A fő fókusz a helyieken van

Lapzárta után megalakult a helyi humanitárius stáb, folyamatosan bővülni fog új tagokkal, a személyes találkozón még sokan nem tudtak részt venni. A megbeszélésen számba vették a résztvevők a faluban jelenlévő akciókat, elmondták terveiket, próbálták összehangolni a célokat és kitalálni a kapcsolattartás és együttműködés lehetséges és leghatékonyabb módjait. 

ukrajna

Mindannyiunkat érint a szomszédunkban zajló háború. Ebben a cikkben összegyűjtjük a segítségnyújtás helyben és országosan elérhető formáit. Ebben a kisokosban – ami egyben beszámoló is a stáb üléséről – a humanitárius stáb tagjai összegyűjtötték a segítés lehetséges módjait, tartsák kezük ügyében. Létrejött egy Google csoport/levelezőlista is a témában – szabadon lehet csatlakozni – ahol a folyamatosan változó aktualitásokról tájékozódhat: pbj_menedekkerok_segitese@googlegroups.com. Segítség Google csoporthoz csatlakozáshoz: https://support.google.com/groups/answer/1067205?hl=hu#request

A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és a helyi Máltai csoport képviselői elmondták, hogy összehangoltan gyűjtik az adományokat, melyekből a helyben befogadott menekült családok igényeit próbálják kielégíteni és a ráti Szent Mihály Gyermekotthont támogatni, a felesleget pedig a központi Máltai Szeretetszolgálat szállítja el tőlük. Sperka Tamás helyi lakos már évek óta támogatja a kárpátaljai otthont jótékonysági futásaival és egyéb módon is. Ebben a ráti otthonban árva gyerekek vannak békeidőben, most viszont befogadtak sok kelet- ukrajnai menekültet is. Amint tudomást szerzünk arról, hogy valamire szükségük lenne, azonnal jelezzük. Aki pedig közvetlenül szeretne nekik utalni, támogatását a Majnek Antal püspök által alapított Kárpátalja Hitéletéért Alapítványhoz lehet küldeni, a közlemény rovatba írva: Szent Mihály Gyermekotthon, Rát. Számlaszám: IBAN: HU45 1199 1102 0216 4379 0000 0000, SWIFT kód: GIBAHUHB, Bank: Erste Bank Hungary Zrt. A Családsegítő munkatársai próbálják megtalálni azt az arányt, hogy ne kerüljenek hátrányba más helyi nehézsorsúak sem, és legyen egy egészséges biztonsági tartalék is helyben, mert egyre több menekülőre lehet számítani a jelenlegi hírek alapján. Elérhetőségeik:

A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat jelenleg a Fő utca 30-ban található meg. Klinger Magdolna szolgálatvezető Tel.: 06 30/ 493 4836, Rafai Józsefné családsegítő Tel.: 06 30/ 493 4884, E-mail cím: csaladsegito@pilisborosjeno.hu, Ügyfélfogadási idő: hétfő-szerda-péntek: 8.00 – 14.00, kedd-csütörtök: 12:00-18:00. Amit náluk lehet leadni: tisztálkodó- és tisztítószerek (tusfürdő, fogkrém, fogkefe, tisztasági betét, szappan, mosószer, öblítő, lakásban használatos tisztító szerek…), babaápolási termékek (pelenka, popsitörlő, popsikrém, babafürdető…), élelmiszer (főzéshez való és azonnal fogyasztható is, alapélelmiszerek, konzervek, kekszek, édességek, bébiétel, felvágott, sajt, zöldségek, kis mennyiségben tudunk hűteni is).

Máltai csoport adományboltja: Iskola utca 2., nyitvatartás: szerda 18:30-20:00, szombat 8-10, ezekben az időpontokban a falu lakossága részére. Kimondottan a menekültek részére nyitva vagyunk szerdánként 16-18.30-ig, szombatonként 10-12-ig, sürgős esetben soron kívül is. Keressék Heves Ilonát 06 30 415 2897. A menekülteknek a következő adományokat várjuk: készpénzt (bevételi pénztárbizonylat ellenében) a határon érkezők buszoztatására, gyógyszereire, egyéb szükségleteikre, nem téli ruhaneműt, élelmiszert, tisztasági szereket. 

