A koncertről:

Telemann burleszkjei

Georg Philipp Telemann a barokk korszak egyik legjelentősebb zeneszerzője, Johann Sebastian Bach és Georg Friedrich Händel kortársa volt. Életműve igen gazdag, több mint 3000 művet írt, korának szinte minden műfajában képviseltette magát. Zenéje már életében is nagy hatással bírt, művei ma is rendszeresen felcsendülnek.

A későbarokk korszak nagyra értékelte a szellemességet, a humort és az iróniát a művészetben; a korára mindig reflektáló Telemann ezért rendszeresen épített be parodisztikus elemeket kompozícióiba. E hajlama színpadi művei mellett az instrumentális „burleszkjeiben” nyilvánul meg leginkább, váratlan vagy szokatlan, abszurd hatást keltő fordulatok formájában. E zenedarabok tételeinek címe sokszor klasszikus irodalmi művekre – pl. Don Quijote, Gulliver utazásai – hivatkoznak, és már-már a Vivaldi-i értelemben vett programzenéhez közelítenek.

A régi zenét korhű hangszereken megszólaltató Simplicissimus Ensemble e kompozíciók közül – egyben nemrég megjelent harmadik nagylemezük műsorából – válogat.

Elhangzó zeneművek: Burlesque de Quixotte (TWV 55:G10), Intrada, nebst burlesquer Suite (TWV 40:108), Ouverture burlesque (TWV 55:B8)

További információk a Simplicissimus Ensemble-ről:

„A legvidámabb barokk”, a Simplicissimus Ensemble egy 2012. április 30-i kamarakoncertet követően alakult meg. Az együttes azóta visszatérő vendége lett Budapest főbb hangversenytermeinek (Müpa, Nádor-terem, Óbudai Társaskör, Zeneakadémia), kulturális közösségi tereinek (FUGA, Lumen, Szimpla Kert) és templomainak. Két évadon keresztül önálló hangversenysorozatot tartott a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. A társulat fellépett a MüPa Régizene Fesztiválon, az Öt Templom Fesztiválon, a Palotanegyed Fesztiválon, illetve a Bach Mindenkinek fesztiválon, megfordult továbbá a Művészetek Völgyében és a Győri Barokk Esküvőn. Több alkalommal adott élő stúdiókoncertet a Tilos Rádióban. 2013-ban az Antré Fesztivál 1.0, 2015-ben a kolozsvári „IV. La Stravaganza Baroque Music Contest” díjazottja volt. Három nagylemezük jelent meg (2019, 2021, 2022), de felvételeik számos más kiadványon is hallhatók.

A Simplicissimus repertoárján elsősorban a 17. század második és a 18. század első felének kompozíciói szerepelnek. Az alapvetően húros hangszerekből álló együttes rugalmas méretű és összeállítású, létszáma és hangszer-összeállítása mindig úgy alakul, ahogyan az előadásra kiválasztott zeneművek megkívánják. A korhű hangszereken játszó kamaraegyüttes célja az adott korszak hangzásvilágának és előadói stílusának restaurálásán túl azonban az is, hogy a zeneművek előadásukban hasonló revelációval hassanak, mint saját korukban.

A névválasztással a formáció az 1600-as években élt német író és komponista, a magyar zenei életről is tudósító Daniel Speer előtt tiszteleg, aki Ungarischer oder Dacianischer Simplicissimus álnéven publikálta műveit. Azonban Speer is kölcsönözte a nevet H. J. Ch. von Grimmelshausen Der abenteuerliche Simplicissimus Teutsch című könyvéből. A harmincéves háború idején játszódó pikareszk regény főszereplője fél Európát bebarangolja és ezerféle kalandba keveredik. A kalandozás pedig a barokk Simplicissimus eme kései utódára is jellemző: az együttes egy-egy előadása nem más, mint egy korok, stílusrétegek – műzene, szórakoztató zene, népzene – és különböző nemzetek zenéi közötti nagy utazás.

A Simplicissimus Kamaraegyüttes alapító művészeti vezetője Németh Zsombor.

Belépődíj: 1000 Ft/fő

Mindenkit várunk szeretettel!