A vízmű felhívásából, kéréséből is kiderül, amit helybéli lakosok is megerősítenek hozzánk érkező jelzéseikből, hogy vannak településrészek, ahol időnként gyenge a víznyomás, de vannak napszakok, amikor víz sincs. Közösségi összefogással segíthetünk ezen, ha mindannyian takarékosan kezdünk el bánni a vízkészlettel. Persze létezik az a helyzet, amikor a DMRV felkéri az önkormányzatot vízkorlátozó intézkedések bevezetésére és azok betartásának ellenőrzésére, de jobb nem eljutni odáig. Lássunk hát pár egyszerű, gyorsan kivitelezhető módszert, már az is sokat segítene, ha nem is az összeset fogadjuk meg, de legalább háztartásonként párat belőle. Ha döntünk, a héten már használhatjuk is őket. Mennyivel jobb érzés lesz kicsit visszamenni az időben és tenni egymásért, a természetért és a pénztárcánkért is!

  • Minél hidegebb a föld, annál kevesebb kocsolóvíz párolog el, ezért a legjobb időpont locsolásra a kora reggel. Ha ez nem jön össze, akkor a késő este. Tegyünk ki esővízhordókat az ereszcsatornák alá, vagy ha oda még nem tudjuk, akkor csak a kertbe, hogy a nyári zivatarok megtölthessék. A szúnyogok ellen fedjük le hálóval és kannával locsoljunk belőle. Persze szivattyúval is lehet. Természetesen akinek kútja van, jobb ha azt használja, de nyilván már így is tesz. Az öntözőrendszerek és slagról locsolás a közös vízkészletet apasztják. Lehet, hogy így tovább tart az öntözés, de remek testedzés és meditációs alkalom. Vagy csak gondolkozzunk el azon közben, hogy hogyan lehetne átalakítani úgy a kertet a következő években, hogy minél kevésbé vízigényes növények legyenek benne, vagy azok árnyékolják egymást és a lehető legtöbb esővizet tartsák meg a földben.
  • Mosogató- és mosógépünkön – ha eddig nem tettük volna meg – fedezzük fel a takarékos programot. Evidenciának tűnik, de sokan megszokásból egy-két bevett programot használnak és sokszor akkor is elindítják, amikor az nincs is tele. Legalább ilyenkor álllítsuk be a félgépes mosást, bár tudni kell, hogy azért az nem feleannyi vizet jelent.
  • Vegyünk víztakarékos eszközöket: zuhanyzófejet, és perlátorokat a csapra. Az előbbi 2-3000 ezres tétel, az utóbbi még annyi se és online is megrendelhetőek, ha nem szeretnénk utazni miatta a hőségben. A szállítási költség kikerülésére akár összefoghat pár család. (Egyébként a víztakarékos wc tartály is jóval 5-6 ezer Ft körül már kapható, érdemes eltöprengeni rajta.) Fürdőkád helyett pedig zuhanyozzunk, azt se hosszan. Természetesen fogmosás közben ne folyassuk a vizet (mosogatásnál is csak leöblítéshez nyissuk meg a csapot). Itt az ideje a csöpögő csapot is megjavítani. De a németeknél bevett mosdókesztyűs vizes áttörlés is remek felfrissülést hoz, pláne ha uttána meg se törülközünk, hagyjuk elpárolgással hűteni a testünket.

Víztakarékos perlátorok, zuhanyfejek, betétek - Áram- és víztakarékosság, vízlágyítás Perlátor kulcs - Zöldbolt - Az Online Ökoáruház

  • Az igazán hősök és empatikus meglévő medencéjük helyett elugranak a Pap szigetre vagy a Csillaghegyi strandra, vagy ha mégsem, akkor nagyon vigyáznak a vizük tisztaságára, hogy ne kelljen gyakran cserélni. Ehhez sem kellenek feltétlenül vegyszerek, vannak probiotikus mikroorganizmusokkal működő készítmények. Aki most készül kerti strandot kialakítani, a medencék helyett választhat trendi, mutatós és kevésbé vízigényes megoldásokat is.

Fürödnél a kertben? | TÉRKULTÚRA lakberendező. Lakberendezési blog.

Vigyük ki a fürdőt a kertbe – 15 inspiráló fotó! – morzsaFARM

Weltevree-Dutchtub-Floris-Schoonderbeek-1a