbolikus gondolkodást, a mesék bölcseleteit fejtené ki hatását, bekapcsolva így a jobb agyfélteket is. 

Azt látom, hogy még mindig nagyon kevés ember él a környezetemben, aki egyáltalán átgondolja mindennapi tevékenységeinek a környezetére mért hatásait. Aki esetleg át is gondolja, nagyon nehezen mond le kényelméről, megszokásairól és vezet be új megoldásokat akár a mindennapi tevékenységeibe vagy pedig tesz olyan dolgokat, melyekkel mentesítené az őt körülvevő természetet a káros tényezőktől, hatásoktól.

Az a meglátásom, ha direkt beszélgetés formájában szólítom meg ezeket az embereket, akkor inkább bezárulnak, védekeznek, esetleg támadnak is, ellenállásokat generálnak, ezért gondoltam arra, hogy terveznék és szerveznék egy meseutat, ahol a mesék konfliktusait és megoldásait megértve a szimbólumokon keresztül lehetne kérdéseket feltenni és megszólítani embereket. 

Hogyan is nézne ki ez a gyakorlatban? 

Arra gondoltam, hogy Pilisborosjenő településében és akár környezetében is ki lehetne alakítani egy meseutat, melynek 8-10 állomása lenne. Az egyes állomásokon mesék várnák a túrázó közönséget és az állomásokhoz tartoznának olyan kérdések, feladatok, gondolatébresztők, információk, melyek bővítenék ismereteiket a környezetvédelemmel kapcsolatban, akár meghívásként szolgálnának, hogy részt vegyenek egy-egy akcióban (példa az egyik akcióhoz: sokáig gondolkodtam, hogyan lehetne a piacon vagy bárhol tudtára adni az embereknek kedvesen és akár játékosan, hogy zacskó helyett saját kosarat, táskát hozzanak, és arra jutottam, hogy venni fogok néhány vászonszatyrot, majd ezeket fogom felkínálni ezekben a helyzetekben. Ez lehetne egy facebook-os akció, amihez a túrázók is csatlakozhatnának.)

A mesei állomások egyben műalkotások is lennének, mert minden egyes állomáson fel lenne állítva egy szobor, cölöp házikóval, mely tartalmazná a mesét, gondolatébresztőket, meghívást az akciókra, feladatokra. Ezeket a fa-vas szerkezeteket együtt alkothatná meg a falu lakossága, előzetes felhívásra, olyan felnőttek, akik szeretnek barkácsolni, fát faragni, festegetni. 

Magához a tartalomhoz is hirdetnék alkalmakat, amikor a jelentkezők együtt gondolkodnának az általam hozott mesékről, összekapcsolnánk azt a környezetvédelem fontos kérdéseivel és Pilisborosjenő megőrzendő kincseivel is. 

Bízom abban, hogy lenne több olyan lelkes ember, aki szívesen részt venne ennek kivitelezésében, mind a szakmai, úgy a művészeti és fizikai oldalon is (az állomások felállítása a helyszínen). Ehhez írnék pontos dátumokat, felhívásokat, anyag kalkulációkat. 

Az egész kacskaringós meseútnak lenne weboldala és Facebook oldala, ahol időközönként fel lennének töltve tartalmak és új akciók, meghívások újabb vállalásokhoz a környezetvédelemmel, természetszeretettel kapcsolatban. Miklós György vállalná ennek kivitelezését és fenntartását. 

A meseút anyagi költsége:

A kivitelezéshez szükségesek az anyagok és a munkaerő.

Szükség van faanyagra, vasalatokra, zárakra, betonra, a cölöpök végleges helyére állításához, festékre. Térképek fénymásolatára, a házikókban található feladatok nyomtatása. Így egy állomás létrehozásának költsége 50-70 ezer forint körüli költség munkadíj nélkül, de akár az anyagköltséghez is lehetne felhívást kiírni, hogy kinél található elfekvőben faanyag vagy más érdekes anyag, amiből egy-egy állomás létrehozható, így még jobban szem előtt tartva a környezettudatosságot. 

Az egész projektben a legnagyobb befektetés az idő és szervezési munka, a tagok meggyőzése, aktivitásban tartása, egyes részfeladatok felelőseinek megtalálása és motiválása. A projekt körül így kialakulna egy lelkes csapat, a végén jó lenne őket honorálni valamilyen kulturális belépővel vagy egy természeti érték felkeresésével. Ennek anyagi költségét tudná fedezni a pályázat. Fejenként 20000 forint. A munkafolyamtokban való résztvevők száma 8-10 ember lenne, ebből egyenlőre ketten vagyunk, Miklós György és Balázs Nelli.  

