Beszélgetés Komlós Tibor alpolgármesterrel

Kezdjük az útjavítás témájával, amely valójában két téma, mert vannak az önkormányzati keretből javítandó utak és vannak a vis maior finanszírozású projektek.

Mostanra akkora projekt lett, hogy egy hatalmas táblázatban követjük nyomon őket. Az eredetileg 1000 négyzetméterre becsült kátyúzás menetközben például 1268 négyzetméter lett a kivitelezés közben előjövő, rejtett hibák miatt. Elmondható, hogy az idénre tervezett útfelújításoknak a végére értünk, a Kossuth teret jelenleg adják át; a vis maiorból finanszírozott Tücsök utca van még hátra, de év végéig az is elkészül. Lapzárta után megyünk a Magyar Közúthoz a forgalomtechnikai ötletekkel, érdekelne minket, hogy valamelyikre nyitottak-e, vagy van-e nekik javaslatuk. Aznap délután ugyanis ebben a témában a helyi lakosokkal fórum is lesz. Az elmúlt egy év tapasztalata alapján valahogy szeretnénk fenntartani azt az állapotot, hogy a Tücsök utca a felújítás után se lehessen a 10-es út menekülő útvonala.

Megérkezett az aláírt támogatási szerződés a „VEKOP Fenntartható Közlekedésfejlesztés Pest megyében pályázathoz, amely szintén jelentősen érinti a külső településrészen élőket is…

Nyílván nemcsak őket, de végre lehetőségünk lesz megvalósítani sok kérésüket, javaslatukat, amelyeket a számukra készített kérdőíveken jeleztek igényként. Nagy örömünkre megérkezett az aláírt támogatási szerződés is a közigazgatási szünet után, a tervezőkkel augusztus elején újra bejártuk a helyszíneket. Most várjuk a terveket és a hozzájuk kapcsolódó árazott költségbecslést is, akkor már látni fogjuk, hogy pontosan mire elég ez az összeg, és indulhat a pályázati felhívás, illetve felhívások közzététele.

Rövidülnek a napok, a 150 nap letelt, hogyan áll a közvilágítás Lazareth-en?

A kivitelezés még folyamatban van, valóságos régészeti munkát kell végezniük, mert a közel 10 éve lefektetett kábeleket sokszor már nem találják, mert megváltozott az utak nyomvonala, a terepviszonyok a növények burjánzása és az építkezések miatt. Bemérő autókat hívtak segítségül végül, amelyek a feltárt szabad végekbe impulzust küldenek, és így végig tudják követni annak útját a földben. De csak a következő kötéspontig, és ott újra meg kell ismételni a műveletet. Nagyon aprólékos és időigényes munka, mely a költségeket is megnöveli. Sok helyen nem is látszik jelenleg, hogy oda kétsávos út van tervezve, mert az egysávos földút mellett már mondjuk bozót van. Olyan is előfordult, hogy a kapott tervrajzon lévő kábel a valóságban nincs is ott. Ráadásul a kábeltévé- és internetkábel-fektető kivitelező is utolérte őket, és sokszor egymást gátolják a munkában. Remélem, hogy addigra már lesz világítás, amikor rövidek lesznek a nappalok.

Másik, az iskolakezdéssel kapcsolatos téma, hogy a szülőknek továbbra is szükségük van az ideiglenes parkolóra a Fluart területén. Sikerült meghos – szabbítani a bérlését?

Igen, mert tényleg szükség van még rá a tornaterem építkezése miatt, mert annak építésének a véghatárideje december 17. a módosított szerződés szerint. Ez persze nem azt jelenti, hogy 18-án használni is lehet. Utána a használatbavételi engedélyre is szükségünk lesz még, de reményeim szerint a második félévben már lehet ott sportolni. Addig szükség van még az átmeneti szülői parkolóra.

Úgy hallottam, hogy elég határeset volt, hogy évnyitóra az udvart használható állapotba lehet-e hozni. De sikerült végül.

Lehetőségünk adódott az iskolát a tornaterem új szennyvízhálózatára rácsatlakoztatni, amivel azért éltünk, mert többször voltak dugulások az elmúlt években. Emiatt kellett megbontani az udvart és határidőre térkövezni, amire nagy szerencsével találtam jó helyi vállalkozót, még éppen időben. Így is hátravannak még munkálatok a tornaterem új gázbekötése miatt, de az évnyitó lebonyolítását az már nem zavarta.

