A képviselő testület elkötelezett a szőlőművelés fenntartása mellett. Erre garanciát csak az adhat, ha a faluközösség számára is hasonló módon fontos ennek a területnek az ilyen jellegű hasznosítása. Fontos hogy a szőlőterületnek a művelése egyfajta pluszt adjon az embereknek és fontos, hogy minél kevesebb embernek okozzon problémát. Ugyanolyan jelentőséggel bír, hogy megóvjuk a szőlőt a lakott területek ártalmas hatásaitól (forgalom, zaj, stb), mint az, hogy megóvjuk a lakóterületeket a szőlőművelés káros hatásaitól (vegyszer sodródás, zaj, stb.). Ezt akkor látjuk biztosítottnak, ha a mezőgazdasági terület és a lakóövezet között egy védősáv van. Akármilyen kicsi is, de ma ez a védősáv ott van és ott is kell, hogy maradjon. Már most is vannak olyan telkek, amelyeket a védősáv rovására megnöveltek, ezáltal megszüntetve ezt a kettős védő funkciót. Ennek szeretne az Önkormányzat elébe menni, és biztosítani hosszú távon a békés egymás mellett élés feltételeit.

A mostanában elindult kedvezőtlen folyamatok megállítására (eddig nem tapasztalt méretű és célú épületek megjelenése) az Önkormányzat további lépéseket kíván tenni. Lesz akinek csak szemet gyönyörködtető látvány a szőlős, lesz akinek közösségi élmény, és lesz akinek az itt megtermelt kiváló minőségű borok élvezete az, ami miatt kiáll a terület megóvásáért.

Önkormányzatunk döntése a 0133/47 hrsz ingatlan tulajdonjogának elvásárlási joggal történő megszerzéséről:

13-2021 Elővásárlási jog aláírt

A 17/2021 (III. 16) számú Polgármesteri döntéssel elfogadott 3/2021 (III. 16) számú rendeletettel továbbá 2021. március 17-tel változtatási tilalom lép életbe:

17-változtatási tilalom elrendelése rendelet aláírt