Hónapról hónapra falunkban élőket kérdezünk meg arról, hogy miképpen élnek meg jeles napokat, ünnepeket, vagy mit ad nekik az adott hónap, évszak. A nyár apropóján Kádár Viktort kértük meg, hogy ossza meg velünk gondolatait.

Évek óta művelünk egy kényelmes, otthonos, olcsó és a last minute-nél is spontánabb nyaralási formát. Nevezzük otthonról nyaralásnak!

Akárkinek nem feltétlenül ajánlanám, de falunk szerencsés lakói többnyire rendelkeznek a legtöbb – egyébként egyáltalán nem szükséges – feltétellel, úgy mint kertes házzal és egy Pilisborosjenőhöz fogható, természetközeli, csendes lakóhellyel; ahonnan számtalan látnivaló, turisztikai attrakció érhető el legfeljebb egy óra autóúttal, de amely egyébként önmagában is megáll tökéletes nyaralóhelyként. No de mit is értek otthonról nyaralás alatt? (Elnézést, a füves könyv műfaj miatt tegeződni fogok a kedves olvasóval.)

Első szabály: ne foglalkozz semmi mással, se munkával, se házimunkával, se régóta húzódó teendővel, pont, mintha nyaralnál. A lakásodat csak szálláshelyként használhatod, de ha lehet, még a villanyóraleolvasást is halaszd el.

Második szabály: nézz ki magadnak csodás fél-, vagy egynapos programokat a leányfalui fürdőtől a Holdvilág-árokig, a kisoroszi szigetcsúcstól a zsámbéki romtemplomig, a Kiscelli Múzeumtól a szentendrei skanzenig, vagy egy Rám-szakadéki túrától az esztergomi bazilikáig.

Harmadik szabály: teremts magadnak fordított félpanziót, azaz a reggelit és a vacsit oldd meg a szálláshelyeden (otthon), az ebéded azonban feltétlenül a napirendbe illesztett bisztróban, büfében, kifőzdében, étteremben költsd el. (Másra nincs is lehetőséged igazán, ha betartod az első szabályt.)

Ahhoz, hogy belássuk, mennyi előnnyel jár az általam ajánlott (pénztárca- és bizonyos szempontból környezetbarát) megoldás, idézzük fel magunkban, mennyi mindent magunkkal szoktunk vinni nyaraláshoz azért, hogy minél otthonosabb körülményeket teremtsünk a pihenés során. Vagyunk néhányan, akik, ha tehetnénk, még kedvenc kávéfőzőnket is magunkkal vinnénk. Ehhez képest mégis mennyi kényelmetlenséggel találkozunk a szálláshelyeken, arról nem is beszélve, hogy hangos a szomszéd, és kényelmetlen a matrac. De mielőtt úgy tűnne, hogy a hagyományos nyaralás ellen ágálok, máris hozzáteszem: ne csak otthonról nyaraljunk! Hiszen a nyaralás arról is szól, hogy minél inkább kiszakadjunk mindennapjaink környezetéből. Ezért nem is állítanám, hogy az otthonról nyaralás kiváltja a nagybetűs elutazást. Ha tehetjük, menjünk el nyaralni rendesen is: Őrtilostól Jósvafőig, Doborgazszigettől Gyuláig, Madeirától Madagaszkárig, lássunk világot. De ha csak a Lupa „tengerpartjáig” jutunk, azt se bánjuk; legalább a saját ágyunkban aludhatunk.

A járvány egyébként is felértékelte a belföldi desztinációkat, emeljük ki magunknak azokat, amelyek akár gyalog is megközelíthetőek!

Ha kevesebbel is beérjük (és miért ne érnénk), gyorsan kiderül, hogy környékünk atrakciói is lenyűgözőek lehetnek. De a kerti zuhany, az árnyékban grillezés, a hintaágyban ciccentett, hétvégi sör, vagy egy lebilincselő könyv is világszámba mehet. Nyaraljunk otthonról!

Vagy ha úgy jobban tetszik, teremtsünk magunknak a nyaralás során elvárt ideális körülményeket otthonra, olvassunk sokat, aludjunk napközben, ha úgy tetszik és menjünk el ebédelni, ha megtehetjük.

Otthon nyaralni ugyanis valójában nem áll többől, mint észrevenni, mennyire jó is nekünk.