Gondolatok a ciklus értékelés elé

A mostani, a hivatalos választási kampányidőszak előtti utolsó Hírmondó lapszámban olyan összefoglaló értékelést (és annak bővebben kifejtett, internetes elérhetőségét) talál a kedves Olvasó, ami hetek óta készülő kísérletünk arra, hogy elszámoljunk a 2019-es önkormányzati kampányban tett választási ígéretekkel, az önkormányzatiságra és a falu ügyeire vonatkozó akkori tudásunk és ismereteink alapján.

Örülnénk neki, ha az ezentúl következő faluvezetések által is átvett gyakorlat maradna, hogy adott ciklus végén az aktuális faluvezetők mérleget vonnának terveik és ígéreteik teljesüléséről. Nemcsak azért hasznos, mert a megválasztott képviselők elszámolnak választóiknak, hanem azért is, mert visszatekintésre, önvizsgálatra, új helyzetelemzésre készteti a jelenlegi képviselőket, az önkormányzati választáson jelölteket állítani szándékozókat, illetve az új jelölteket.

Érdemes elolvasni a teljes anyagot, itt találják: www.pilisborosjeno.hu/hirek/mi-mindent-hajtottunk-vegre-programunkbol

Még akkor is, ha nehéz műfaj, nem rövid és érezhetően kevesen vannak, akiket az egész érdekel így egyben, általában egy-egy részterület iránt tapasztaltam maximum mélyebb érdeklődést. Elsősorban azokra koncentráltunk, amiket sikerült elérni, amik eredmények, előrelépések. Megfogalmaztuk azt is, ahol egyértelműen hiányérzetünk volt és tudjuk, különböző okokból jelentős feladatok maradtak a következő ciklusra. Vagy azért, mert más, tervezett vagy nem tervezett, de fontosabbnak ítélt ügyek elvitték az időt és erőforrást az ügyről, így érdemben nem is tudtunk foglalkozni vele. Vagy pedig azért, mert nekifogtunk ugyan, de valamilyen okból elakadtunk: nem jól közelítettünk a témához, az érintett felekhez, a feladatot annak megoldására nem a legmegfelelőbb ember vette a kezébe (vagy neki jutott), vagy elhúzódó jogi folyamatok, esetenként magasabbrendű jogszabályok akadályozták ügyek ígért rendezését. Vagy anyagi okokból, pénzhiány miatt. Hányszor gondoltam arra, hogy egy adott döntési helyzet érezhetően válaszút, de biztosan előfordult már korábban is ilyen és elődeink vajon milyen információk, milyen szakértők tanácsára döntöttek az adott (vagy hasonló) kérdésben?

Megtriplázott zebraállomány, 880 m megépült és megújult járda, a falu első felépült tornaterme, 140 új közvilágítási egység, elkészült első hivatalos focipálya, megnyitott első önkormányzati bölcsőde, új korszerű könyvtár és színvonalas programokkal teli Faluház, közel 3 milliárdnyi elnyert pályázati támogatás – a számos siker és eredmény mellett jópár ügyben nem jutottunk ebben a ciklusban előrébb. Olvasgatom a Zsákfalvi Riporter korábbi számait, cikkeit, nézem az 5 évvel ezelőtt publikált 12 pontunkat és egyáltalán nem gondolom, hogy mindenben sikerült jelentősen nagyot előrelépni vagy akár annyit sem, amennyit szerettünk volna! Ebben az első, koronavírussal és egyéb válsághelyzetekkel nehezített tanuló ciklusban ennyire futotta erőnkből. Mégis, a sok kihívás, nehézség és embertpróbáló teher alatt a legfontosabb számomra mindvégig az volt, hogy jó szándékkal, közösen kiérlelt elvek mentén képviselőtársaimmal az egész ciklusban jó volt együtt dolgozni. Megbíztunk egymásban, rengetegszer elgondolkodtattuk, motiváltuk, erősítettük egymást, más esetekben az egyetértés hiánya többnyire építő jellegű vitákba torkolt és hasznos kritikákat eredményezett, amikből tudtunk és tudunk épülni. Kiegészítettük egymást, együtt sírtunk és együtt nevettünk!

Mára nyilvános: Antonovits Bence, Bubik Szabolcs, Dömötörfy Zsolt és jómagam egy új ciklusban, új képviselőjelöltekkel megerősödve vállaljuk, hogy folytatjuk azon elvek mentén a munkát, amit 2019-ben elkezdtünk és indulunk a 2024. június 9-ei önkormányzati választáson. Bozsódi Borbála, Buzás István és Komlós Tibor képviselőtársaim különböző okok miatt nem vállalnak tovább képviselői feladatot. Nagyon köszönöm a munkájukat, mert elképesztő sok (kívülről nézve valószínűleg irracionálisan rengeteg) energiát, időt, munkát fektettek a falu ügyeibe, boldogulásába, stratégiák és helyzetelemzések, illetve a kiutak felkutatásába, az előrelépések kivitelezésébe. Komlós Tiborra ez hatványozottan igaz, mert amellett, hogy távollétemben helyettesített, a Falugondnokságot irányította, naponta szembesültünk vele, hogy a faluban szükséges tartós és jó műszaki megoldások költségvetésünk szorító keretei mellett nem kivitelezhetőek, a számtalanszor egymásnak ellentmondó elvárásokkal. Tartós és költséghatékony műszaki és üzemeltetési megoldásokat találni nem volt egyszerű – vélhetően a következő ciklus egyik folyamatos, fő kihívása marad.

A képviselőtestület bizottságaiban, a településképvédelmi tanácsban (tervtanács), a faluvezetést támogató önkéntes szakemberek körében a ciklus során valójában pótolhatatlan szakmai munka zajlott: a hivatalban erre humán erőforrás nem lett volna, a szaktanácsadást és szakértői munkát megfizetni sem tudtuk volna. Hálás köszönet a közel 5 évnyi faluért végzett szakértői munkájukért!

Mindenesetre a korábbi választási ígéreteket visszaolvasva azt azért örömmel tapasztaltam, hogy kevés olyan ígéret, be nem teljesült vállalás van, amire azt mondanám, hogy mára már nem releváns és – ha lesz rá lehetőség, akkor – ne próbálnánk megvalósítani újra, tapasztaltabban, megfontoltabban, máshogy nekifogva.

Köszönöm, hogyha elolvassák és viszszajeleznek az 4,5 évet összefoglaló írással kapcsolatban a velemeny@pilisborosjeno.hu emailcímen!

Szép tavaszt, jó egészséget, empátiát és szolidaritást, szorgos kertészkedést és jó tavaszi túrákat kívánok Önöknek!

Tömöri Balázs
polgármester