A 1848–1849-es forradalom és szabadságharcra való megemlékezéssel indult a délután a Polgármesteri Hivatalban a Himnusz eléneklésével. Tömöri Balázs beszéde után a résztvevők meghallgatták Endrődi-Mike Attila előadásában Petőfi Sándortól a Föltámadott a tenger című verset és megnézték a  Pilisborosjenői Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola előadása negyedik osztályos tanulóinak János vitéz előadását. Ezt követően koszorúzásra került sor a Kossuth táblánál: Szabó István a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, Kolcsár Béla a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója, Tömöri Balázs polgármester után az alábbi szervezetek/intézmények képviselői hajtottak fejet: Német Nemzetiségi Önkormányzat, Pilisborosjenő Mesevölgy Óvoda, Reichel Művelődési Ház és Könyvtár, Pilisborosjenői Család és Gyermekjóléti Szolgálat, Pilisborosjenő Német Általános Iskola és ALapfokú Művészeti Iskolai, Pilisborosjenő Szent Vid Plébánia, Üröm-Pilisborosjenői Református Társegyházközség, Szent Márton Waldorf Iskola, Pilisborosjenői Polgárőr Egyesület, 2097 Csoport Egyesület, Pilisborosjenő Nyugdíjas Klub, Pilisborosjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Fidesz. Közreműködött a pilisborosjenői Zeneiskola diákjaiból és tanáraiból álló fúvószenekar.

A jelenlévők ezután átvonultak a megújult Faluház udvarára, ahol sor került a Reichel Művelődési Ház és Könyvtár átadására. Tömöri Balázs elmondta, hogy az épület felújítására a Magyar Falu Programon keresztül mintegy 33 millió forint állami támogatást kapott a település. Ez volt falunk első győztes Magyar Falu Program pályázata. Ennek keretében tavaly őszre elkészült egy modern, korszerű könyvtár, és mostanra befejeződött az összes terem, folyosó és az aula felújítása, a vizesedések megszüntetése és határidőre a pályázattal is sikerült elszámolni – eljött az ideje az egész ház ünnepélyes átadásának. Természetesen nem ez a végállomás: pályázunk a vizesblokkok, a kapcsolódó kertek rendbetételére és nagyobb, legalább kamara-színházi méretű terem kialakítására is, de ma örüljünk együtt az eddig elért eredményeknek. Nagy hiány mutatkozott az önálló kulturális célra jól hasznosítható, megfelelő közösségi térrel rendelkező épületre. A hivatallal közös épületben egyrészt zavarták egymás működését, másrészt kevés használatba vehető, bérelhető terem volt. Az állandó zajjal járó kulturális tevékenységek mellett nem lehetett tárgyalásokat folytatni, ügyfeleket fogadni, a könyvtár a lépcsőivel pedig sokak számára megközelíthetetlen volt. Emellett sürgős szükség volt e jelenlegi épület állagának megóvására is.

Ma örömmel mondhatom, hogy a termek, folyosók fokozatosan élettel telnek meg. A lakosok folyamatosan jönnek különböző klub- és tanfolyam ötletekkel, komoly kihívás kielégíteni az igényeket. Elindulhatott az Ifjúsági Klub, működik a Baba-Mama és Nyugdíjas klub is, a lakosok megszervezték maguknak a kártyázást, társasozást és ping-pongozást, a legkülönfélébb sporttanfolyamokra lehet járni jógától zumbáig, de van drámacsoport, néptánc és gyerekeknek angolóra is. A könyvtár szervezésében pedig kiállítások és író-olvasó találkozók – nemcsoda, hogy naponta van új beiratkozónk is. Öröm megtapasztalni, hogy a falu közösségei azonnal be tudnak tölteni minden rendelkezésre álló teret, mert ez azt jelenti, hogy léteznek nálunk még valódi közösségek és a koronavírus megmutatta, hogy ez mennyire hiányzik mindenkinek! 

Köszönetet mondok mindenkinek, aki támogatta és kivitelezte a projektet a finanszírozó kormánytól a kivitelezőig, a pályázatíróktól és menedzselőktől a tervezőig, a műszaki ellenőrig, a hivatali és önkormányzati intézményi munkatársaktól a számtalan segítő önkéntesig. Kívánok mindannyiunknak sok felejthetetlen élményt a megújult Faluház falai között!

Vitályos Eszter államtitkár (EMMI) a szalag átvágása előtt beszélt a közösségi terek támogatásának fontosságáról, arról, hogy egy ilyen felújítás valójában sokkal többről szól egy épület átalakításánál, mert egy ilyen munka a közösség építéséről is szól. A Faluházban felállított Pest Megyei Értékek vándorkiállítást Szabó István, a Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg, gondolatait az értéktárral kapcsolatban a következők szerint fogalmazta meg: „A megyei értékek összegyűjtése igazi sikertörténet, mert a települések újra felfedezik önmagukat. Sikertörténet, mert erősíti a település, és a megye identitását, és olyan értékek kerülnek felszínre, amelyek nem mindenki előtt ismertek.” Buzdított minket értékeink összegyűjtésére, beküldésére és javasolta az iskolai előadások jelölését is, mert annyira tetszett neki a János vitéz. A Faluház előkertjében felállított szabadtéri Gyergyószéki értékeink című fotókiállítást Kolcsár Béla a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója adta át. Hargita megye kincseit bemutató kiállítás megnyitó alkalmával Kolcsár Béla említést a két testvérmegye – Hargita és Pest – közötti jó kapcsolatról és mesélt a kiállított képek történetéről, mert vannak vidékek ahol csak úgy lehet megmaradnunk ha kezemben a kezed” (Kányádi Sándor). A megjelentek utána szerény állófogadás keretében még beszélgethettek egymással.