A kormány 2010-ben fogadta el azt a törvényjavaslatot, amivel június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját jelölte ki a nemzeti összetartozás napjának. A 100 éves évfordulón határoztuk el, hogy helyi filmkészítőkkel és határon túlról származó lakosok megszólaltatásával emlékezünk meg a történtekről. A közelmúltban a projektre pénzbeli támogatást is kaptunk, így indulhat a forgatás. Dér András rövid összefoglalója a film tervéről:

Trianon 100 – Pilisborosjenő

Pilisborosjenő a Pilis kapujában sosem zárt kapukkal fogadta a jövevényeket, legyenek azok szorgos földművesek, menekültek, új hazát keresők, művészek vagy nyugalomra vágyók.

A török dúlás után elnéptelenedett falvakat német telepesek keltették életre, majd a Tiszántúlról érkeztek földművesek. 

A trianoni diktátum után az elszakított országrészekből családok áramlottak a körbenyírt anyaországba. A lakosságcsere programban a Felvidékről és Erdélyből telepítettek át több tízezer magyart. Így Pilisborosjenőre is rátaláltak. A betelepülés folyamatossá vált, mind a mai napig érkeznek új lakók a határon túlról. Felvidékiek, erdélyiek, délvidékiek váltak hasznos polgáraivá a közösségnek.

A 100 éves évfordulóra úgy szeretnénk megemlékezni, hogy összegyűjtjük – és audiovizuálisan rögzítjük – ezeknek a családoknak a személyes emlékeit,  ezáltal ún. oral history-t (elbeszélt történelem) hozunk létre.

A vallomásokat – azon túl, hogy a jövő nemzedékei számára rögzítjük és kutathatóvá tesszük –, azzal a céllal hozzuk létre, hogy ezekből a projekt egy következő fázisában utómunkálatok révén dokumentumfilm jöhessen létre.

A filmünk elkészültéig egy másikat ajánlunk mindenki figyelmébe, érdemes lesz holnap megnézni: „Korhű látványvilág, kortalan zenék és remek színészi alakítások teszik emlékezetessé az Örök hűség című színházfilmet, amely ­Trianon következményeit az egyéni sorsok szintjén mutatja be. A Dolhai Attila ötlete alapján létrejött alkotást a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján, ­június 4-én tűzi műsorra a Duna Televízió.”

https://magyarnemzet.hu/kultura/2022/06/sorstortenetek-trianon-mogott?utm_campaign=2022-06-01&utm_medium=email&utm_source=magyarnemzet_napi_hirlevel

Fotó: Tóth Eszter Anna, Magyar Nemzet