A legutóbbi választásokat követően jelentős előrelépés történt az önkormányzati kommunikációban, mennyiségben és minőségben egyaránt. Információgazdag új honlap, önkormányzati facebook oldal, rendszeresen megjelenő, tartalmas Hírmondó, polgármesteri videó beszámolók, falufórumok, tematikus felmérések – számtalan lehetőség arra, hogy tájékozódjunk és véleményt nyilvánítsunk helyi, közös ügyeinkről. Vagyis sok eszköz és csatorna van már most is, én mégis örömmel számolok be arról, hogy az önkormányzat egy új eszköz bevezetéséről döntött. Jobb híján ezt a nevet kapta: Nekem sem mindegy! Az eszköz fejlesztésében segített a 2097 Csoport Egyesület.

Nézzük hát, mi ez az új eszköz, mire jó és miért lehet hasznára a közösségnek. Egy online kommunikációs felületről van szó, aminek két fő funkciója van:
• Gyors és hatékony online szavazásokat tesz lehetővé, az önkormányzat által fontosnak tartott témákban;
• A felületre feliratkozott helyi kötődésű felnőtt polgárok (lakók, telektulajdonosok, itt dolgozók, vállalkozók) rendszeres szemléket kaphatnak a legfontosabb önkormányzati és hivatali hírekből, továbbá – eseti jelleggel – váratlan eseményekhez kapcsolódó tájékoztatókat – mindezt email formájában.

Mindez kicsit hasonlít ahhoz, amit nagyobb cégeknél, szervezeteknél a belső kommunikációt szolgáló felületként szoktak használni (annál persze jóval egyszerűbb, fapados kivitelben). A fenti leírásból már látszik, hogy a felület használatához kell valamilyen internet elérésére alkalmas eszköz valamint egy email cím is. Felmerülhet a kérdés, mi van azokkal akik nincsenek jelen az online térben. Értelemszerűen ők erről a lehetőségről sajnos lemaradnak. Valószínűsíthető ugyanakkor, hogy a nagy többség már rendelkezik ezekkel az eszközökkel, ha másképpen nem, akkor ismerősök, barátok által vagy akár a helyi könyvtár gépeit használva.

Fontos néhány szót ejteni az adatvédelemről és adatkezelésről is. Az adatokat a GDPR előírásainak megfelelve kezeljük. Az adatkezelő a polgármester, az adatfeldolgozó pedig a rendszer üzemeltetője, a Square Lime Solutions Kft., az önkormányzattal kötött adatfeldolgozói megállapodás alapján. A hírekre, illetve a szavazásokra feliratkozók személyes adatai külön rendszerben lesznek kezelve maguktól a szavazásoktól. Előbbire a SalesAutopilot automatizálási szoftvert használjuk, míg a szavazásokra az Alchemer nevű kérdőívkezelő rendszert. A szavazási rendszerben nem kerül rögzítésre a szavazók neve, ugyanakkor kiszűrhető a többszöri szavazat leadása. A szavazatokat feldolgozók csak egy kódszámot látnak szavazónként, nevet vagy más személyes adatot nem. Az ismétlődő szavazatokat ezen kódok alapján lehet kiszűrni. A feliratkozás természetesen teljesen önkéntes és bármikor visszamondható.

Az egyesület részt vett az eszköz fejlesztésében és lelkesen támogatja annak bevezetését, azért mert ez összhangban van azon egyesületi céllal, hogy minél jobb minőségű legyen a helyi kommunikáció és legyen több lehetőség a közügyekben való részvételre.

Végezetül meg kell említenünk azt az embert, aki nélkül ez a projekt nem jöhetett volna létre, legalábbis nem most, és nem ebben a formában. Sárosi Ferenc pár éve költözött családjával a faluba. Ő a Square Lime Solutions Kft. tulajdonosa, napi munkája pedig az ehhez hasonló rendszerek fejlesztése és üzemeltetése. Ferenc ezt a munkát pro-bono vállalta, a cége sem a fejlesztésért, sem az üzemeltetésért nem kér semmiféle ellenszolgáltatást. Ezzel is hozzá kíván járulni ahhoz, hogy Pilisborosjenő, ha lehet még jobb hely legyen, mint volt. Köszönjük szépen!

Az önkormányzat honlapján december 1-től elérhető lesz a regisztráció, és készül már az első szavazási lap is, ami nem más lesz, mint az önkormányzat által meghirdetett civil ötletpályázat – az ötleteket lásd a következő oldalakon – szavazása. Érdemes tehát figyelni az önkormányzat honlapját és Facebook oldalát.

A puding próbája az evés. Az itt ismertetett eszköz egy lehetőség, amivel lehet élni, vagy nem. Abban bízunk, hogy sokan, de legalábbis elegen lesznek azok, akik hasznosnak találják majd a Nekem sem mindegy! felületet, és az hamarosan meghonosodik és beépül a közösség mindennapjaiba.

Madaras Zoltán elnökségi tag
2097 Csoport Egyesület