Leírás

A Kevélyhegyi Tanösvény egyik állomása a Kálvária, melyet a Pilisborosjenő határában húzódó, 278 méter magas Vendel-hegy csúcsán nézhetünk meg.

A pilisborosjenői stációk és keresztek a falubeliek adományaiból készültek hárshegyi homokkőből. A középső kereszt Brunner Ferenc és Stadler János kőfaragó mesterek munkája. A kálváriát 1929. június 30-án szentelték fel. Az elmúlt évtizedek nyomot hagytak a keresztút állomásain. Szerencsére nem hagyták tovább romlani az állapotát. A helyi hívek és az önkormányzat összefogásával 2002-ben felújították.

Érdekességek a földtörténeti múltból

A kőkeresztek közelében helyenként egy-egy kisebb kőtömb formájában hárshegyi homokkő bukkan a felszínre. Említésre csak azért érdemes, mert némileg eltér az átlagos formációtól. Ebben a nem túl erősen kovásodott durva homokkőben nagy-foraminiferák, éspedig a Nummulites vascus maradványait találták meg. A Foraminiferák szilárd vázzal rendelkező, gyökérlábú egysejtű állatok, melyek meleg sekélytengerek aljzatán élnek. A harmadidőszakban terjedtek el a Foraminiferák közé tartozó Nummulitesek, melyek több centiméter átmérőjűek is lehettek. Megkövesedett maradványaikat már az ókorban is ismerték. A Vendel-hegyen talált Nummulitesek 2-3 milliméter átmérőjű, lencse alakú, mészvázas egysejtű állatok voltak. A mészváz szerkezetét a leleteken látható koncentrikus rajzolat mutatja. A Nummulites vascus az oligocén elején (kb. 30 millió éve) jelent meg. Egyedei a nagy-foraminiferák utolsó itteni képviselői közé tartoztak, mert az éghajlat ezen az égövön ekkor már hűvösebbé vált, és e melegkedvelő állatok délebbre húzódtak az indo-pacifikus régióba. A borosjenői lelet jelentősége, hogy igazolja a hárshegyi homokkő oligocén korát.

Likacsos, sejtes szerkezetű homokkő
A homokkő likacsos, sejtes szerkezete úgy keletkezett, hogy a felszínről beszivárgó savanyú kémhatású talajvíz, illetve az alsó-oligocén utóvulkáni működés során felszínre jutó kovás forróvizes oldatok a mésztartalmú szemcséket, kavicsokat kioldották. Ezután az ellenállóbb, kvarcit anyagú homokszemcséket a hidrotermális oldatokból kiváló kovás kötőanyag összecementálta.

Térkép

Képek