Civilek Napja Magyarországon

Az 1994-ben alakult Civil Parlament 1997-ben február 1-jét jelölte meg A CIVILEK NAPJÁnak. Az eseményről elsőként 1998-ban emlékeztek meg. A civilek napja arra hívja fel a figyelmet, hogy ha nem működnek kellő számban civil szervezetek, akkor az önkormányzatokra sokkal több feladat és felelősség hárul. Csak a civilek, a civil szervezetek felelősségvállalása, társadalmi munkája, jelenléte teheti jobbá az élet számos területét.

Így van ez falunkban is, ezért hálásan köszönjük sokoldalú és áldozatos munkájukat! Pár példa a tavalyi évből a teljesség igénye nélkül: önkéntes tűzoltók, polgárőrök, Nyugdíjas Klub, közterületek rendbe tétel, fasor gondozás, Hírmondó terjesztés, Kevély Körzés, Vegyél Jenőit és helyi bolt, Betlehem építés és karácsonyfa diszítés, adventi meseolvasás, Ökokör, cserecsoport, könyvklub, barlangkutatás, adventi ablakkalendárium, társasjáték klub, focipálya építés, Szajkó utcai bejáró, elektromos tervezési és felmérési feladatok, közbeszerzési és ajánlattélei segítségnyújtás, pályázatírás és tanácsadás, szórólap kihelyezés, koronavírus aktivisták, adománygyűjtés.

Szerzetesek Világnapja

1997 óta minden év február másodikán az egyház azt a mintegy egymillió férfit és nőt ünnepli, akik a világon katolikus szerzetesként élik az életüket. II. János Pál pápa nyilvánította ezt a napot a SZERZETESEK VILÁGNAPJÁvá.

A településünkön is jelenlévő apácák a Keresztes Nővérek. A kongregációt P. Theodosius Florentini kapucinus testvér és Maria Theresia Scherer alapította a 19. század második felében. A rend anyaháza Svájcban, a Vierwaldstätti tó melletti Ingenbohlban található. A társulat a végleges jóváhagyást XIII. Leó pápától 1894-ben kapta meg. A Keresztes Nővérek életrendje Assisi Szent Ferenc Szabályozott Harmadrendjének Regulájára épül. A rend eszménye az Evangélium szelleme. Célkitűzése az emberi ínség enyhítése, az irgalmasság testi és lelki cselekedeteinek gyakorlása. Tevékenységi körének középpontjában az ember áll. Kongregációnk közel 3000 nővére 4 kontinensen, 14 tartományban és 3 vikariátusban él világszerte, Pilisborosjenőn 1992 óta vannak jelen sokunk örömére. A járvány és templom felújjítás kapcsán többen is kapcsolatba kerülhettünk velük, mert nagyban segítették Wilheim Péter plébánost abban, hogy kapcsolatban maradhasson a hívekkel. A faluban körbemenő húsvéti újszerű körmenettel, a telefonos lelkisegély szolgálattal és az online mise közvetítések Facebookon megjelenésével az egész falu elé kiléptek. Köszönet érte!

Hogy miért hívják őket pont Keresztes Nővéreknek azt megtudhatják a honlapjukról: https://www.keresztesnoverek.hu/hirek/miert-hivnak-minket-keresztes-novereknek

Vizes Élőhelyek Világnapja

1971. február 2-án az indiai Ramsar városában fogadták el az ún. Ramsari Egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért. Az egyezmény az évezred végére már a vizes területek általános védelmére irányuló világkonvencióvá bővült. Magyarország 1979-ben aláírta a dokumentumot, s 2000-ig 19 területet (köztük a Fertő-tavat, a Balatont, a kiskunsági szikes tavakat, a Hortobágy egyes részeit) jelölt meg a nemzetközi jelentőségű, ún. ramsari területek közé. Az egyezményt aláíró országok száma mára száz fölé emelkedett, s a hatálya alá tartozó vizes terület pedig közel 80 millió négyzetkilométer. Az egyezmény elfogadásának évfordulóján tartjuk A VIZES ÉLŐHELYEK NAPJÁt.

Falunkban két patakunk juthat elsőként eszünkbe a vizes élőhelyek kapcsán. Mindkét patak vizének minőségét, az élőhely értékét szeretnénk növelni a közeljövőben. A Borosjenői-patak mentén – az ökológiai értékeket figyelembe véve – a felső szakasz idős mezei juhar példányai, az alsó szakasz füzei és kőrisei miatt a legjobb természetességű élőhelyek. Dukay Igor természetvédelmi szakértő javaslata alapján az akácosok és bálványfa-foltok honos fafajokra való fokozatos cseréje és a vízmegtartás irányába ható fejlesztési javaslatok lehetnek a legfontosabb célok.  2021 évben a Határréti-patak ökológiai állapotfelmérését is elvégezzük, hogy annak alapján akcióterv készüljön a természeti értékek védelmére, állapot javításra.