2020 a pandémia éve volt az egész világon, soha nem tapasztalt járvány tombolt és még most is javában tart, megbénítva az embereket, a gazdaságot. Bízunk az oltásokban és bízunk abban, hogy 2021 második felében már lesz minek örülnünk és tarthatunk mindannyiunk örömére rendezvényeket a Sváb Tájházban.

2020. júliusában pályáztunk és nyertünk a Teleki Sándor Alapítvány Népi Építészet Programja által a Konszenzus Pannónia Zrt (pályázatíró) segítségével. A megítélt támogatás mértéke: 11.976.824 Ft. Az NNÖ 3 millió Ft önrészt biztosít a felújításhoz. Jelenleg még az előkészítő, tervezői és mentori bejárások fázisában járunk, várhatóan április elején elkezdődhetnek a tényleges munkák. Felújíttatni tervezzük a házrész teljes tetőszerkezetét, megerősíttetjük a falazatot, kicseréltetjük a nyílászárókat, megtörténik a ,,fedett gang” rekonstrukciója.

2021. február 26-án indultunk a Bethlen Gábor Alapítvány Zrt (BGA Zrt) pályázatán Útmenti keresztek felújítása Pilisborosjenő/Weindorf területén pályázati kiíráson. A beadott pályázaton 6 útmenti kereszt teljes felújítására pályáztunk összesen 3 millió Ft értékben.

Pilisborosjenő/Weindorf az 1946. áprilisi kitelepítésig 100 %-ban római katolikus svábok lakta település volt. Az 1690-es évek végétől telepedtek itt le több hullámban, magukkal hozták a katolikus hagyományokat Németországból. A faluban 6 kereszt található: egy a templom előtt,1-1 a falu ki- és bejáratánál, 3 a kálváriadombon, állapotuk meglehetősen rossz, bár 20 éve kisebb-nagyobb renováláson estek át.

Kálvária: 1929. június 30-án szentelték fel a még ma is látható kálváriát. Többnyire adományokból készült. A középső kereszt kőmunkáit Brunner Ferenc és Stadler János kőfaragómesterek készítették, a Krisztus corpus Stampf Ferenc mészáros ajándéka. A jobb és bal lator keresztjei adományokból készültek. Az egyiket a dohánygyári munkásnők adták össze. A 14 stáció ajándékozói: vitéz Bíró Bernát (Szedlák), Stampf István, Oppenauer Antal, Szimeth István, Wéber Antal, Bősinger József, Schilk Péter, Koller Károly, Móricz Antal, Mayer Róbert, Poltzner György, Koller József, Resch Márton és fiai, Koller Sebőné.

A templom előtti kereszt, ami 1832-ben épült.

Gröschl kereszt a Csobánka felé vezető földúton, a Teve szikla nevezetű kiránduló hely közelében, de már a Természetvédelmi területen található. Építette 1832- en
Jakob és Maria Gröschl, 1999-ben felújította leszármazottja, Gröschl György és neje (Gewidmet zur Ehre Gottes von Jakob und Maria Gröschl).

Brunner kereszt a faluba bevezető Budai út elején található a Rozália kápolna előtt, állítatta Brunner Jakab és fia Ferenc 1878-ban, felújíttatták a Borosjenői egyházközség és a Brunner család utódai 1987-ben.

Útmenti kereszt: határoknál az út mentén állított kő-, fa-kereszt (ill. pléh-, bádogkereszt). Szerepe a napi gyakorlatban a tájékozódás segítése földrajzi tájegységek végének/kezdetének jelzésével. Ilyen egység: falu, tanya, mező, szántó, birtok, gyepű, szer. Az urbanizáció következtében ezek az keresztekek ma városok utcáin és terein az ősi településhatárok emlékét őrzik. Átvitt értelemben az útmenti kereszt szolgálja a lelki eligazodást, figyelmeztet a határok (kezdet és vég, magasság és mélység) jelentőségének felismerésében.

Az út menti keresztek restaurálása és impregnálása, a korpuszok cseréje hosszabb távon megoldást jelenthetne településünk népi építészetének megóvása érdekében, az oly jellemző helyi kőfejtőkből származó keresztek felújítása által. A felújítandó keresztek olyan frekventált utakon helyezkednek el, amit nem csak a helyiek ismernek, hanem az idelátogató nagyszámú turista is. A Kálvária-dombi keresztek és a Gröschl kereszt az Országos Kék Túra útvonalán találhatók, a Templom téren, a Templom előtt álló kereszt a Nagykevélyre vezető úton van. A Római Katolikus Templom (Szent Vid és a 14 védőszent) a tavalyi évben lett kívülről felújítva a toronnyal egyetemben, a templom környékének rendbetétele ezért is elengedhetetlenül fontos. A rendezett külső vonzóbbá teheti a templom látogatását az idetelepült új lakosok számára és az őslakos svábok és leszármazottaik számára is. Ha sikerülne mindegyik kereszt felújítása, nagymértékben lendítene a falu megítélésén, a lakosok és az idelátogató emberek számára is értéket közvetítene: múltunk, épített örökségünk megbecsülését!

Mindenkinek Áldott, Békés Húsvéti Ünnepeket kíván a Német Önkormányzat képviselői nevében is:

Szegedi Ferenc, elnök