2023 május 5 péntek – Japán keserűfű- lakossági tájékoztató beszámolója

Március elején csobánkai civil kezdeményezésre elindult az együttműködés a Dera-menti települések és szakértők bevonásával a japán keserűfű megfékezésére. Ennek egyik első közös állomása volt ez a tájékoztató alkalom. A lakossági tájékoztató szervezői, a „csobánkai japán keserűfű akciócsoport tagjai”: Illyés Kinga, Babos Kaszab Veronika Horváth Zsuzsanna Siket Gábor, Túrós György. Az est moderálását, interaktív vezetését Illyés Kinga végezte.
Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni mindazoknak akik megtiszteltek bennünket és eljöttek lakossági tájékoztatónkra. Meghívott vendégeink mellett részt vettek a helyi civil szervezetek képviselői is többek között a CSÉKE és az Oszoly kör elnöke is. Külön köszönjük, hogy Csobánka polgármestere és a műszaki feladatokat végző köztisztviselője mellett a falu
karbantartását, így japán keserűfű vágását is végző karbantartók is megtiszteltek bennünket részvételükkel.
A fórumnak három célja volt egyrészről felhívni a figyelmet a japán keserűfű okozta ökológiai és gazdasági problémára, másrészről kialakítani az együttműködést a civilek az önkormányzat és a környező települések között. Mindemellett a lakosság körében felmerülő kérdések és felvetések kapcsán szeretnénk megírni egy tájékoztató kisokost amivel eloszthatunk tévhiteket megerősíthetünk tényeket.
A meghívott szakértők:
Hock Ferenc természetmegőrzési referens Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága
Hardi Péter Pomáz alpolgármestere
Nagy István – Pomáz környeztvédelemért felelős képviselője és kertészmérnök
Tömöri Balázs – Pilisborosjenő polgármestere
Hock Ferenc előadásában tájékoztatotta a hallgatóságot a növény élettanával növekedésével a környezetre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Előadását követően a hallgatóság kérdéseket gyűjthetett interaktív módon majd a kérdéseket a szakértők megválaszolták. Hardi Péter előadásában bemutatta Pomáz eddigi gyakorlatát. Fényképpekkel illusztrálva felhívta a figyelmet arra milyen sokat tehet a lakosság a saját ingatlana előtt lévő terület karbantartásáért. Kiemelte, hogy vegyszermentesen szeretnék megoldani Pomázon a problémát. Nagy István az idei évi terveikről számolt be. Elmondta hogy a mechanikus irtást követően ki fognak próbálni több takarási módszert (például fólia fémrács). Ezen minta területeken végzett munkájuk eredményeiről is tájékoztatni fognak bennünket. Megemlítésre került a legeltetés például kecskékkel, mint alternatív megoldás illetve a fák, növényzet árnyékol hatása ugyancsak csökkentheti a JKF vitalitását.
Beszámoltak arról is, hogy évente háromszor tervezik külsős cég bevonásával a mechanikus irtást melynek egyszeri költsége közel 1 millió forint, így ez éves szinten 3 millió Ft terhet jelent Pomáz számára. Pilisborosjenő polgármestere hasonlóan Pomáz alpolgármesteréhez nem tudja támogatni, főként a patak partján a vegyszeres kezelést. Bemutatásra került hogy a következetes rendszeres mechanikus irtással visszaszorítható, gyéríthető, vagy akár el is tüntethető a japán keserűfű.
A meghívott szakértők és a tervezett programpontok után Csobánka polgármestere és szót kért. Elmondta, hogy talált egy olyan céget ami speciális gőzöléses hab technikával végez gyomirtást. A cégnek kifejezetten japán keserűfűvel kapcsolatos tapasztalatai nincsenek. Felajánlotta viszont a cég, hogy egy minta területen bemutatják, milyen hatékonysággal működik ez a technológia a JKF tekintetében. Ezt a fajta irtást 290 Ft négyzetméter áron vállalja a cég ami számításaink szerint Csobánka tekintetében 7-10 millió forint lenne alkalmanként.
A közel két és fél órás igen gazdag program vége felé a jelenlévők egyetértettek abban, hogy a legfontosabb az együttműködés kialakítása mind a civilek a lakosság illetve az önkormányzat között mind pedig a Dera patak mentén lévő települések: Szentendre Pomáz Csobánka és Pilisszentkereszt között is.
Csobánka tekintetében polgármester úr megerősítette, hogy számít a civilekkel és az önkéntesekkel való együttműködésre. Csak közösen, összefogással fogjuk tudni lassítani, gyéríteni vagy megállítani a japán keserűfűvet. Folytatjuk Csobánka önkormányzatával a tárgyalásokat és szeretnénk mihamarabb eredményeket felmutatni mind a minta területek kijelölésében mind pedig az irtás, gyérítés megkezdésében. Kérjük, csatlakozzon Ön is ehhez az önkéntes munkához. Keressen minket privátban vagy keresse fel valamelyik akciócsoport tagunkat.