Köszönjük a támogatást a Pest Megyei Közgyűlésnek, Vitályos Eszter államtitkárnak (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=305833204886947&id=100063808086800&sfnsn=mo) és Tóth Attila polgármesternek (Pilisszentlászló). Köszönet továbbá azoknak az önkénteseknek az áldozatos munkáját, akik a pályázat előkészítésében segítséget nyújtottak nekünk!

A projekt előzményeiről a 2020. márciusi Zsákfalvi Riporterben olvashattunk (II. évfolyam 2. szám). Innen letölthető: https://2097.hu/zsakfalvi/

„Pilisszentlászló polgármestere járt ki egy pályázati lehetőséget az utóbbi évek turisztikai támogatásiból kimaradt két pilisi település Pilisszentlászló és Pilisborosjenő részére és ezzel megkereste az előző önkormányzatot, aki támogatta részvételünket.

A középkorban a Pilisben megtelepedett egyetlen magyar szerzetesrendre utaló „Pálos ösvényen” névre keresztelt pályázatba akkor csak vázlatosan megfogalmazott elképzelés került a támogatásból tervezett pilisborosjenői fejlesztésre. A szöveg a levendulással szembeni nagy gesztenyefa környékén egy fedett pihenőhelyet, vizes blokkot, és bringaszervizpontot tartalmaz „Gesztenyés pihenőhely” néven. … a fiókból előkerült pályázatot néhány hét alatt kellett részletesebb tartalommal megtölteni.

Az alapgondolat az volt, hogy olyan helyet kéne létrehozni, ami egyaránt szolgálja az ide látogatókat és a faluközösséget. Így alakult ki egy olyan tér koncepciója, ami alkalmas túrázóknak pihenőhelyként, családoknak kirándulásra való felkészülés helyszínéül, kiránduló csoportok gyülekezési pontjaként vagy a rossz időjárás elől való menedékéül.

E mellett teret adhat egyéb összejöveteleknek, pl. iskolai természetóra, öko klub öszszejövetel, majális, tánctér, egyéb közösségi események, rendezvénynek. …

A pihenőhely központi eleme egy félig földbe süllyesztett, kör alakú építmény a levendulással szembeni, önkormányzati tulajdonú réten. Az épület teteje gyepesített oly módon, hogy összeköttetésben van a fölötte lévő füves területtel – ezzel is hangsúlyozva az épített és természeti környezet közötti átmenetet. Az épület emellett egy „Pilis kapuja” kiállító térként is működhetne a falakra kihelyezett tablók és képek által. A terv szerint az épülethez egy kőfalra felfűzve csatlakoznak kiegészítő objektumok: vizes blokk, tűzrakó helyek, bringaszervizpont, ideiglenes büfé csatlakozó hely.”

 

(Részletek a projektet összefogó Aczél Ferenc cikkéből)