A Család és Gyermekvédelmi Szolgálattól elhangzott, hogy a pénzadományok gyűjtésében a 2097 Csoport Egyesület segít a bevett módon: számlaszámukra – MagNetbank 16200223-10154337 – továbbra is várják az adományokat. A megjegyzés rovatba írják be: „segítség a menekülteknek”. Készpénzt is le lehet adni személyesen az irodájukban átvételi elismervény ellenében a fent leírt nyitvatartási időben.

A Család és Gyermekjóléti Szolgálatnál jelezzék azt is, ha lelkileg megviseli Önöket a háború és/vagy az önkénteskedés, és nem tudnak magánrendendelést pszichológusnál kifizetni, mert elérhető helyben ingyenes pszichológusi segítség is. Jelezze igényét az alábbi telefonszámon: Petromán Anikó 06-30-85-85-960. 

Egy ukrán család kap pianínót – fotó: Sólyom Niki

A humanitárius stáb ülésén résztvevők beszámoltak arról is, hogy helyben és helyiek által a városban is nagyon sok egyéni akció jött létre a menekültek megsegítésére. Vannak olyan lakostársak, akik éjszakánként a pályaudvarokról rászorulókat fuvaroznak felajánlott szálláshelyekre, mások szállásaikat ajánlották fel és esetleg már a többedik családot fogadták be ideiglenesen, vannak akik a Nyugatit is útjukba ejtik napközben, és beadnak pár szendvicset, vagy éppen nagyobb helyi gyűjtés eredményét szállítják oda vagy a határra, és a határról fuvart is vállalnak vissza. Van olyan, aki a ráti gyermekotthont támogatja évek óta, és aki mögé most beállni próbál a falu. Vannak olyanok, akik elfoglaltságokat szerveznek a menekülteknek, meseterápiától jótékonysági koncertig, mert nagyon fontos, hogy ki tudjanak mozdulni a négy fal közül és értelmes elfoglaltságot találjanak, akár olyat, amivel visszaadhatnak valamennyit a kapott szívességből. (A nemrég alakult Ifi Klubba például mindenkit szeretettel várnak, de a több éves menekülttábori tapasztalattal bíró stábtag, Balázs Nelly elmondta, hogy kézen kell őket fogni és odavezetni, mert lelkileg bezárultak a negatív élményeikbe, ami teljesen érthető. De ellvihetjük őket kirándulni is vagy kézműveskedjünk együtt, állítsunk össze kis segélycsomagokat a pályaudvarokra, veteményezzünk…). És van, aki ezek összefogására Facebook csoportot hozott létre. Ha csatlakozni szeretne a helyi kezdeményezésekhez, ezt üsse be a Facebook keresőjébe: Pilisborosjenői összefogás a menekültekért. Ha már tagok vagyunk, hívjuk meg a helyi ismerőseinket is oda.

Wilheim Péter atya és Légrádi Gabriella nővér felajánlásaikat osztották meg a humanitárius stábbal. A nővérek tíz fő átmeneti jellegű (maximum 14 nap) befogadását tudják vállalni a templom mögötti rendházban március 16- tól június 30-ig. Az élelmezésüket azonban nem tudják megoldani. Ebben majd a falu segítségét fogják kérni az önkormányzattal egyeztetve. Ennek legcélszerűbb módját ma még ki kell találni, ebben a Facebook csoportban fognak hírt adni. Továbbá szükségük lesz szociális munkás, pszichológus, adott esetben tolmács segítségre is. Péter atya és Gabi nővér képzett lelkigondozók is egyben, így ezáltal is tudnak segíteni, akár falubelieknek, akár az ideérkező rászorulóknak. Ehhez a szervezés miatt célszerű időpontot egyeztetni, amit lehet a szentmisék után vagy telefonon (Gabi nővér +36 20 770 4002, Péter atya +36 20 775 2793). Péter atya felajánlotta, hogy a plébánia kertjében is lehet szabadon gyermekprogramot vagy akár kertszépítési szabadidős projektet kivitelezni. A templomban a nagyböjti időszakban gyűjtést is tartanak, az adományokat a misék előtt vagy után várják a sekrestyében. A templom falán a hirdetőtáblán részletesen is olvasható a gyűjtésekkel kapcsolatos információ. (Miserend: h,k,cs,p,szo 18:00, vasárnap 9:00 és 10:30, Nagyböjt péntekein a szentmise előtt 17:30-kor keresztút imádkozása a templomban.)

