Szabó Mátyás Tailor szakkommentálta az idei nyári olimpia break versenyszámait, ami nem kis büszkeséggel tölthette el a pilisborosjenőieket és persze a tanítványait is. Ha erről a hírről augusztusban le is maradt, a break edzésekről még nem késett le!

Matyi többször közvetítette már a sportág eseményeit különböző csatornákon, ezért kézenfekvő volt, hogy most is őt hívják.

A sportot szeretőket ugyanúgy megosztotta a break megjelenése az olimpián, mint a breakelőket. Akkor is, ha 2018-ban már sikeresen szerepelt Buenos Airesben az nyári ifjúsági olimpiai játékokon. A laikusok nem ismerik ezt a sportágat, és azt,  hogy mennyit fejlődött az évek alatt. Az átlagember annyit tud a breakről, hogy utcagyerekek a fejükön pörögnek. Azt nem tudják, hogy a szertorna is vesz át a breaktől elemeket, és ez jól érzékelteti, hogy mennyire nehéz ez a sport. Ráadásul, ezek a szertorna legnehezebb elemei, miközben a breaknek ezek alapelemei. A technikás mozgáson túl ráadásul a zenére is figyelni kell, hisz mégiscsak táncról van szó, ezért nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is jelen kell lenni. A jégtánc hordozza még így magán ezt a kettősséget. Mindez így együtt nagyon látványos, ezért került oda az olimpiára. Sőt a táncon túl egy világnézetet, életstílust is képvisel a hiphop kultúra részeként, a béke, a befogadás, a bajtársiasság és a kreativitás mellett téve le a voksot. Sajnos az olimpián egy ausztrál lány a fellépésével lejáratta a breaket, sokan tényleg elhitték, hogy ennyire komolytalan dolog az egész. A szervezők hibája, hogy ez megtörténhetett. Nagyon sok gunyoros mém született, felkapta a közösségi média. 

A következő olimpián nem lesz ott a break, de nem az ausztrál lány miatt. Talán ez nem tragédia, mert az olimpiával együtt a pénz, és amiatt pedig a hatalom is megjelent, ami nemtetszést váltott ki a breakes világban. Úgyhogy marad minden úgy, ahogy volt, és talán jól is van ez így.

Matyi is breakel, ő Ürömön találkozott először a műfajjal, ahová akkoriban feljártak Budapestről is. Fontos tudni, hogy Magyarország a kétezres években négy éven át volt világnagyhatalom a témában, a breaknek így vannak magyar elemei is. A Bronxból induló irányzattal tehát egy magyar is tud mit kezdeni. Az egyéniségét  bárki beviheti ebbe a nehéz táncba. Hatott rá már egy csomó minden eddig is, a capoeira, a távol keleti harcművészetek, a latin táncok és folyamatosan változik! A szegénynegyedek bandaháborúit váltotta fel a kreatív vetélkedés Bronxban. Nálunk nincsenek utcaharcok, de mindenhol akadnak felesleges energiák, feszültségek. A tánc erre is jó. Az olimpián látható volt, hogy milyen remek volt a hangulat, a versenyzők páros vetélkedése sokszor inkább már páros előadásnak tűnt, mellyel együtt lüktetett a közönség is. A hip-hop kultúra bajtársias légköre a versenyzésre is rányomta a bélyegét.

Fontos tudni, hogy breaket a faluban is lehet tanulni a Budapest Breaking Sportegyesület keretein belül. Év közben foglalkozások vannak, nyáron pedig tábor. A kezdőket is várják, akár már 6 éves kortól egészen a felnőttekig. Az edzéseket Matyi felesége, Szabóné Tóth Luca tartja, aki nem mellesleg az elmúlt három-négy év legsikeresebb táncosa hazánkban, sorra nyerte a hazai válogatókat (Vb, Eb, Ob). Tényleg mindenkit szeretettel várnak a hiphop kultúra befogadó, elfogadó világába, a falu összes társadalmi rétegéből! Ha akarsz magadnak egy világméretű közösséget is a ritmus és a kemény mozgás mellé, akkor gyere! 

Szabó Mátyás Tailorral való beszélgetését lejegyezte: Frivaldszky Bernadett

Az írás a Pilisborosjenői Hírmondóban jelent meg