Tömöri Balázs polgármester, Antonovits Bence és Dömötörfy Zsolt képviselők a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) munkatársaival 2021. március 3-án online megbeszélést tartottak több aktuális témában. 

Egyrészt érdeklődtünk a háromoldalú – Pilisi Parkerdővel együtt – megkötendő szerződésről, melyben írásba fektetnénk falunkat érintő kérdések kapcsán tervezett együttműködéseket. A koronavírus miatt tavaly óta húzódó formális megállapodás idén nagy eséllyel aláírásra kerülhet, de vannak olyan sürgős, megtárgyalandó ügyek, amelyek ezt nem tudják megvárni. Ezért a március 8-ai héten a DINPI munkatársaival közös terepszemlét tartunk Pilisborosjenőn és környékén, hogy a nemzeti parki szakemberek tanácsaikkal segítsenek nekünk megoldást találni a megnövekedett turizmus kapcsán felmerült kihívásokra olyan eszközökkel, melyet az önkormányzat akár saját erőforrásból és eszközökkel telepíthet közigazgatási területén, a faluban és környékén.

A DINPI munkatársai egyébként 2021. március 2-án is voltak a Várvölgyben, mert többen – lakosok és Antonovits Bence képviselő is – írásos bejelentést tettek náluk az ott a terület tulajdonosa által végzett cserjeirtás miatt. Mint megtudtuk, a Nemzeti Park munkatársai közül többen Solti András tulajdonos hozzáállását példaértékűnek tapasztalták, mert az évek óta birtokában lévő terület természeti értékei iránt elmondásuk szerint rendszeresen érdeklődik, sorsukkal törődik. 2014-ben azzal kereste meg őket, hogy vegyék “leltárba” a területén található védett növényeket és készüljön róluk lista és térképes felmérés. Solti Andrásnak évek óta van engedélye kaszálásra, cserjeirtásra és legeltetésre, mely az év végén jár le. Az önkormányzat képviselői azt a tájékoztatást kapták a cserjeirtással kapcsolatban, hogy hasonló esetben a jövőben még részletesebb útmutatást fognak adni a gyérebben, illetve a sűrűbben becserjésedett területekkel való eltérő bánásmódra. A még meglévő gyepes részeken valóban elpusztulhattak ugyan például kökörcsinek, de nagyobb időtávlatban elmondható, hogy egy elhanyagolt, és erősen cserjés területen – mint amilyen ez is volt – összességében sokkal több védett növény tűnik el, mint az esetleg nem 100 százalékosan tökéletesre sikeredett bozótirtásnál. A DINPI a területein egyébként maga is rendszeresen él ezzel a természetvédelmi eszközzel. A későbbi lovas legeltetésről pedig elmondták, hogy a nemzeti parki előírás alapján a terület teljes méretéhez képest kevés állat lesz jelen, de folyamatosan fogják monitorozni az állattartás növényvilágra gyakorolt hatását és esetleg módosítani az engedélyezett állat létszámot a túllegeltetés elkerülésére.