A héten építész szakollégisták fognak táborozni az Egri Várnál

A 20. század szilárd alapelvei után a kétezres évekre az építészet egyre mélyebb morális dilemmákkal szembesült. Míg a modern építész egyszerre tudott humanista, progresszív és az eredetiség védelmezője lenni, addig a szakmának ma egyszerre kell megküzdenie a gazdasági környezet okozta értékváltozásokkal, az ökológiai környezet átalakulásával, miközben a korábbi alapelvek és a közvélemény gyökeresen szembefordult egymással.

Az OSTROM alkotótábor szervezőinek, az Építész Szakkollégium tagjainak a legfőbb célja, hogy a társszakmákkal együtt feltárja az előző generációktól örökölt mítoszokat, és fényt derítsen a szemléletváltást megakadályozó okokra.

A pilisborosjenői Egri vár sok szempontból egy kivételes helyszínt nyújt ehhez a kísérlethez. A vármásolat erős metafora az utóbbi időkben egész Európában reneszánszát élő történeti rekonstrukciókra, ugyanakkor önmagában is egy egyedülálló módon átalakuló helyszín; találkozik egymással a páratlan természeti környezet és a turizmus ellentéte, a helyi közösségek és az univerzális „műemlék” gondolata, a rendszerváltás előtti kulturális diktatúra és a minőségi nemzeti fimgyártás ellentmondása. Az idei összművészeti alkotótáborunk során ezekkel, a helyszínből fakadó kérdésekkel fogunk foglalkozni.

Az esti előadások és koncertek nyitottak, melyre az Építész Szakkollégium tagjai, táborozói sok szeretettel várják Pilisborosjenő lakosait!

Bővebben: https://ostrom.cargo.site/