Az önkormányzat részéről elhangzott a megbeszélésen, hogy épületeinkben (hivatal nagyterme, esetleg Faluház) szintén mérlegeljük a menekültek elhelyezését egy későbbi időpontban, akkor amikor már nincs esély számukra ennél méltóbb elhelyezésre. De egy ilyen tömegszállásra reméljük, hogy soha nem lesz szükség, előbb fejeződik be a háború. A magánszállásokon és a kolostorban sokkal jobb dolguk lesz, ezért mindenben szeretnénk segíteni a befogadókat. 

Ugyanis hallomásból értesülünk róla, hogy szép számban fogadnak be helyi családok menekülőket, mélyen érint minket nagylelkűségük! Szeretnénk kérni, hogy írják meg nekünk a hivatal@pilisborosjeno.hu-ra, ha befogadtak háború elől menekülteket (hányan és milyen címen szálltak meg), és azt is, ha azok tovább- vagy visszautaztak, mert a Kormányhivatal kér tőlünk információt erről, illetve a szabadidős programok és az adományok szervezése miatt is fontos.

Szeretnénk kapcsolódni ahhoz az országos mozgalomhoz, mely segít szállást találni a menekülteknek. Kérjük, hogy írjanak azok a lakosok a kommunikacio@pilisborosjeno.hu-ra, akiknek vannak menekült hozzátartozóik, barátaik, akiket szeretnének, de saját házukban már nem tudnak elhelyezni. Ha lesznek jelentkezők, akik helyhiánnyal küzdenek, akkor kérni fogjuk azt is hamarosan, hogy jelentkezzenek azok a lakosok is ezen a mail címen, akiknek van átmenetileg szabad lakrészük, szobájuk. Próbáljuk helyben megoldani a lakosaink egy részét közvetlenül is érintő krízist. A ráti gyermekotthon kvázi örökbefogadásával akkor is jelentkezni fogunk ezzel a kéréssel, ha ők szeretnének átköltözni ideiglenesen.

Felmerült a humanitárius stáb ülésén az az ötlet is, hogy az országos linkeket is el kéne juttatni a lakosokhoz, mert nem mindenki van fent a Facebookon, vagy ha igen, nem biztos, hogy tudja, hogy melyik oldalakat, csoportokat, honlapokat érdemes figyelni.

  • Szállásfelajánlás adatbázisok:
    • Migration Aid: https://bit.ly/34gp01i
    • Hagyományos karitatív szervezetek (Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Református Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet.): https://bit.ly/3CzAA4g
  • Folyamatosan szükség van személyszállításra a pályaudvarról a szállásokra, vagy tolmácsolásra, tájékoztatásra, adomány szelektálásra, érkezők élelmiszerrel való ellátására … – aki ezekben szeretne segíteni, ezen linkek valamelyikén tud jelentkezni: 
    • Migration Aid: fuvarfelajánlás: https://bit.ly/3K91BOk, egyéb önkéntes feladatok: info@migrationaid.org
    • Hagyományos karitatív szervezetek (Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Református Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet.): https://bit.ly/3CKzWB6
  • A Keleti pályaudvaron segítők Facebook csoportja napi tudnivalókhoz: https://bit.ly/3KHKtjh

A Nyugati pályaudvaron segítők Facebook csoportja napi tudnivalókhoz: https://bit.ly/3tR4lJZ

A humanitárius segítségnyújtás megkezdésekor mindenki egyénileg mérlegeljen, hogy milyen keretek között és milyen mértékben tud, akar ebben szerepet vállalni. Nagyon fontos, hogy mindenki annyit és úgy segítsen, amennyit elbír anyagilag és fizikailag, mert elképzelhető, hogy ez hosszútávfutás lesz.