Szeretettel köszöntök mindenkit egy nagyobb nyári kihagyás után a hétvégi videójegyzetben! Pár fontosabb hivatal körüli dologról számolnék be az elmúlt időszakról:

Beadtuk a Magyar Falu Program pályázati felhívásra a Bécsi úti járda 82 méteres szakaszára vonatkozó terveket, amelyekhez már kértük és megkaptuk a Magyar Közút támogató hozzájárulását is!

A szúnyoggyérítésről viszont még egyszer el szeretném mondani, hogy a katasztrófavédelem dolga és nem vagyunk az idei tervükben, aminek nagyon örülök, mert a kémiai csípőszúnyog-gyérítésben alkalmazott vegyszereik más rovarokra is károsak, sőt akár madarakra és más élőlényekre is, valamint az emberek hormonrendszerének, endokrin rendszerének sem tesz jót. Önkormányzati pénzből nem fogunk ilyet rendelni, ami tudtommal korábban soha nem volt gyakorlat. Ha a kertekben mindenki megszünteti a keltetőket és letakarja az esővizes hordókat szúnyoghálóval, a probléma jelentős részben megszűnik vagy a könnyen elviselhetőség határain belül marad. A következő évre viszont felkészülünk a biológiai szúnyoggyérintés lehetőségeiből. Úgy tudjuk, hogy jóval nagyobb adóbevétellel rendelkező, vízparti környező települések az elmúlt években éltek ezzel a lehetőséggel, szeptemberi tapasztalatcserén a budakalászi kollégáktól tudjuk meg, hogy nekik milyen tapasztalataik vannak.

Egy másik nagyon fontos téma, ahol szükségünk van az Önök együttműködésére az a parlagfű írtás. Ez mindenkinek törvényi kötelezettsége nem csak telken belül, hanem a kert körül másfél méteres körzetben is. Ez kiemelt közérdek az általa okozott allergiás megbetegedések miatt! Erről egy alaposabb írást is közzétettünk a legutóbbi Pilisborosjenői Hírmondóban!

Az újság nyári számát is megkaphatták az elmúlt időszakban a postaládájukba, de online is olvashatják! Az aktualitásokon túl van benne több hosszabb lélegzetű írás is könnyedebb vagy komolyabb témákról. Falunk értékeinek megőrzéséért sokan tesznek sokféle módon más-más motivációból. Fábián István József történetét olvashatják arról, hogy hogyan jut el valaki az életútja során oda, hogy Pilisborosjenő köveit védje. De olvashatnak interjút A Nagy Attraktor Bábfesztivál szervezőivel és egy beszámolót Dóra néni búcsúztatójáról igazgatói minőségében. Rendőrségi ismeretterjesztő anyagokból összeszerkesztett tájékoztatást olvashatnak a falunkban is sajnálatosan és nagymértékben jelenlévő online és telefonos csalásokról, azok kivédésének lehetőségeiről.

Újabb közvetlen uniós pályázatot nyert falunk: Antonovits Bence vezetésével sikeresen pályáztunk az idén első alkalommal kiírt Communities for Climate (C4C) pályázatra, melynek keretében Pilisborosjenő Fenntartható Energia- és Klímastratégiájának kidolgozásához igénybevehető hazai és nemzetközi szakértői támogatást, illetve jó példákat bemutató tanulmányutat nyertünk.

A héten soron kívüli testületi ülést kellett össze hívni, hogy közbeszerzési eljárást lezáró döntést hozzunk az óvodabővítés udvari, illetve egyéb beltéri eszközeinek beszerzésére kiírt közbeszerzés eredményhirdetéséről és általánosságban a közbeszerzési eljárás sikerességéről. Köszönöm mindenkinek, aki az előkészítő és lebonyolító munkában részt vett!

Konyhai kisegítőt és karbantartót keresünk az óvodába, illetve a Fő út 1 szám alatt, az általános iskolában szintén van lehetőség a suli konyháján, a közétkeztetést segítve helyben dolgozni. Használják ki a lehetőséget!

Tavaly nyertünk a vis maior pályázaton pénzt az időjárás által megrongált utak rendbehozatalára. Jelenleg a megítélt támogatás felhasználása zajlik: több mint húsz helyszínen, a két évvel ezelőtti felmérés alapján. Sajnos nem a teljes összeget kaptuk meg és azóta újabb utcák is érintettek lettek, de azért ennek is örülünk. Sikerült útfelületeket, padkákat, átereszeket és útcsatlakozásokat rendezni több helyen. A Kőfuvaros utcával várunk az express ivóvízvezeték kiépítésének befejezéséig.

Ez utóbbi munkálatairól mindig kapunk heti jelzést, hogy éppen hol tartanak, hol kell számítani a jelenlétükre, ezért figyeljék a honlapot vagy Facebookot, ahol közzétesszük ezeket.

Közigazgatási szünet kezdődik a hivatalban, a Faluházban és a Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál jövő hétfőtől két héten át, egészen augusztus 26-ig, a hivatalban ügyeleti rendszer biztosítása mellett.

Augusztus 20-ról méltón megemlékezünk, várjuk Önöket is, csatlakozzanak! Ünnepi szentmise keretében lesz kenyérszentelés, délután a Waldorf iskola udvarán kenyérsütés és kézműves foglalkozás, történelmi játszóház, a Faluházban pedig kiállítás megnyitó.

Idén is lesz Családok éjszakája! Augusztus 31-én este 6 órakor találkozunk az egri várnál és indul a sátorverés. Lesz közös tábortűz, piknikezés, közösségi játékok, éneklés és vezetett csillagnézés. Várunk mindenkit szeretettel erre a nyárzáró közös együttlétre!