Becsült költség: Így az egész munkafolyamat 900 000 forint lenne abban az esetben, ha a munkafolyamatokat önkéntesek végeznék, és ennél is kevesebb, ha adományokból begyűjtenénk a faanyagokat. Önrészként be tudok ajánlani 200 000 forintot. 

A projekt elkészüléséhez becsült idő 10 hónap. 

A projekt miért lenne jó a falunak? 

 • Kialakulna egy olyan csapat, akikre akár más hasonló ügyben is lehetne számítani, akik hasznosnak éreznék magukat, hogy tesznek valamit  a környezeti kérdések terjesztésében. Megmutathatnák szélesebb körben is a saját munkájukat, kreativitásukat.
 • A kacskaringó meseút olyan pontokat kötne össze Pilisborosjenőn, melyek bemutatnák falunk szépségeit, megőrzendő értékeit, akár a faluval kapcsolatos természeti érdekességeket. 
 • Ha maguk az állomások zárhatóak lennének, akár pénzért is lehetne kulcsot bérelni, (a helyi büfében, kocsmában, pékségben… lehetne kulcsot felvenni, így őket is megismernék az ide jövő emberek) így némi bevételt is hozna a falunak. (ilyen jellegű meseút már működik Noszvajon és Ráckevén, csak a tematikája teljesen más)
 • Falunk a természet ölelésében fekszik, fontos, hogy minden itt élő ember figyeljen a környezetére és egyre aktívabban és tudatosabban védje azt. Talán egy ilyen gondolatébresztő séta is segít ebben. 
 • Maga a webes felület az ország bármely pontjáról követhető lenne, és reménykedem, hogy például szolgálna más településeknek is, hagy ők is megmutassák saját értékeiket és felhívják rá a figyelmet. 

6. KÉZMŰVES ÉS HELYI TERMÉK PIAC 

CSATÓ FERENC ÖTLETE

Egy olyan felvetést szeretnék Önöknek javasolni, ami a falu bevételeit is tudná növelni.

Amennyiben az Önkormányzat tudna biztosítani területet, lehetne heti vagy havi alkalommal egy igényes piacot tartani, ahol csak kézműves és helyi portékákat lehetne kapni.

Olyasmire gondolok, mint a káptalantóti Liliomkert : http://liliomkert.lapunk.hu/

Az asztalpénzekből illetve a parkolási díjakból az önkormányzat is kap bevételt és a falu jóhírét is messze vinné az országban.

Becsült költség: 5.000.000 Ft (de bevételt is generálna igen hamar)

7. MEZÍTLÁBAS ÖSVÉNY PILISBOROSJENŐN

SÁROSI DOROTTYA ÖTLETE

 

Célkitűzés: 

Mezítlábas ösvény létrehozása Pilisborosjenő közösségi területén. Érdekes és hasznos játék a helyi lakosoknak és a faluba érkező látogatóknak.

A projektről:

Sárosi Dorottya vagyok, itt lakom Pilisborosjenőn és az Óbudai Waldorf Iskola 8. osztályába járok. Ebben az iskolában is, mint minden waldorfos 8. osztályban, a diákoknak választaniuk kell egy projektet, amivel egy éven át foglalkoznak és az év végére el is készítenek.

Én egy mezítlábas ösvényt szeretnék készíteni itt, Pilisborosjenőn, ami talán sok embernek okoz majd örömet.

Szakmai mentornak egy tájépítész ismerőst választottam.

Mi ez?

A mezítlábas ösvény egy olyan utacska, ahol a gyerekek és a felnőttek különböző felületeken (kavicsokon, mulcson, homokon vagy esetleg farönkökön) tudnak végigsétálni mezítláb, hogy megtapasztalják a különböző érzéseket, amiket ezek az anyagok keltenek bennük.

 

Helyszín:

Pilisborosjenő, bárki számára megközelíthető terület

Méret:

30-35 m2 maga az ösvény, esetleg mellette még pár pad és növény

Anyagok:

Rönk keretben kulé kavics, murva, mulcs, nagy érdes felületű kövek, nagy sima felületű kövek, fakorongok, toboz, farönkök, homok, zúzalékkő, apró kavics, tégla

Tervek:

Bár a megvalósítás helyszínétől függ, de leginkább egy végtelen jel formájú ösvényt szeretnék megvalósítani.

Rétegrend lentről felfelé:

talaj – geotextil – kulé kavics – geotextil – járófelület; oldalt akác vagy fenyő rönkkel keretbe foglalva

Az ösvény melletti területre két padot is tervezek. A két középső részbe növényeket szeretnék ültetni.

Költségek:

Az anyagok egy részét, amit csak tudunk, otthonról, barátoktól, illetve a természetből igyekszem összegyűjteni, a másik részét viszont meg kell vásárolni.

