Túl a tavasz derekán, közeleg a nyár, de egyesületünk számára ebben az időszakban még a természet okozta károk felszámolása adja a legtöbb feladatot. Az elmúlt időszakban 5 esetben volt szükség az önkénteseink beavatkozására. Három esetben ismét fákat döntött és ágakat tört a szél, amely veszélyhelyzeteket minden esetben önállóan beavatkozva ingó ingatlan tulajdonok maximális védelme mellett sikerült elhárítanunk. Egy esetben vonultunk árokba csúszott autóshoz, egy esetben pedig magára hagyott tűzrakáshoz.

Szeretném továbbá felhívni a lakosság figyelmét, hogy a folyamatosan bővülő település egyre több és nagyobb kihívással állít szembe bennünket is. Az alacsony aktív taglétszám pedig utánpótlásra szorul. A cikk mellett található QR-kóddal illetve a helyi önkormányzat honlapján olvashatnak egy rövid írást arról, hogy zajlik az önkéntesség nálunk. Amennyiben kedvet kapnak, várjuk jelentkezésüket, de köszönettel vesszük megosztásaikat is. Őrizzük a lángot!

————————–

…és ezért ti kaptok pénzt? Munka után haza se mentek, hanem ott ültük egész este a szertárban riasztásra várva? Egyáltalán mikor dolgoztok vagy vagytok otthon?

Rengeteg tévhittel és meglepő kérdésekkel találkozunk rendezvényeink vagy a mindennapok során. Ezeket a kéréseket és tévhiteket szeretném most megmagyarázni, feloldani és bemutatni, hogy is van ez nálunk, milyen önkéntes tűzoltónak lenni.

Hogyan is kezdődik az egész?

Amikor ideköltöztem a faluba, összesodort az élet az Önkéntes Tűzoltó Egyesület (továbbiakban ÖTE) parancsnokával ahol szóba került a téma. Persze ez alapvetően nem egy mindennapi eset szóval lehetőség van arra is, hogy egy érdeklődő csak úgy besétáljon a szertárba, amikor ég a lámpa. De lehet érdeklődni emailben vagy megkeresni minket a helyi rendezvényeken is. Szóval én először egy havi gyűlésre lettem hivatalos, ahol körbevezettek, megmutogattak mindent a szertárban és lehetőségem volt találkozni a tagokkal is.

De hogyan válik az ember önkéntes tűzoltóvá?

Ha megszületett az elhatározás, akkor jelezni kell a belépési szándékot, amit a tagok a gyűlésen kézfeltartással elfogadnak és már lehetne is vonulni, de ez még korai. A belépést követően az egyesület elküld egy 40 órás tűzoltó alaptanfolyamra, amit a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tart. Ez általában egy péntek délutáni előadásból és 4 nap többnyire a második kerületi tűzoltó parancsnokságon eltöltött hétvégi gyakorlatból áll. Az utolsó gyakorlati napon van egy elméleti és egy gyakorlati vizsga, aminek teljesítésével jogosultságot kapsz a vonulásokon való részvételre. Mire ez megvan, a szertárban már legtöbbször vár egy bevetésiruha sisakkal, csizmával és a hellyel ahol öltözni tudsz.

Na és akkor most aztán többet nem látom se a családot és minden szabadidőmben ott kell lent ücsörögni és várni a riasztást?

Talán ez az, ami leginkább elriasztja az embereket az önkénteskédétől, az idő. Szóval mielőtt bárki bezárná, gyorsan ezt az ablakot nem nem kell az egész életedet a szertárban töltened távol a családodtól és a szabadságtól sőt, de hogy ezt elmondjam előbb meg kell mutatnom hogyan is működünk. Az egyesület évi 3000 órában vállalja, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítása alatt ügyeletet lát el. Ezekben az aktív ügyeleti időszakokban riasztható. A pilisborosjenői önkéntes tűzoltóság ezt az aktív ügyeletet hétköznapokon este 6-tól este 10-ig illetve péntek este 6-tól vasárnap este 10-ig szokta vállalni. Ezekben az időszakokban kell biztosítanunk azt a minimum 4 fős csapatot akik legalább egy tűzoltásvezetőből egy sofőrből és két beosztott tűzoltóból állnak és akiknek riasztástól számítva 12 percen belül meg kell kezdeniük a vonulást a káresethez. Azt hogy ki mikor van ügyeletben mindig az adott ügyeleti időszakot megelőzően egy zárt chat csoportban beszéljük meg. Az aktív ügyeletet vállaló tag pontosan úgy néz ki, mint bárki más. Otthon van a családjával vagy éppen a barátaival. Teszi azt, amit általában is, azzal a különbséggel, hogyha bejön a riasztás, azonnal elindul a szertárba.

De hogyan jön a riasztás?

A riasztás minden esetben, SMS-ben és email-en keresztül érkezik.

Milyen esetekhez riasztanak?

A Pilisborosjenő ÖTE működési területe Ürömre és Pilisborosjenőre terjed ki. Abban az esetben, ha valaki tárcsázza a 112-es segélyhívó telefonszámot és káresetet jelent be a működési terültünkön belül valamint az egyesület akív szolgálatban van az ÖTE automatikusan riasztásra kerül. önállóan beavatkozó egyesületként pedig az eset jellegétől függően előfordul, hogy kizárólag minket küldenek ki egy címre.

Ennyi az egész?

Igen és nem. Az egyesületi tagok havonta egyszer egyesületi gyűlésen vesznek részt ahol az adott hónap történéseit és a következő hónap tervezhető tennivalóit beszélik át. Továbbá a 40 órás alap tanfolyammal nem ál meg a tanulási folyamat inkább elkezdődik, az egyesület min negyedévente gyakorlatot szervez ahol a vezetők és tapasztaltabb tagok oktatást tartanak éppen aszerint, hogy mire van leginkább szükség, az elmúlt időszak tapasztalatai alapján. Ezen felül az egyesület rendszeresen vesz részt rendezvényeken, amiken a részvétel nem kötelező, de a tagok vállalják, hogy időközönként kiveszik a részüket ezekből a munkából is.

Végezetül miért jó ez nekünk?

Erre egzakt válasz nem létezik. Mindenkinél egyéni mit keres benne, mi a motiváció. Van, aki segíteni szeret és van, akit a bevetési ruha vonz. Van, aki e gyerekeinek szeretne példát mutatni vagy éppen az adrenalinlöket tesz boldoggá. Amit általánosságban elmondhatok, hogy egy közösséghez tartozni jó, egy jó közösséghez még jobb és egy olyan közösséghez, akik vált válnak vetve segítenek a bajbajutottakon az sokszor felbecsülhetetlen.

A lehetőség adott, ha szeretnél megismerni minket vagy már el is döntötted, hogy csatlakoznál, hozzánk gyere be a szertárba egy délután, amikor ott találsz bennünket, vagy keress minket a környék rendezvényein. De jelentkezhetsz levélben is a pbjote@gmail.com címen. Várunk téged, hogy együtt őrizhessük a lángot!

Czöndör Ádám