A tabutémák közé tartozik a lélektani krízis, amikor az egyén olyan élethelyzetbe kerül vagy veszteséget él át, amelyet a rendelkezésére álló pszichés energiájával és problémamegoldó készségével nem tud megoldani. Alapvetően bízunk abban, hogy képesek vagyunk megküzdeni ezzel az állapottal, és elmúlik az elviselhetetlennek tűnő fájdalom, de időnként túlnőhet a probléma az emberen.  

A krízis egy időben meghatározott állapot, melynek jellegzetes szakaszai vannak. Vannak olyan pontok, ahol lehetőség nyílik a segítségnyújtásra. A krízisben lévő személy segélykiáltásként kommunikálja a környezete felé reményvesztettségét, elkeseredettségét, akár öngyilkossági szándékát. Ebben a beszűkült állapotban fontos, hogy az érintett tudjon és merjen segítséget kérni a környezetétől, mielőtt a negatív érzelmek eluralkodnának rajta. Ha ilyet tapasztalunk a környezetünkben vagy önmagunkon, nem biztos, hogy azonnal tudunk valamit kezdeni a helyzettel, mert nem egyértelműek a figyelmeztető jelek.

Ha önmagán vagy a környezetében élőknél tartós szomorúságot, reménytelenséget, ingerlékenységet, fáradtságot, álmatlanságot és csökkent étvágyat észlel, feltétlenül kérjen segítséget! A segítők lehetnek barátok, családtagok, a lelki elsősegély telefonszolgálata vagy háziorvos, pszichiáter, pszichológus, aki megfelelő szakmai tudással rendelkezik egy akut krízis megelőzésére. 

„Bizalom” Lelkisegély Szolgálat (0-24), Tel.: 06-80-505-505

Kék Vonal, gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat (0-24), vezetékesről is hívható, ingyenes, Tel.: 116-111

Péterfy Sándor Kórház, Krízis Intervenciós Osztály és Ambulancia, VII. Budapest, Alsó Erdősor u. 7. (hétköznap: 5-15), Tel.: 06-1-321-5215 (108-as mellék)

Ha a pszichés állapota önmagára vagy másokra nézve veszélyeztető (pl. kontrollálhatatlan agresszív késztetés), a 112-es segélyhívó számon kérhet segítséget.

KÉRJEN SEGÍTSÉGET!