Köszöntöm Önöket a videójegyzetben, melyet a honlapon kívül Facebookon, Instagramon és Tiktokon is megtekinthetnek!

Fenntartható klíma- és energiastratégia készítését kezdtük el múlt héten hétfőn Közösségek a klímáért közvetlen uniós pályázatból a megjelent falubeli lakókkal együtt. Biztatóan alakult, lesz még több alkalom, lehet még csatlakozni.

2024. november 4-5-én a pályázat keretében nyugat-magyarországi és osztrák jól működő energiaközösségeket látogatunk meg, hogy tapasztalataikat hasznosíthassuk.

Végre megkaptuk a TOP Plusz vízmegtartás-vízelvezetés projekthez szükséges vízügyi létesítési engedélyt, a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzésen dolgozik a kiválasztott közbeszerzőnk.

Múlt héten négy – igen tartalmas – napot töltöttünk testvértelepülésünkön, Steinheim am Albuchban. Rengeteg élménnyel jöttünk haza és több szálon szeretnénk, ha beindulna együttműködés és folytatódnának a tapasztalatcserék, mert a tavaly novemberi látogatásuk és a mi októberi látogatásunk a kulturális csere mellett több olyan terület és téma is van, ahol tanulhatunk egymástól.

Lakossági adófórum volt hétfőn, mert a 2012-ben beállított adómértéken emelnünk kell és visszaélési lehetőségeket is meg akarjuk szüntetni. A fórumon beérkezett hasznos és építő javaslatokat átbeszéljük, azokat figyelembe véve dolgozzuk át a rendelet tervezetet – az adóemelés miatt elkeseredett, sokszor személyeskedő, hangokat is meghallottuk, de az adóemelés szükségességre vonatkozóakkal nem nagyon tudunk mit kezdeni. 2012 óta az önkormányzatoktól elvételre került a gépjárműadó és a behajtási díjak kivetésének lehetősége, szolidaritási adót kell fizetnünk és 78%-os infláció rontotta a pénz értékét. Személyesen azt gondolom, hogy teljesen rossz irány azon kollégáim vállalhatatlan ekézése, akik a falu érdekében lelküket kitéve dolgoznak évek óta és több szintet lép a falu munkájuk révén.

Az adórendelet módosításával párhuzamosan a szociális rendeletet is átdolgozzuk, hogy mindenkinek tudjunk segíteni, aki az adóemelés által nehéz helyzetbe kerül. Továbbra is dolgozunk a költségcsökkentési és bevételnövekedést eredményező lépéseken.

Az INTERREG pályázatokban még mindig a támogatási szerződés megkötésének előkészítése zajlik – most már több hónapja, de közeleg az aláírhatóság ideje, aminek nagyon örülök.

Az 1956-os forradalom- és szabadságharcról elmondhatom, hogy minden évben igen tartalmasan sikerül megemlékeznünk és ez igen jó érzés és az iskolának köszönhető. A mindig aktuáisan hetedikesek előadásának. Idén két pilisborosjenői lakos 56-os emlékeit dolgozták fel, a felvételt feltöltöttük youtube, honlapra, Facebookra, visszanézhető és érdemes is.

Települési önkormányzatok helyi iparűzési adó többletének elvonásából járási fejlesztések lehetnek a jövőben, ha a járásonkénti 250 millió forintos keretre érkeznek az érintett önkormányzatok által támogatott jó pályázatok és a járási polgármesterek kétharmados többséggel támogatnak egy-egy adott projektet. Ez hangzott el tegnap a vármegyeházán megrendezett minisztériumi és kormányhivatali tájékoztatón, melyet a térségi polgármesterek meglehetősen vegyes érzelmekkel fogadtak. Úgy látom, hogy a tervek szerint 2025. január 1-től működő rendszer átmenetileg biztosan további forrásokat von el az önkormányzatoktól, illetve ezen felül még sok munkát kell beletenni, hogy jól működhessen és elérhesse a megálmodói által megjelölt egyébként jó célokat.

Szociális tűzifa-támogatást lehet igényelni 2024. november 30-ig a saját létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek számára. A jelentkezés módját megtalálják a honlapon, kiküldük a hírlevélben is.

Ma délután a Faluházban 17 órától Őszi workshop lesz, koszorúkat lehet készíteni ajtóra, 18:30-tól pedig Rafi bácsi mozijában az Eszeveszett mesék lesznek, mely egy spanyol-argentin fekete komédia. A főszereplők eljutnak arra a pontra, amikor betelik a pohár. A filmet Dér András filmrendező vezeti fel.

Hétfőn 13 órától információs délután lesz pedagógusoknak és szülőknek a Polgármesteri Hivatal nagytermében. A téma: SNI gyerekek a mindennapokban. Pilisborosjenői Szülői Közösség kezdeményezte információs délutánon közvetlenül és közvetve érintett szülők valamint a pilisborosjenői és ürömi pedagógusok vitatják meg a sajátos nevelési igényű SNI) gyermekek iskolai helyzetét. Az utóbbi időszak szomorú tapasztalata, hogy a helyi általános iskolában egyre több kisgyerek küzd figyelemzavarral, ADHD-val és SNI-jellegű kihívásokkal. Ez a gyerekeknek, a szülőknek és a pedagógusoknak is komoly napi nehézséget jelent.

Este 18 órától ugyanott Faluközpont stratégia alkotást előkészítő lakossági fórum. A november 9-10-re tervezett Faluközpont stratégia Közösségi gyűlésre – algoritmus által – kiválasztottak a jelentkezők közül statisztikailag jól reprezentálják Pilisborosjenő lakosságát. A Közösségi gyűlést megelőzően 10.28-án egy bárki érdeklődő részére nyitott előkészítő lakossági fórumot szervezünk. Ezzel célunk az, hogy a november 9-10-i Közösségi gyűlés lebonyolítója előzetesen minden lehetséges szempontot megismerve készítse elő a novemberi közösségi gyűlést, és majd a 30 fő résztvevő elé minden releváns vélemény bekerülhessen. Ehhez előzetesen összegyűjtik az érdeklődők lényeges szempontjait, ezzel is támogatva a Közösségi gyűlés sikeres lebonyolítását. A 28-i előkészítő lakossági fórum célja tehát a két napos közösségi gyűlés sikerességének támogatása lesz. Várjuk Önöket 18 órára a Polgármesteri Hivatal nagytermébe!

Kedden fél 5-től Hangtálas meditáció Szedlák Zoltánnal.

Csütörtökön Halloween party lesz a Faluházban.

Szép hétvégét!