Kezdődik a fűtésszezon – tüzeljünk felelősen! 

Településeink levegőminőségét döntően a lakossági fűtés határozza meg. Hazánkban évente több mint 14 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezés miatt, ebben pedig nagy szerepe van a nem megfelelő minőségű tüzelőanyaggal, valamint a hibás fűtési technikákkal történő fűtésnek.

A jó – azaz energia- és költséghatékony – begyújtás szabályai:

  • Csak száraz (legalább egy éve kivágott), jó minőségű fát használjunk!
  • A tűzteret ne zsúfoljuk tele!
  • A hasábok között maradjon néhány centiméternyi távolság!
  • A vastag fát helyezzük alulra, felfelé pedig fokozatosan vékonyabbakat!
  • A tüzet felül kell meggyújtani, ahová a vékony fa kerül. A tűz így felülről lefelé, füstmentesen fog terjedni, a tökéletes égéshez szükséges magas hőmérsékleten.
  • A tökéletes égéshez sok levegőre van szükség, ezért begyújtáskor nyissuk ki a kályha ajtaját vagy a huzatszabályozót! A levegőt biztosító utak maradjanak nyitva, amíg a tűznek látható lángja van!

A szemetet, műanyagot, gumit, textilt, bútorlapot, osb lapot elégetni a 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet értelmében TILOS, 300.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható! 
További hasznos információ: http://www.futsokosankampany.hu

A kerti zöldhulladéknak a kertben a helye! 

Az avar gyakran bosszúság forrása, pedig fontos szervesanyag utánpótlás a kertünk számára. Az avar égetése tilos, elszállíttatása viszont felelőtlenség. Ennek a szerves anyaganak ugyanis a kertben fontos szerepe van a megfelelő tápanyagutánpótlásban. Az avart a fák alatt hagyva óvjuk a talajt a kiszáradástól, a bomló avar pedig közvetlen tápanyagot szolgáltat a fa számára. Kiváló mulcs lehet a zöldséges kertünkben is. A talaj humusztartalma határozza meg nem csak a termékenységét, de az aszállyal szembeni ellenállóképességét is.
Az avart kupacba hordva is komposztálhatjuk, a keletkezett komposztot pedig felhasználhatjuk kertünkben. 

A helyes komposztálásról itt: https://humusz.hu/komposztalj/alapok

Faültetés

Az önkormányzat az őszi szezonban három helyszínen telepít fákat. Pótlásra kerül a Budai úton a Bem és Bajcsy Zs. utca közti sikertelen telepítés, a Júlia lépcsőnél kiszáradt fák, valamint új fasor kerül a Fő úton az iskola felé vezető járda mellé. A faültetés forrását az illegális fakivágásokból származó 1,3 millió forintnyi bevétel fedezi.

 

 

 

 

 

 

Fórum a Pilisi Bioszféráért

November 3-án a bioszféra-rezervátumok nemzetközi napján került megrendezésre a Fórum a Pilisi Bioszféráért, melynek idén a pilisborosjenői Faluház biztosított helyszínt. Az évi egy alkalommal tartott ülésen a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, a Pilisi Parkerdő Zrt. képviselői, a bioszféra rezervátum településeinek vezetői, civil szervezetek és vállalkozók részvételével a rezervátum projektjeinek, terveinek és eredményeinek megvitatásán túl sor kerül a tanácsadó testületbe delegált tagok megválasztására. Ez a rendezvény zárta Tömöri Balázs egy éves tanácsadói mandátumát, melyet kiemelkedően aktív évként értékeltek a résztvevők. Településünk kezdeményezésére és vezetésével ugyanis a Szlovák-Magyar határon található valamennyi bioszféra rezervátum összefogásával adtunk be egy átfogó fejlesztési csomagot az Interreg VI-A Magyarország-Szlovákia Együttműködési Programba. A lépés településünk számára is mérföldkő, ez az első alkalom ugyanis, hogy egy magasabb szinten, közvetlen Uniós forrásra pályázunk. A pályázatot előkészítő intenzív nyár végi időszak hasznos tapasztalatokkal és értékes nemzetközi kapcsolatokkal gazdagította falunkat, melyet a pályázati eredménytől függetlenül is kamatoztatni tudunk majd. Szintén fontos eredmény, hogy a háromoldalú szerződésben vállaltaknak megfelelően jelentős előrelépést tettünk az idegenhonos inváziós fajok visszaszorításában, valamint a Magyarországon egyedül Pilisborosjenőn előforduló hegyi tarsóka (Thlaspi montanum) élőhelyének védelme érdekében. 

Tömöri Balázs leköszönő tanácsadó testületi tag nyitóbeszéde után Gyimesiné Szabó Réka, a helyi Német Nemzetiségi Általános Iskola biológia-földrajz tanára tartott előadást falunk természeti értékeiről, melyet további szakmai előadások követtek. A sort Dr. Kézdy Pál zárta a Pilisi Bioszféra Rezervátum 2023. évi tevékenységéről szóló beszámolójával, majd megválasztásra kerültek a tanácsadó testület új tagjai. Tömöri Balázst Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere váltja.