Becsült összeg összesen: 491.140 Ft

8. TELEKOCSI – KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS, HATÉKONYSÁGNÖVELÉS, KÖRNYEZETVÉDELEM

ZÁDOR ISTVÁN ÖTLETE

Pilisborosjenőre 

                                                               

Városba

Létesítenénk TELEKOCSI megállókat PBJ-n 4-5 helyszínen a Körforgalom + Vörösvári út, Budakalász és Csillaghegy irányban, illetve ezen végpontokon is létesítenénk megállókat hazafelé az illetékes Önkormányzatokkal egyeztetve. A megállókban várakozókat az arra haladó autós fel tudja venni, amennyiben azonos az úticéljuk.

A gyerekek biztonságát növelendő kialakítunk egy olyan webes felületet, ahol az utas ellenőrizni tudja az autó regisztráltságát mielőtt beszáll (rendszám, QR kód, stb.). Ha lesz rá keret, akkor a rendszerben a várakozó az igényét is tudja majd jelezni (melyik megállóban áll), amit a sofőr vissza is tud igazolni (arra megyek). Az adatbázisból kiolvasható, hogy melyik utas mikor melyik autóval utazott és valamiféle pontgyűjtési versenyt is tudunk majd motivációként a rendszer mellé kitalálni.

Becsült költség: 1.000.000 Ft

9. KERÍTÉS CSERÉJE AZ ISKOLAI SPORTPÁLYA KÖRÜL

DIENES DÓRA ÖTLETE

A kerítés nagyon sok helyen lyukas, sérült, balesetveszélyes. A pályát nem csupán az iskola tanulói használják, hanem a Pilisborosjenő USC Egyesület, valamint a környék lakói, így a pálya közösségi terület. 

Becsült költség: 550.000 Ft

10. LELÁTÓ MEGVALÓSÍTÁS AZ ISKOLAI SPORTPÁLYÁN

DIENES DÓRA ÖTLETE

A külső pályán lelátót szeretnénk megvalósítani. A szerkezet adott, a rögzítése és padlózattal történő borítása szükséges.

Becsült költség: 500.000 Ft

11. AZ ISKOLAÉPÜLET ELŐTT A FELVONULÁSI TÉR KÖVEZÉSE

DIENES DÓRA ÖTLETE

Az épület előtt felvonulási területet szeretnénk megvalósítani. Annak érdekében, hogy nagyobb rendezvényeinknek kulturált területet tudjunk biztosítani. 

Terület: 34 x 3 méter, valamint a járda befejezése a lépcsőig 21 x 1,5 méter. 

Becsült költség: 2.000.000 Ft

12. AZ ISKOLAI SZÍNPAD HAJÓ PADLÓZATTAL FEDÉSE, HÁTSÓ FAL FESTÉSE, A SZÍNPAD ELŐTTI TERÜLET KÖVEZÉSE ÉS A TÁROLÓRÉSZ LEVÁLASZTÁSA

DIENES DÓRA ÖTLETE

A Magyar Falu program pályázatán nyert összegnek, valamint a K5 adományokból befolyt bevételből a színpad tetőszerkezetét és a csatorna kiépítését sikerült megvalósítani. Annak érdekében, hogy az iskolai rendezvényeken kívül nagyobb községi szintű rendezvényeket is meg tudjunk itt tartani, további fejlesztés szükséges. 

Tervezett programjaink: szabadtéri mozi megvalósítása, koncertek, színházi estek, nyári szabadtéri színpad.

Becsült összköltség: 5.000.000 Ft

13. ELVÁLASZTÓ FÜGGÖNY BESZERZÉSE ÉS FELSZERELÉSE A TORNATEREMBE

DIENES DÓRA ÖTLETE

A jobb kihasználtság érdekében, egy időben két csoporttal lehetne foglalkozni. 

Becsült költség: 3.500.000 Ft

14. EREDMÉNYJELZŐ BESZERZÉSE TORNATEREMBE

DIENES DÓRA ÖTLETE

A tornaterem további fejlesztését mindenképpen fontosnak tartjuk. Reményeink szerint beindulnak majd a labdajátékok. A mérkőzések nyomon követése fontos. 

Becsült költség: 800.000 Ft

15. KOSÁRPALÁNKOK BESZERZÉSE A TORNATEREMBE

DIENES DÓRA ÖTLETE

Több felszerelt palánk sok gyereknek adhatna gyakorlási lehetőséget.

Becsült költség: 500.000 Ft

16. TAKARÍTÓGÉP VÁSÁRLÁSA TORNATEREMBE

DIENES DÓRA ÖTLETE

Egy ilyen beruházással energiát és időt spórolhatnánk meg. A pálya tisztítása felmosóval nehezen valósítható meg.  

Becsült költség: 800.000 Ft