“A 2023-2024-es tanévet ezennel lezárom.” 

– mondta a mikrofonba Dienes Dóra néni egy június végi délutánon talán minden diák számára a tanévzáró legkedveltebb mondatát, ami egyben mindig a nyári szünet kezdetét is jelzi. 

Az elhangzottakat – mint ahogy mindig is – nagy taps fogadta. Ugyanakkor még csak nem is sejthette, hogy az ünnepélynek ezzel még korántsem lesz vége. A diákok, a kollégái, a szülők, a vendégek viszont tudták, hogy a délután java csak most jön. Hiszen egy különleges meglepetéssel készültek Dóra néninek, aki 41 év tanítás után nyugdíjba megy, s az iskola hajókormányát továbbadja. Nagy mérföldkő ez Dóra néni életében, aki minden nap azzal a gondolattal kelt és feküdt, miként tud a Pilisborosjenő iskolájába járók életébe újra és újra szeretetet és felejthetetlen élményeket csempészni. 

Dóra néni nevéhez köthető a felújított Aura már Zöld Iskolaként való újjászületése. Az épülethez tartozó majd 2 hektáros park (saját iskolai erdő, konyhakert, új színpad, új sportpálya, …) megvalósítása. Több mint 100 év után a Fő út 1. szám alatt megépült első tornaterem. És hosszú lenne ez az újság, ha most itt Dóra néni minden projektjét felsorolnánk. 

A tanévzárón búcsúztatta az iskola Zeke Imrénét, Tünde nénit, a pilisborosjenői iskola legendás konyhás nénijét, akiktől generációk kapták iskolai reggelijüket és ebédjüket. Tünde néni 40 év után nyugdíjba megy, mint “Az ország legkedvesebb konyhás nénije” cím birtokosa, ami egy minden hazai iskola közötti verseny győzteseként illette meg őt. 

Dóra néni eddigi 41 éves pályafutása alatt nagyon sok kollégával, diákkal töltötte a mindennapjait, akik közül sokan részt vettek a meglepetésében. Megható beszédet és köszönetet mondtak Dóra néninek: Tömöri Balázs, falunk polgármestere; Sárközi Márta volt tankerületi igazgató, akivel együttműködve megvalósulhatott és megépülhetett a Zöld Iskola projekt; Perlinger Györgyi a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke; Ludasi Éva a Pilisborosjenői Gyermekjóléti Szolgálat volt vezetője; a szülők nevében Kutas Judit és György Péter; a diákok nevében Bognár Dóra és Kőhegyi Simon; Dóra néni kollégái-pályatársai: Papp Józsefné Zsóka, akit idén aranydiplomásként köszöntöttek, Illés Tiborné Ilike, Veres Mária, Ujfalussy Bea, Csiszár Dóra, Csányi Krisztina – Vetró Tünde, Varga Mária, Mikolay Ágnes, Krémer Csilla. 

Az esemény zárásaként-fénypontjaként pedig egy időutazásra hívtuk Dóra nénit. Megérkeztek azok a meglepetés vendégek, akikről Dóra néni ezen 41 évének legtöbb együtt töltött ideje szólt, a volt tanítványai, egészen pályafutásának kezdetétől. 

“41 év nagyon hosszú idő…Megannyi tanítványod köszönheti Neked az első iskolai éveit… Sokan sokfelé laknak az országban, a világban… S nem is ismerik feltétlenül egymást… Viszont van egy közös meghatározó pont az életükben… Egy hívószó, ami összeköti őket… S ez a személy Te vagy…” 

Nem lehet igazán szavakba önteni a megható pillanatokat és az ott tapintható szeretetet. Viszont két modern művésznek ez a hatalmas feladat sikerült: Kardos Gábor fotóinak (melyből párat itt az újságban is megjelenítünk) és Kádár Viktor videójának (https://youtu.be/byoqMWmD4lc köszönhetően ez a különleges tanévzáró örök emlék maradhat.