Az Európai Unió a LIFE SUD projekt keretében pályázat kiírását tervezi az egészségre káros, környezetet terhelő vegyszertartalmú növényvédő szerek közterületi használatának visszaszorítása érdekében, óvva ezzel a polgárok egészségét, a természetes vizek minőségét és növelve a biológiai sokféleséget.

A pályázat igen széleskörű, és lehetőséget ad Pilisborosjenő számára is egyebek között a biológiai szúnyoggyérítés bevezetésére, illetve a japán keserűfű visszaszorítására.

A településeknek azt kell vállalniuk, hogy három éven belül megszüntetik a vegyszertartalmú növényvédő szerek közterületi használatát, csatlakozva ezzel számos, már most is ilyen szerek használatától mentes európai önkormányzathoz, mint például Zágráb vagy Firenze. Magyarországon az első, közterületen vegyszertartalmú növényvédő szert már nem használó település Törökbálint.

A pályázat igen széleskörű lehetőséget nyújt a csatlakozó önkormányzatoknak, benne foglaltatik például az eszközök vásárlása, szemléletformáláshoz szükséges anyagok előállításának költsége, más települések jó gyakorlatainak a megismerése.

A pályázat során az Európai Unió a költségek 60 százalékát állja, 40 százalék az önrész. Ez utóbbi keretében elszámolható például a pályázattal foglalkozó hivatali alkalmazott bérköltségének egy része is. Amennyiben a kiírandó pályázat lehetőséget biztosít rá, javaslom, a közterületi munkákat végző Falugondnokság munkatársainak bérköltségének egy részével biztosítsuk az önkormányzati önrészt.

A pályázathoz való csatlakozás szándékát 2024. szeptember 10-ig kell kinyilvánítani, a benyújtásra pályázat megjelenését követően, még idén ősszel kerül sor. A pályázatok elbírálása 2025 februárjában várható, az indulása pedig 2025. júniusában.

A képviselő-testület az ülésen kifejezte a csatlakozási szándékát a pályázathoz.

2. Pilisborosjenő önkormányzata nyílt közbeszerzési eljárást indított a TOP_PLUSZ-3.3.1-21-PT1-2022-00025 számú, Óvodafejlesztés pályázat megvalósítását lehetővé tevő árubeszerzés megvalósítása érdekében, mellyel kapcsolatban záró döntést is hozott már a nyertesek elfogadásával a 2024. augusztus 7-én.

Az ajánlatok bírálatáról szóló összegezés ajánlattevők részére történő megküldését követően (azaz 2024. augusztus 8-át követően) a TTR Invest Beruházó Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság ajánlattevő által előzetes vitarendezési kérelem került benyújtásra az eljárás 1. és 5. részei vonatkozásában.

Ezen kérelmekben foglalt észrevételek, ajánlatok ismételt felülvizsgálata nyomán az 1. és 5. részek vonatkozásában hiánypótlás / felvilágosításkérés elrendelésére került sor.

Ezen eljárási cselekmények nyomán elvégzett bírálat eredményeként a bíráló bizottság az 1. és 5. részek vonatkozásában javasolja a döntés módosítását, melyet a testület a mai ülésen el is fogadott.