Remélem, mindenkinek volt alkalma év végén, az ünnepek alatt pihenni, regenerálódni! 

Még nem érkeztek meg a pontos statisztikák és adatok, de a 2022. december 7-i adatok alapján úgy tűnik, hogy 4350 fő állandó lakossal fordult falunk a 2023-as évre. Ez több gyermeket és pácienst jelent intézményeinkben, nagyobb autóforgalmat és több parkoló autót. Egyértelműen több egymásra figyelést, empátiát, a faluvezetéstől pedig több átgondolást és szervezést igényel.  

Nemcsak – a belterületbe vonás-stop ellenére – még mindig folyamatosan növekvő lakosságszám jelentett kihívást az éves munkaterv összeállításánál, de a változó gazdasági helyzetben értéküket vesztő bérek, az emelkedő rezsiköltségek, az idénre tervezett fejlesztések megvalósítása is. Ezek figyelembevételével készítjük negyedik költségvetésünket: fókuszban a négy nyertes pályázatunk megvalósítása, a hivatali kollégák megtartása, a helyi egészségügyi, szociális és kulturális infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése, a közösség építése. Minden évben más okból kihívás a költségvetés elkészítése és különbözik a korábbi évek helyzetétől. Most éppen az infláció hatásai, a rezsi növekedése és új intézményünk, az önkormányzati bölcsőde olyan tényezők, amelyekkel a korábbi években nem kellett ilyen mértékben számolnunk a költségvetés készítésekor.  

Egyértelmű, mégis leírom, mert nem mindig jut eszünkbe: nem kizárólag négyzet-, köb- és folyóméterben mérhetőek a fejlesztések! 

Szinte már természetes és olyan, mintha mindig így lett volna: az Egészségházban szorgosan, a helyiek örömére dolgozó, államilag támogatott fogorvos, az új háziorvosi körzet, a helyben elérhető magánorvosi rendelések, vagy éppen az idén 3 éves focipálya, a testnevelés órák új temploma, a Janza Richárd Sándor tornaterem, vagy a megemelt szociális tüzifakeret, az új szociális rendeletben létrejövő támogatások, a Faluház minőségi kikapcsolódást nyújtó programjai. Lehet, hogy ezek között van olyan is, amely több örömöt, pozitívumot jelent, mint amennyi bosszúságot okoz egy-egy úthiba, nehezen járható út. Úgy érzem, hogy a falu nyújtotta előnyök és változatlan mértékű helyi adók mellett is az elmúlt pár évben sikerült több, jólétünket szolgáló intézményt és szolgáltatást fejleszteni, elsősorban kulturális, szociális és egészségügyi területen.  

Van azonban a terveink között olyan, aminek a prioritása nem kérdés. Ilyen például a vállalhatatlan szintű közlekedésbiztonság javítása. Mikor e sorokat olvassák, már megkötöttük a szerződést a közbeszerzésen győztes kivitelező céggel, a KM Építő Kft-vel, az ófaluban és a külső településrészen évtizedek óta várt közlekedésbiztonsági fejlesztések elvégzésére. Erre az európai uniós források felhasználására kiírt, nyertes Versenyképes Közép-Magyarország pályázatunk 300 millió forintos kerete ad lehetőséget. Előre szólok, elsősorban azoknak, akik több évtizede várják, hogy élhetőbb legyen környezetük: (sajnos) ez az egy fejlesztés nem fogja megoldani a zsúfolt 10-es út összes problémáját, de nagy előrelépés és öröm lesz, ha a buszmegállóknál biztonságos, szabályos gyalogátkelőn lehet átkelni a Bécsi úton. Helyi lakosoknak, kéktúrázóknak egyaránt. És folytatjuk a közlekedésbiztonsági fejlesztéseket minden településrészen a ciklus elején, 2019-ben a lakossági észrevételek alapján készített problématérkép mentén.    

Kívánok mindenkinek jó egészséget, sok empátiát, türelmet és örömöt, illetve megfizethető élelmet és energiát!