Falubeliekkel és a meghívott környékbeli hagyományőrző csoportok vendégszereplésével ünnepeltek június 11-én a Tájház udvarán

A Tömöri Balázs polgármester által megnyitott rendezvényen a Himnusz eléneklése és Wilhelm Péter atya áldása után Perlinger Györgyi, a Deutschklub elnöke köszöntötte a közönséget. Ezután a színpadon váltották egymást a sváb hagyományőrző kórusok és néptánccsoportok, hol vidám, hol szomorú dalokat énekelve. Szerencse, hogy újra hallhatók a régi idők dalai, hiszen jól ismerjük a kitelepítés történetét, mellyel hosszú időre megszakadt egy 300 évig egységes kultúra. Mára azonban izgalmas sokszínűséggé alakult, melynek fontos része a Singkreis (Dalkör), mely híd a múlt és a jelen között. Régen vasárnap a mise után a férfiak ültek össze énekelni, később a nők is csatlakoztak és a régi szép dalokat együtt elevenítették fel és kezdték gyűjteni őket. A kitelepítés után sok évnek kellett eltelnie, amíg feléledt a vágy, és adódott a lehetőség arra, hogy legyen egy kórus, amely újra összegyűjti és elénekli a régi szép sváb dalokat. „Ezt a Gröschl házaspárnak köszönhetjük, hiszen Mici néni és Gyuri bácsi indították útjára a Weindorfer Singkreist 1982-ben. Nekik és a régi tagoknak, akik már az égi hazából figyelnek minket, tartozunk köszönettel, hogy ma itt lehetünk és ünnepelhetünk” – meséli Györgyi. Mici néni után Mayer Róbert elnök vezette a klubot, majd 2016-ban Perlinger Györgyi vette át az irányítását és teszi ezt anyai szeretettel, lelkesedéssel és lendülettel. És természetesen sváb precizitással. Helyettese Breierné Virág Erzsébet, aki a kórus karnagya is egyben, Stéhli Balázs és Karádi László pedig a harmonikakíséretet biztosították.

„Mit tanultunk, mit hagynak ránk az alapítók, a szüleink generációja? – teszi fel a kérdést beszélgetésünkben az elnökaszszony. – Pontosan azt, ami a klub megalakításával kitűzött céljuk volt, identitásuk megtartását, szokásaik, kultúrájuk megőrzését, anyanyelvük használatát és ápolását. És természetesen falujuk, szűkebb-tágabb pátriájuk szeretetét. Nekünk, a második generációnak, ugyanezek az értékek fontosak, igazítva a mai korhoz, hogy újabb hagyományokat is teremtsünk, mint például az adventi éneklést.” Tavaly volt az első koncertjük a templomban, egy agapével egybekötve, így meg is épült a híd a múlt – a mise utáni dalkör – és a jelen – a mostani templomi éneklés között az örömteli adventi időszakban.

Igazán csodás dolog, ha 40 évig kitart egy bármilyen, emberek alkotta közösség! A negyven év során a Singkreis bejárta Európa számos országát, többször látogattak el Németországba, Baden-Württembergbe, Pilisborosjenő testvérvárosába, Steinheim am Albuchba, illetve a híres Altöttingbe, a búcsújáró helyre, de Ausztriába és Dél-Tirolba is eljutott a kórus. Itthon Pécs, Hajóson a kastély és Pilisvörösvár visszatérő helyszíneik. Közben nagy sikereket is elértek, hiszen 2016-ban a Landesrat Magyarországi Német Ének-zene és Tánckarok Országos Tanácsa minősítő hangversenyén ezüst fokozatot értek el, 2018-ban pedig az EMNÖSZ (Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége) a 19. német nemzetiségi kulturális gálán Szigetszentmiklóson a „Für das Ungarndeutschtum der Region Nord” (Északi régió magyar németségéért) kitüntetésben részesítette. A negyvenéves jubileum alkalmából két CD-t jelentettek meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.

A lelkesedés, a közösség ereje kitartott a hosszú évek során, de sajnos több tagjuk már az égi kórusban dalol. Azonban szinte a kezdetektől áll a színpadon Szegedi Magdi néni és Galambos Feri bácsi, akiket és más alapító és régi tagokat a rendezvényen is köszöntöttek. Minden kedden este tartanak próbát, „a klubtagok nagyon élvezik az együtt éneklés örömét, jó a közösség, a próbáink jó hangulatban telnek. A régi dalok mellett újakat is tanulunk, vallási és világi ünnepekhez, eseményekhez illő dalok vannak a repertoárunkban. Ilyen témák a kitelepítés, a farsang, a húsvét, a templom-falubúcsú, szüret, advent, karácsony. Mindig szívesen lépünk fel helyi rendezvényeken is. Nagyon nagy élmény volt, amikor pár évvel ezelőtt a klubtagok színre vitték a Christkindlpiel/Angyaljárás szép helyi szokását németül, mely többször is bemutatásra került. Tevékenységeinkben nagyon sokan támogattak minket, a mostani csodálatos ünnepségünket Tömöri Balázs polgármester és Pilisborosjenő Község Önkormányzata, a Német Nemzetiségi Önkormányzat és az EMNÖSZ pályázaton elnyert összeg segítette.”

Reméljük, hogy sok szép közös énekléssel ajándékozza meg önmagát és a közösségét a kórus, melybe szeretettel hívják és várják az új tagokat, mindenkit, aki szereti a német kultúrát és szeret énekelni.

Máté Krisztina