Gondolom, hogy ezek azok a költségek, amelyekre egy költségvetés-alkotáskor nem lehet tervezni.

A költségvetés nincs kőbe vésve, a tervben a vágyaink is benne vannak, melyek közül párat mégse tudunk idén megvalósítani.

És mikor lesznek gyerekek a bölcsődében? Hogyan érint minket a most megnyert 440 milliós pályázat?

A pályázattal most még korszerűbb bölcsődére van lehetőségünk, mert saját erőből nem tudtuk volna az összes tervünket megvalósítani. Eleve azért készítettünk új tervet, mert a meglévő nem volt bővíthető a kiszolgáló egységek korlátozott kapacitása miatt; nem lehetett volna újabb csoportszobákkal bővíteni szükség esetén, hanem még egy bölcsődét kellett volna építeni. Ezért inkább vállaltuk, hogy terveink támogatása esetén visszafizetjük az arra kapott 200 milliót a mostani nyertes pályázatból. Ha nem kaptunk volna rá támogatást, akkor is megépülhetett volna az épület kompomisszumokkal. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy a folyamatosan növekvő falunknak megfelelő bölcsődéje lehessen, ezért olyan épületet terveztünk és valósítottunk meg, amely szükség esetén még két csoportszobával bővíthető. Az építkezés után következik még a belsőépítészet, az udvarrendezés, a használatbavételi engedély, és a pedagógusok felvétele. Az építkezés megfelelő ütemben halad. Hetente találkozunk, átbeszéljük ilyenkor a kérdéses pontokat. Nagyon jó a kapcsolat a kivitelezőkkel, mint ahogy az útfelújítókról is elmondhatom ezt.

Az idei nyár milyen volt villámárvizek szempontjából? Tudom, hogy készül átfogó vízrendezési terv a faluban, lesz róla egy cikk ugyanebben a számban. Részt veszel ebben a projektben?

Idén hál’Istennek nem volt olyan havária, mint tavaly a Tücsök utcánál. Ennek ellenére fontosnak tartjuk hosszútávon a település vízelvezetését újragondolni, ezért a tervezővel én is végigjártam a falut. Ilyenkor jön jól, hogy itt születtem, ismerem a falut, el tudom mondani a lezúduló víz útját, tapasztalataimat, és hogy hol volt korábban árok vagy áteresz.

Másik nyári örökzöld téma a parlagfű és a fűvágás. Hogyan sikerült vele boldogulnotok?

Az a célom, hogy az elburjánzott növényzetű zöldfelületek minél kevesebb nyírással gondozottak maradhassanak.. Idén kevés bejelentés érkezett önkormányzati területen parlagfűre, ha érkezett is, viszonylag hamar tudtunk intézkedni, vagy kiderült, hogy nem az önkormányzaté a terület. Azt tapasztalom, hogy a rendszeres kezelés által kiszorulnak az agresszívebb gyomok.

Kikerült két pad közterületre, a Kevélyhegyi út elejére és a levenduláshoz. Lesznek még máshol is?

Azért tettük ki ezeket, hogy a fiatalok a lakóterület szélén is találjanak maguknak találkozási lehetőséget, ami nekik is jobb és a lakóknak is. Persze ezek a padok a turistáknak is jó szolgálatot fognak tenni. Vannak még további padjaink is, amelyekből kettő a Szent Donát utcai éles kanyarhoz kerül, ahol önkéntesek végeznek faluszépítést. A többinek jó helyet próbálunk találni, mert a pár éve eltávolított, Rózsa utcai pad visszahelyezése kicsit balesetveszélyes ötletnek tűnik a megnövekedett forgalom miatt.

Diákmunkásokkal milyen volt a közös munka? Valós segítséget jelentettek?

Nagyon is! Még lelkesedést is tapasztaltam, külön kiemelném Süle Dánielt (a képen jobbról a harmadik), de mindegyikük sokkal járult hozzá falunk szépítéséhez. A patak árkának takarításában szépen haladtak Huszti Zoltán vezetésével, de volt, aki kertészkedett vagy a könyvtárban segített. Szokták mondani, hogy a mai fiatalok lusták, én nem így látom, ide biztos nem azok jelentkeztek.