Üdvözlöm Önöket a videó jegyzetben! Vége a közigazgatási szünetnek, minden egészséges kolléga lassan visszatér a szabadságról és újra csatasorba állt. Természetesen a csatasort csak képletesen értem, Önökért küzdünk, remélem nem kell hangsúlyoznom.

Köszönöm a Faluház dolgozóinak, hogy méltó módon ünnepelték meg augusztus 20-i nemzeti ünnepünket. Elnézést kérek, hogy a lobogók nem kerültek ki a közterületek, ennek oka, hogy nem tájékoztattam erről a feladatról a Falugondnokság próbaidejét töltő új vezetőjét és sajnos csak túl későn vettem észre ezt a hibát. Mint tudják, a Falugondnokság korábbi vezetője, Komlós Tibor október elejéig dolgozik velünk, addig tudja a megkezdett projekteket felügyelni és átadni a munkát utódjának. Korábban a zászlók kihelyezésére is neki volt gondja, mint sok más egyéb dologra is, ami kívülről automatikus, megszokott dolog.

Wéber Zoltán rendőr törzsőrmester letette a vizsgáit, ő a teljes jogú, kinevezett körzeti megbízottja a falunak. Szeptemberi fogadóórái kikerültek a honlapra. Kizárólag rendőrségi (szabálysértés, bűncselekmény) témákban várja a lakosok bejelentéseit, észleléseit. Birtokvédelmi és közterület felügyeleti ügyekben továbbra is a Polgármesteri Hivatal az illetékes. Szolgálati telefonja még nincsen.

A vis maior pályázati keretből zajlottak útfelújítások faluszerte az elmúlt időszakban. Nem nyertük meg a teljes igényelt összeget, és azóta már újabb úthibák és keletkeztek, de örülünk annak is, amit most sikerült elvégezni. Két régóta tervezett fejlesztést 2 nagy forgalmú útunkon saját forrásból rendeltünk meg: az eltört rácsú áteresz javítása megtörtént a Templom utca – Fő út kereszteződésében, illetve az Ilona utcában zajlanak a héten és jövő héten csapadékvíz-elvezetési, útjavítási és forgalomcsillapítási munkálatok.

Az óvodai csoportszobák bővítése zajlik a fenti óvodai telekcsoporton. A fejlesztésbe sikerült olyan elemeket is betenni, amelyek a régi épület javát is szolgálják és ezáltal annak udvarát is érintik. Ilyen például a teljes épületcsoport körülárkolása és udvari csapadékvíz tároló építése annak érdekében, hogy többet ne fordulhasson elő olyan, hogy villámárvíz elárassza az épületeket. Emiatt és az építkezés egyéb csúszása miatt a gyerekek jó darabig nem fogják tudják még használni az udvari játékokat, amit úgy tudunk megoldani, hogy 10-12 óra közötti idősávban a játszótérre fognak tudni át/-kimenni.

Ezért jövő hétfőtől bizonytalan ideig, de természetesen csak az udvari munkák és füvesítés miatt szükséges ideig, átmenetileg lesz olyan időszak délelőtt 10-12 között, amikor a játszótér csak az ő rendelkezésükre fog állni, nem óvodai gyerekek és szüleik számára le kell zárnunk, hogy az óvoda törvény szerinti jogszerű működését fenn tudjuk tartani. Előre is kérjük a megértésüket, de a korlátozás fontos közérdekében történik. Ebben a délelőtt 10-12 közötti időszakban a Faluház Parkját tudjuk ajánlani a játszótér helyett, amit a buszforduló mögött tudnak megközelíteni, hétfőtől megnyitjuk.

A fákat a Fő utcán a lazareti útcsatlakozás és Pilisborosjenő-Üröm határát képező Kert utca között visszavágtuk, megmetszettük, hogy ne érjenek bele a magasfeszültségű vezetékekbe és egyúttal pár veszélyes vagy kiszáradt fát el kellett távolítani a munkaterületen. Több hónapos előkészítő munkákra, illetve nagy összefogásra volt ehhez szükség a Fluart Kft., az érdi tankerület, az ELMŰ, két faápoló cég és az önkormányzat között.

Köszönöm mindenkinek, aki kertjében, ingatlanán és körülötte az úttestig megakadályozta a parlagfű virágzását, aki még nem tette meg, kérem, hogy pótolja! Jogilag kötelező, emberileg méltányos az allergiától szenvedők felé!

Jövő héten zöldhulladék elszálllítás lesz. Kérjük, hogy időben tegyék ki hulladékukat! Viszont napokkal előbb kitenni tilos! A közterületen napokig tárolt, szabálytalanul kitett zöldhulladék a közterületfelügyelő intézkedését vonhatja maga után.

A nyár elején a hulladékszállítást végző cég egy júniusi csütörtök előtt kérte, hogy értesítsük a lakosokat arról, hogy a hőség miatt már hajnali 5-kor megkezdik a kukák ürítését. Meg is tettük. Azóta nem jeleztek felénk ilyet, de a hőségriadókban gazdag nyári időszakban érdemes inkább mindig arra számítani, hogy hajnali órákban megkezdik a munkát. Rákérdeztünk egyébként erre és minden más lakosság által jelzett problémára, megosztjuk a választ, ha érkezik.

Vége a nyárnak, tanévnyitó lesz hétfőn, Mikolay Ágnes új igazgatóval. Kívánunk neki minden jót, támogatjuk amiben csak tudjuk. A nyárvégi iskolai nagy takarításnál nagy segítség volt a Trunk Tüzép az elszállításban, köszönjük nekik! Nem először segítettek a falunak. Köszönjük a szülőknek is, hogy segítenek az évkezdés előkészítésében!

Családok éjszakája most hétvégén sajnos elmarad betegség miatt. Lesz forint Flying Blind koncert ma este a Nappaliban, ahol helyi fiatalok fognak zenélni nekünk.

Kívánok mindenkinek tartalmas, iskola előtti utolsó nyári hétvégét!