ÜZEMBE ÁLLTAK A TÉRFIGYELŐ KAMERÁK
Üzembe állt a Malomdűlőt és a Téglagyári utat figyelő kamerarendszer. A rendszámfelismerő kamerákkal ellátott megfigyelő pontoktól elsősorban az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem hatékonyságának növekedését és a behajtási korlátozás könynyebb betartatását várjuk. Kérjük, hogy illegális hulladék észlelése esetén használják a pilisborosjeno.hu honlapon található bejelentő felületet, ezzel is segítve a hatékony fellépést!

MADÁRBARÁT PÁLYÁZATOT NYERT PILISBOROSJENŐ
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Pilisborosjenőt választotta a Madárbarát település mintaprojekt egyik helyszínéül. A nyertes pályázat keretében falunk 1 millió forint értékben kap madárvédelmi és természetvédelmi eszközöket. Ezen felül egy Madárbarát mintakert tanösvényt és két éves szaktanácsadást biztosít az MME. A projekt keretében a Borosjenői-patak nyomvonalán, a Kövesbérci úton és a Téglagyári úton, valamint a Határ-réti patak mentén található fákra kerülnek ki új odúk.

VÍZMINŐSÉG VIZSGÁLAT A PILISBOROSJENŐI PATAKOKON
Az általános iskola nem reprezentatív mintavételének hatására az Önkormányzat elvégeztette a Pilisborosjenőn folyó két patak, a Borosjenői-patak (Cigány-árok) és a Határ-réti patak vízminőségének akkreditált laboratóriumi vizsgálatát. Előbbiből három, az utóbbiból két ponton történt mintavétel. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a Borosjenői-patak a lakott területen tovább nem szennyeződik, azaz – legalábbis a mintavétel időpontjában – lakossági szennyvíz bevezetés nem tapasztalható. Sajnos ugyanez nem mondható el a Határ-réti patakról, aminek a vize erősen szennyezett. Szintén kimutatható a szennyvíztelep bebocsátási pontja alatti vízminőség romlás. Az eredményekkel megkerestük az illetékes hatóságokat, valamint a DMRV Zrt illetékeseit annak érdekében, hogy közösen tegyünk lépéseket élővizeink minőségének javítása céljából.

KONCEPCIÓTERV KÉSZÜLT A LOVARDA UTCAI ÁROK ÁTALAKÍTÁSÁRÓL
Az idei nyár ismét megmutatta, mennyire felértékelődik minden, a csapadékvíz helybentartására irányuló erőfeszítés. A kisléptékű, természetes vízmegtartó megoldások népszerűsítését célozza az Európai Unió LIFE programjának támogatásával, valamint a Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló LIFE Logos 4 Waters program, melyre falunk is támogatási kérelmet nyújtott be. A játszótérrel szemben elhelyezkedő árokra a Gardenfutura szakemberei készítették el azt az innovatív koncepció tervet, mely az amerikai típusú, talajjavításra alapozó extenzív esőkert technológia és a hagyományos, szivárogtató rönkgáttal támogatott medertározás ötvözésére épül. Ez a kombináció kedvező, önszabályozó vizes élőhely kialakítását teszi lehetővé, és alkalmazásával úgy tudjuk a csapadékvizet hosszabban megtartani, hogy nem alakul ki szúnyogkeltető a nyári időszakban sem.

KÖZJÓLÉTI ELEMEK FELMÉRÉSE A PILISBOROSJENŐI ERDŐKBEN
Az ELTE két földrajz szakos hallgatója nyári szakmai gyakorlata keretében elvégezte a Pilisborosjenő környéki természeti területeken található közjóléti elemek felmérését. A hallgatók GPS-szel járták le a túraútvonalakat és rögzítették a turizmus, sport és szabadidő eltöltés szempontjából érdekes valamennyi elemet. Az adatokat térinformatikai szoftver segítségével viszik térképre, mely a kiindulópontja lesz annak a munkának, melynek keretében a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen megtervezzük a falu természeti környezetének közjóléti funkció bővítését.

Antonovits Bence tanácsnok